koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Jak dobrze rozplanujesz wydatki to za te same pieniądze co płacisz za mieszkanie, możesz przez miesiąc dom utrzymać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

taki układ jaki przedstawił @mm jest po prostu przemyślany.
Za duże mieszkanie w mieście można kupić dwa spore domki na peryferiach. Mieszkania w mieście są bardzo drogie i ludziom bardziej opłaca się kupić domek - więcej miejsca, kawałek ogródka zamiast domku letniskowego - i musi starczyć.
To, co przedstawił @mm to opcja full-wypas ale jest najbardziej praktyczna. Gdybym miała kasy jak lodu to właśnie tak bym zrobiła.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Mam 4 pokoje w bardzo dobrej lokalizacji - więc nie rozumiem czemu miałbym się "dorabiać" czegoś tańszego, do tego na wygwizdowie ? :)

To z Waszych - właścicieli copy-paste z filarami w Czaplach i innych Pępowach - wypowiedzi bije pogarda dla mieszkań w bloku. A ja tylko zwyczajnie wskazuję, że na podstawie wywiadu zewnętrznego i wewnętrznego Waszych rezydencji, byle 3 pokoje w dobrej lokalizacji są i więcej warte i dużo łatwiej je sprzedać. Ta osoba, która napisała "dorobić się domu" nie jest wyjątkiem jeżeli chodzi o tok myślenia właścicieli latyfundiów.

Mój komentarz nie jest wynikiem frustracji, wręcz przeciwnie - stawianiem do pionu tych, którym wydaje się, że są lepsi od innych, bo wybudowali koszmarek z filarami na wygwizdowie a teraz robią za szoferów dla swych dzieci. Pamiętajcie - zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy, bogatszy, ładniejszy, bystrzejszy, zaradniejszy, itd. - więc nieładnie wyszydzać mieszkańców bloków i traktować ich jako tych, którzy się "nie dorobili" - bo zdecydowana większość Waszych domków jest absolutnie niesprzedawalna w cenie choćby zbliżonej do wartości 3-4 pokoi w dobrej lokalizacji. Tak więc nie ja zacząłem :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

na forum jest taka możliwość aby każdy wyartykułował swoje zdanie / opinię ,więc nie rozumiem dlaczego ktoś o odmiennym podejściu jest od razu atakowany / obrażany ;
jeśli wszyscy mieszkający w domach są ich właścicielami to rozumiem poczucie spełnienia , natomiast jeśli są tylko użytkownikami na kredyt w banku to niech im zawsze los sprzyja :) ;
zatem każdy chwali "swoje" pod warunkiem ,że wybór był na miarę możliwości ....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ukryta reklama !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No tak ! To juz teraz rozumiem, dlaczego na Brodwinie maja takie horrendalne czynsze !
Wystarczy sie tam przejsc, kiedy jest snieg i poogladac sobie wiecznie zielone trawniki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daj spokoj, niech sie frustrat wybuldoczy. W koncu tu go to nic nie kosztuje, a za seans kickboxingu musialby jeszcze zaplacic !

Niech tam sobie gniezdzi sie ze swoje burzuaza w blokowej klitce w centrum, wdychajac spaliny.
Jego prawo, jego wybor !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

mm - naprawde zalosny jestes.
Nie wiem jaka jest prawda. Komus zazdroscisz az tak bardzo czy kogos nienawidzisz ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Śmiech z niektórych :)

"dorobić się domu" - 90% tych "domów", to kopiuj-wklej z miesięczników / katalogów, architektonicznie coś, co nie zostałoby dopuszczone do budowy w krajach o ładzie przestrzennym (np. Szwajcaria), wykończenie po taniości - sztuka, to dorobić się mieszkania 100 m2 z dużym tarasem, na kameralnym osiedlu, z którego ma się wszędzie blisko - ale to już 2-3 razy większy wydatek niż tekturowy domek w Baninie

sprzedaż domu - o wiele trudniejsza od mieszkania w dobrym miejscu (różnica może sięgać lat, jeżeli jest się upartym co do ceny sprzedaży) - pominę życzeniowość cen ofertowych (na ogół cena = koszty budowy i wyposażenia), ale jeszcze trzeba dopasować się z gustem

wynajęcie góry - najlepszy tekst :D Po 1-sze domy w 99% budowane są dla 1 rodziny, po drugie znajdź chętnego do mieszkania ze starym pierdzielem

dzieci - im starsze, tym bardziej potrzebują zajęć dodatkowych, kontaktu z rówieśnikami - dom jest fajny, gdy są małe, stawia się im trampolinę - potem są już niewolnikami lokalizacji

przyszłość - dzieci idą na studia i wyfruwają z gniazdka, robi się zwyczajnie pusto, a bulić trzeba; starzejemy się a karetka potrzebuje kilka razy więcej czasu na dotarcie na miejsce

Zatem:

jeżeli kogoś stać (a pisali tu tacy, co budowali sobie po 300 m2, które gdy wyfruną dzieci, będą zwyczajnie straszyć pustotą - a sprzedawać się będzie dekadami), to mieszkanie w dobrze skomunikowanym miejscu + mały domek letniskowy blisko jeziora. W tygodniu i tak nie ma się czasu na rozkoszowanie "kawką na tarasie", a do pracy rzut beretem, a po niej można się rozwalić na kanapie i mieć w dpie odśnieżanie / cokolwiek, w weekend hajda na działkę (do 1 h jazdy) - i dochodzi jeszcze tutaj mini efekt urlopowy - bo wyjeżdża się jednak kawałek od miasta, głowa jeszcze bardziej się relaksuje.

Mieszkanie w dobrym miejscu znacznie lepiej utrzyma swoją wartość w długim okresie czasu, dom często trzeba sprzedać o kilkadziesiąt % taniej, aniżeli się w niego włożyło. Jeżeli ma się 2 dzieci, to dobrze kupić 4 pokoje z takim układem, aby potem zrobić z tego 3 pokoje (większa sypialnia + garderoba).
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystko zależy od budżetu. Można troszkę więcej zainwestować by później miec niższe koszty utrzymania, wiec jest tylko pytanie czy wydajemy teraz czy każdego mca przez x lat ;)Przeprowadzając się do domu miałem wielkie plany, ale wyszło jak wyszło kupiłem kocioł na ekogroszek :( Przed zakupem czytałem jak dokonać zakupu np tu https://ogrzewaniedomublog.wordpress.com warto wiedzieć takie rzeczy.

Ja potwierdzam, że od wymiany okien rachunki za gaz znacząco się zmniejszyły. Polecam wszystkim zadbanie o dobry montaż. To się zwraca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wyobrażam sobie mieszkania przez całe życie w bloku ale to oczywiście kwestia indywidualna. Gdy jest się młodym, bezdzietnym to własne M jest całkiem w porządku, gdy jednak rodzina się powiększa to dom (z przyczyn czysto powierzchniowych) jest lepszym rozwiązaniem. My zainwestowaliśmy w budowę czegoś swojego i oszczędziliśmy nieco na projekcie. Zamiast współpracować z architektem, po prostu kupiliśmy gotowy zarys od http://projektyprestige.pl/ - niecałe 150 m2, z garażem na jedno auto. Mają tak duży wybór projektów, że aż ciężko się zdecydować co wybrać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

koszty utrzymania, zarówno w mieszkaniu, jak i domu znacznie obniża dobry montaż drzwi i okien. Straty ciepła są nawet 30-40 procent niższe, a to przekłada się na realne oszczędności.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

150 to wcale nie jest tak mało. Każdy metr mniej, to tańsze wykonanie i potem utrzymanie. Sam mieszkałem jakiś czas w domu 103 metry (plus strych, co ważne) i to było dużo, nawet za dużo.
A porównywanie domu 150 metrów z mieszkaniem 50 jest faktycznie mało poważne.

kryptoreklama odwróconej hipoteki?

Mieszkanie 65 mkw w Nowym Porcie - 270 PLN / m-c + liczniki (woda, prąd, gaz)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam w domu . Relatywnie do ogrzewanej powierzchni płacę dwa razy taniej . Mieszkałem w wieżowcu w mieszkaniu 53m. i wszystkie swoje niegospodarności, (podgrzewanie trawników) i niepłacenie innych lokatorów OPEC wrzucał w cenę ogrzewania tych którzy płacili. I tak ze wszystkim. Z wodą, gazem, itd.
O koszmarze mieszkania w takim kołchozie nawet nie wspominam . Horror !
Tu płacę za to co zużyję . Chcę mieć cieplej, więcej grzeję. Mam kominek w którym rozpalam kiedy mi sie podoba. Drzewka owocowe, warzywka . W lecie basenik. Raj dla dzieci i dorosłych Kawa albo coś innego na tarasie .
Istotne jest aby zbudować dom ciepły i energooszczędny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

2 doroslych + 2dzieci.
ja mam 160m2 - jest idealnie.
Nie chcialbym domu 100m2 chyba ze na jednej kondygnacji.
Na 2 to jak male mieszkanie - ~50m2.
Takiem mam odczucia - bo mam tez domek 85m2 pietrowy. I to jest malutkie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To cos malo realnie policzyles..... dom zawsze bedzie drozszy.
Tylko jak usisz zaplacic to od razu kilka...kilkadziesiat tysi za jakis remont (np. dachu).
W mieszkaniu - zawsze sie skladaja wszyscy na takie remonty.
Elewacja, kostka, malowanie podbitki co 3 lata.... Tu nie ma zludzen - jak masz ledwo na utrzymanie mieszkania a dom bedzie wiekszym obciazeniem - to wez to pod uwage.
Zalety mieszkanai pod miastem - nieocenione.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja również mocno myślę o budowie domy. Przez trzy lata mieszkaliśmy w wynajmowanym jak wróciliśmy do naszego bloku nie mogliśmy się odnaleźć. Problemem były tylko koszty ogrzewania (kocioł na olej opałowy), ale odkąd właściciel przerobił kocioł na pellet kupowaliśmy go za pośrednictwem serwisu http://www.gielda-paliw.com/lp.html koszty mocno spadł nawet o blisko 2tys w sezonie. Nie zmienia to faktu, że kupiliśmy już działkę i zaczynamy szukac projektu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (191 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...

Kuchnia na wymiar - cena - opinie (187 odpowiedzi)

Witam wszystkich ! :) chciałabym prosić o pomoc w wyborze firmy, która zrobi mi meble kuchenne na...

Jaki jest koszt budowy domu? (125 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....