koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

A co jeśli jutro Bank upadnie i zostaniesz z kartką papieru a naniej kilka cyferek?!
Dzisiaj oszczędzanie dużych kwot jest ryzykowne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozumiem ;) ale mieszkając w mieszkaniu tez musisz ruszyć 4 litery i sam/a wymienić żarówkę jak ci się przepali a fakt że w domach (i bezczynszowych mieszkaniach) nie ma części wspólnych jest tylko kolejną zaletą ;)

poza tym porównując koszty utrzymania domu i mieszkania (nie wiem dlaczego) bierze się pod uwagę różne wielkości (dom 180m, mieszkanie 60m) jakby koszty 60 metrowego mieszkania pomnożyć razy 3 to już nie byłoby tak tanio...

No właśnie, ja u góry pytam o wspólny hol czyli klatkę schodową ale widzę że świat każdego zaczyna i kończy się na drzwiach własnego mieszkanka. A ja się pytam o CZĘŚCI WSPÓLNE! Ale z kumaniem to cieniutko. W tym poście pada pytanie o koszty utrzymania. Ja chcę zwrócić uwagę nie tylko na pieniążki ale też na różne rodzaje prac które trzeba samemu wykonywać koło domu a jakie nie występują we wspólnotach. To przecież poniekąd jest też kosztem utrzymania że w bloku masz administrację za którą płacisz a która zapewnia np wymianę żarówki w części wspólnej. A w domu musisz ruszyć swoje 4litery kupić żarówkę i dokonać samodzielnej instalacji. Rozumiesz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po powrocie do domu zamykam drzwi i odpoczywam przed kominkiem ciesząc się, ze moje dzieci maja swoje własne pokoje i mogą wyszaleć sie w ogrodzie. W blokach nie znosiłam brudnych klatek schodowych, o które nikt nie dbał,, bo przecież są wspólne.

no rzeczywiście 180m dom to już dużo sprzątania tylko niewiele osób ma tak duże domy... mieszkałam w domu (120m) i w mieszkaniu (32m) i w obu przypadkach sami sobie żarówki wymienialiśmy i w obu przypadkach nie sprzątałam po pracy tylko w wolny dzień, teraz kupiliśmy duże mieszkanie z ogrodem (namiastka domku) bo niestety ale na dom nas nie stać ;( i zastanawiam się o jakim wspólnym holu mówisz...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja już widzę jak lecisz wymieniać na wspólnym holu żarówkę, a zamiast 60m masz do sprzątnięcia 3razy tyle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dobre, piszecie tak jakby w mieszkaniach nigdy nic sie nie psuło i nie wymagało remontu ;))) i oczywiście do przepalonej żarówki w mieszkaniu administrator leci jak na skrzydłach żeby ją wymienić haha no i przecież w mieszkaniach się nie brudzi i po pracy sprzątać nie trzeba ;DDDD
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Może napiszę o różnicach w komforcie między mieszkaniem w bloku a mieszkaniem w domku.
Zamykasz drzwi i nie interesuje cię że się żarówka w holu przepaliła, że dzwi wejściowe wymagają wymiany, że trzeba klatkę schodową sprzątnąć i raz na jakiś czas odmalować, że trzeba trawnik skosić lub chodnik odśnieżyć - chociaż raz w tygodniu, że fasada wymaga malowania albo dach lub ściana przecieka, że płot trzeba odmalować co jakiś czas, zapewne nie zbierasz kupki po psie, nie musisz się martwić o kwiatki w ogródku i ich podlewanie,w razie awarii nie masz administratora tylko sam na sam zostajesz z awarią. A jak sąsiedzi zrobią imprezkę to co? Myślisz że w domkach nie potrafią ci wywalić głośników na balkon albo do ogródka? A swoją drogą do takich to zaiks powinien się zgłosić :p Budując domek zastanów się przede wszystkim czy po powrocie z pracy masz czas i siłę aby robić sobie za administratora, sprzątaczkę, dozorcę, konserwatora itd... czy wolisz zamknąć drzwi do mieszkania i odpoczywać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

ale mieszkanie masz 3razy mniejsze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem wszystko zależy od tego jaki domek, z czego wykonany jak wyposażony itd :)

Nawet taki ogródek trzeba utrzymać:)

http://www.youkids.pl

Czyli ok. 1300 miesięcznie za 280 metrów, czyli 4,64 za metr. To jest dużo? NIE! Ja za mieszkanie płacę dwa razy tyle

co do tej ochrony to czy czasy że rejestrowali fałszywe wizyty odeszły w niepamięć?

alarm z ochroną, gdy cos sie dzieje 5 minut i sa na miejscu.. ok. 60-100 zł miesiecznie i masz spokój

nieno to juz inna bajka. marzyla mi sie posadzka z betonu przemyslowego ale ceny sa tylko troche nizsze od granitow - 230zl za metr!!! to nawet jakbym sam parter chcial to juz wyjdzie 30 tys. chyba se daruje, albo poczekam.
pozdrawiam

Sprzątanie domu to nie tylko odkurzanie i mycie podłóg! Kurze na meblach i wszelkim sprzęcie domowym, mycie wanny czy prysznica, umywalek, toalety i całej armatury (niektórzy mają w domu więcej niż jedną łazienkę); poza tym co jakiś czas okna, parapety, drzwi... kurz i brud zbierają się wszędzie. Do tego jeszcze dochodzi kuchnia i czyszczenie/mycie wszelkich w niej sprzętów. Żeby w domu było naprawdę czysto trzeba włożyć w to kupę roboty niestety.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dzięki dzięki ;)

Dziwne... jakoś ci co wypowiadali się o wyższości domku nad mieszkaniem zamilkli, a nie ukrywam że ciekawi mnie ile tak realnie się wydaje na te domki po 200 metrów :)
Nagle z 700 zł na miesiąc zrobią się 3 tysiace i więcej :P

Mieszkałam z rodzicami w domku i koszty bieżącego utrzymania nie były duze. Zimą dochodziło opalanie węglem i to już ciągnęło po kieszeni... ale mija kilka lat i dochodzi np. remont całego dachu, odświeżenie elewacji , wymiana okien , czy rynien .. Z trudem takie większe remonty robili.
Teraz wynajmujemy mieszkanie i za 39 m CZYNSZU z FR,płacimy ok 300 latem i 500 zimą. Nie ma miesiąca bez czynszu , ale te wydatki są porozkładane w czasie i bardzo ich nie odczuwam
Szukamy teraz czegoś własnego i też będzie to mieszkanie.. moze wynika to z mojego lenistwa , ale wspomnienia z domku to ciągła praca- szczególnie latem : np.raz w tygodniu koszenie trawnika , ścinanie żywopłotu, grabienie , sadzenie itp. Są osoby , które to lubią - ja nie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez mam taki plan. Projekt domu zaklada 110m (w tym juz garaz). Idealnie. Nie mam zamiaru sprzatac pozniej 200m i martwic sie o ogrzewanie..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

to taki syndrom ludzi wyrwanych z bloku. wywalić chatę na 200m2. Po co?? Jesli masz kasę to ok. Ale jeśli jesteś zwykłym zjadaczem chleba to postaw 80-120m2 + garaż 20m2. Za 5-10lat dzieci wyjadą na studia, wyprowadzą się. Kto tam bedzie mieszkał?? sprzątał to?? ogrzewał??.
Ja mam 100m2, (dwójka dzieci) - jest idealnie
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

Są różne bloki i różni ludzie.
Na osiedlu domków to ludzie nie będą sobie obcy ?
Podejrzewam że będziesz miał problem żeby kogoś spotkać przy tym swoim domku. Będzie Ci wtedy miło ?
Wyjdziesz wieczorem przed dom, rozejrzysz się wokoło i nikogo nie zobaczysz.
" Głucho wszędzie ciemno wszędzie co to będzie co to będzie "
A jak będziesz miał pecha to przed domem postawią Ci elektrownię wiatrową.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Czyszczenie tapicerek meblowych i pranie dywanów. (24 odpowiedzi)

Często na łamach forum pojawiają się pytania o godną polecenia firmę wykonującą usługi...

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (37 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

Układanie paneli podłogowych! (34 odpowiedzi)

Witam! Solidna i tania ekipa ułoży panele podłogowe w Gdańsku lub okolicach. Cena za m2 15zł...