koszty utrzymania domu a mieszkania

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki posiadają) mówią, abym się dobrze zastanowiła, bo koszt utrzymania takiego domu (do 150m) jest dwukrotnie wyższy, niż mieszkania. Napiszcie proszę, jak to jest w waszym przypadku?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jeśli ktoś jest na granicy budżetu...

Jeśli ktoś jest na granicy budżetu i zastanawia się czy dom czy mieszkanie to jest chyba niepoprawnym optymistą lub niepełnosprawnym umysłowo. Przepraszam za ostry język ale taka prawda. Dom to wydatki w nieskończoność, co roku trzeba przeznaczać kasę na różne odnowienia, malowania dokupywanie roślin itp itd. Ledwo Ci starcza na życie w bloku to nawet nie myśl o domu, bo będziesz żył w ruinie. Druga sprawa to nasi supermeni z Wiejskiej w Warszawie. Co roku szukają pomysłów jak doić ludzi, którzy jakoś sobie w życiu radzą, sprawdzają nasze możliwości i limity, przy których jeszcze płacimy... Wierzycie, że nie podniosą drastycznie podatków od domów i działek? Skoro radary nie przyniosą tyle ile Vincent założył to za kogo się wezmą? Przecież nie za bezrobotnych czy bezdomnych!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: koszty utrzymania domu a mieszkania

Recepta na niskie koszty utrzymania domu : 1/Prosty projekt (to również niskie koszty budowy) ,2/Rozsądny metraż (do 150 m2 powierzchni całkowitej),3/Solidna ekipa budowlana + ciągły nadzór własny,oraz inspektora budowlanego - niezbędne.4/Materiały do budowy przyzwoitej jakości -to zaprocentuje niższymi rachunkami za ogrzewanie(najbardziej znaczący koszt utrzymania domu) ,5/Czytać ,zdobywać wiedzę ze wszystkich możliwych źródeł,im więcej wiemy,tym bliżej do sukcesu.Jedną budowę mam za sobą,obecnie planuję następną(jak sprzedam działkę).W moim przypadku koszty utrzymania domu ,to jakaś 1/3 kosztów mieszkania o tym samym metrażu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wydaje mi sie ze koszty mamy podobne za stan deweloperski. Mi wyszlo 360tys/200m2=1800zl/m2, a Tobie 620tys/370m2=1675z/m2.

Koszt wykonczenia tak naprawde moze wykonczyc :)
Na same kafle poszlo 35tys + robocizna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkałem na pięciu wzgórzach w 33m kawalerce- łączy koszt miesięczny (prąc, woda, ścieki, ogrzeanie, grunty, czynsze) ok 250-300zł

Teraz mieszkam w domu 130m z parametrami domu pasywnego (czyli bardzo niskoenergetycznego) i średnomiesięczny koszt utrzmania (prąc, woda, ścieki, ogrzeanie, grunty) to ok 650zł miesięcznie. Dom ogrzewany gazem płynnym LPG (najdroższy po prądzie). Jakbym miał gaz ziemny to koszt utrzymania domu spadłby do ok 450zł. Ale uwaga aby wybudowac dom niskoenergetyczny potrzeba ok 50tyś więcej niż przy zwykłym domu.
Jak się policzy stosunek opłat do powierzchni to dom wyjdzie taniej, ale jak ktoś ma 2 lewe ręce i nic nie potrafi sam to z pewnością nie polecam budowy jesli nie ma się grubego portfela. Koszt jakichkolwiek napraw w domku jest naprawdę spory, tak jak spore sa szanse że do naprawy przyjedzie pan Czesio złota rączka a nie specjalista.

Mozna tez zbudować dom zbudowany z szkieletu drewnianego i obudować płytami OSB. Taki dom to ok 1200-1400zł /m2 -dom do wykończenia. To raczej propozycja dla osób które na jesień życia się budują.

Nie masz pojęcia o kosztach utrzymania domu

przestrzeń 100-200m wcale nie jest taka ogromna. Raz w tygodniu pospolite ruszenie całej rodziny. Dzieci sprzątają u siebie , my z małżonką reszte. W ogrodzie jak się lubi to każda wolna chwila z przyjemnością, jak sie nie lubi to teściowa z teściem w ramach relaksu. Zawsze można sobie poradzic.
Oczywiście jeżeli ktoś jest pedantem to istotnie może mieś pewien problem, ale od czego ewentualna gosposia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

oj tam oj tam. jak chcesz to zawsze znajdziesz problem? wg takiej logiki trzebaby wychowywac dzieci w mieszkaniu 50 metrow kwadratowych bo 100 metrowe ciezko bedzie sprzedac. wszystko w zyciu sie zmienia, nie ma co byc takim ostroznym. moj znajomy jest malym deweloperem. buduje domy i srednio 1-2 w ciagu roku sprzedaje i jeszcze na tym zarabia. jednak sie da sprzedac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tanio cie ten stan deweloperski wyniosl.
ja budowalem dom 370 metrow (garaz w obrebie budynku). 300 metrow powierzchni grzewczej. stan surowy otwarty mnie wyniosl 180 000 PLN. okna (mam co rpawda bardzo duzo bo 75 m.kw. okien) 57000 + dach (materialy i wykonanie) 70 000. Mam juz wydane 300 klockow.
na deweloperski mi jeszcze zostalo dodatkowo 145 za pompe ciepla, wentylacje z rekuperacja oraz podlogowke. jastrych 10 klockow. tynki i kartony gipsy 50, elektryka i wodkan po 10. ocieplenie scian i elewacja 90. to bedzie nastepne 315
lacznie wyjdzie z 620 za deweloperski. co prawda nie oszczedzam i dachowki mam dosc drogie, a caly dom w welnie. ale wychodzi mi 1,77 raza drozej niz u ciebie a wielkosc domu to 1,5 raza wiecej. no moze faktycznie nie az tak duzo zwazajac na materialy (okna i inne takie) pozdrawiam

Ja mam jeszcze takie dodatkowe pytanie do osób posiadających domy (osobiście mieszkam w bloku). Jak sobie radzicie ze sprzątaniem takiego ponad 100m lub 200m domu? To ogromna przestrzeń, dużo okien do mycia plus jeszcze praca w ogrodzie (okolicy domu). Uważam że tą kwestię też powinna wziąć pod uwagę osoba zastanawiająca się nad budową czy kupnem domu. Trzeba jakoś tam pomyśleć o przyszłości. Z wiekiem może zabraknąć sił i zdrowia żeby własnoręcznie wszystko sprzątać, a na wynajęcie kogoś trzeba mieć kasę. Nie każdego może być na to stać, zwłaszcza w czasach kryzysu z pracą. Także na emeryturze to może stanowić problem. Napiszcie proszę jak sobie z tym radzicie.

mieszkasz w bloku i nic od Ciebie nie zalezy..
Mieszkałam z bloku z wielkiej płyty, klatki odrapane, brudno, pełno "meneli" zimą przychodziło nocować na klatkę. Kiedyś odremontowali klatki schodowe, ładnie i czysto bylo może 2 tygodnie, jacyś guaniarze przyszli, pomazali .. i co możesz zrobić, nic?! Sąsiadka zrobiła taki mały ogródek przy wejściu, wydala własną kasę na kwaitki, fajnie to wyglądało do czasu... w nocy ktoś wszystko rozwalił.
Przeprowadzilismy się na nowe osiedle... miało być lepiej.. place zabaw, nowy bloki...
Impreza do 22.00 bo cisza nocna... znajomi wychodzili po 22.00 to rano sąsiadka przyleciała że u nas głośno, imprezy, że następnym razem policje zawoła itd.. (wielka impreza - spotkanie 4 osób.. dodam że mam małe dziecko więc ta wielka impreza była cichą wielką imprezą).
Schludność klatek schodowych w nowym bloku wytrzymała 4 m-ce... plac zabaw słuzył do palenia papierosów przez 12/15 latków sąsiadów..

i co że mieszkasz w mieszkanku i nic Cię nie interesuje.. też nic nie możesz zrobić... jak coś Ci się nie podoba

w dom pakujesz kasę.. ale robisz to dla siebie!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Producentem mojej pompy ciepla jest akurat Alpha-Innotec, poszukaj instalatorow autoryzowanych w Twojej okolicy (u mnie Inmont). Wiekszosc urzadzen tego typu dziala podobnie, kwestia tylko poziomu doswiadczenia instalatorow.

mam 120m2 15min autobusem od centrum Gdyni i rachunek za gaz w grudniu 950zł, gdzie nie wariuje z ogrzewaniem ani z używaniem kuchenki gazowej. Owszem fajnie jest mieć swoje ale musisz odpowiednio zarabiać aby utrzymać dom. Bo nie tylko płacić rachunki, co chwile trzeba robić coś w domu, remonty zewnętrzne a to rynny czyścić a to dach wymienić a to odśnieżać metry śniegu bo lezy to w twoich obowiązkach jak nie chcesz aby ktoś cię do sądu pozwał że przed twoim domem nogę złamał - ogólem zawsze coś!!

Witam
Dom z poddaszem uzytkowym 170m2 plus 20m2 garaż

Koszt utrzymania miesięczny około 1200-1300zł
ogrzewanie gazowe, woda,kanalizacja,prąd, tv,internet,podatek,smieci.
mieszkańcy 2+2

samo ogrzewanie wraz z ciepła woda 600zł miesięcznie .
Temperatura 19-21 stopni.

jak widać super tanio niestety nie jest.
Mieszkaliśmy wiele lat w bloku , dom mamy od 3,5 roku.
Mimo wysokich kosztów utrzymania , nigdy więcej do mieszkania w bloku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dom to worek bez dna. ile byś kasy nie miał to dom oczyści ci konto hehe. bo ciągle jest coś do zrobienia, ulepszenia, wyremontowania, a to kosztuje. w mieszkaniu płacisz czynsz i wszystko masz w nosie, a w domku musisz wszystko zrobić sam, nikt cię nie wyręczy. nawet tak durna sprawa jak odśnieżanie w zimie ulicy przed domem, czy zamiatanie. jak nie dopełnisz obowiązku mandat, jak ktoś sobie nogę złamie, bulisz. walczysz ze śmieciarzami, którzy z wielką łąską zabierają ci śmieci raz na 2 tygodnie!!! z odpadami poremontowymi nie masz co zrobić, chyba że zamówisz sobie kontener, co wcale nie jest tanie. generalnie jak masz dom, to wszyscy chcą cię oskubać, bo dom jest dla nadzianych. no i oczywiście koszty utrzymania, ja mieszkam w domu 165m w sopocie: ogrzewanie gazowe - 1100zł miesięcznie, woda - 200zł miesięcznie (latem dochodzi podlewanie ogrodu), prąd 200zł, śmieci 40zł, media z internetem 150zł. dodam, że oszczędzam, w domu 18 stopni, żarówki energooszczędne itp. jak się ma kasę to fajnie, ale co jak się nagle skończy?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

totalne bzdury...nikt z moich znajomych posiadajacych mieszkania w Gdansku w bardzo dobrze skomunikowanych dzielnicach nie porusza sie komunikacja miejska tylko maja samochody. i to zazwyczaj dwa. koszty te same. co dom, pozatym w domu nie placisz czynszu a placisz tylko za ogrzewanie, prad i wode...i o ile prad i woda powinny byc takie same (w przeliczeniu na mieszkanca) to ogrzewanie moze byc wiecej w przypadku domu...ale wtedy policz to sobie na m2 i nie wychodzi juz tak zle. plus zamontuj sobie kominek, wrzucaj tam drewienko i bedziesz miala nagrzany dom po kosztach.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

utrzymanie domu. Trudno powiedzieć. Jeśli porządnie docieplisz ( najlepiej styro 20cm i dach 40cm) to będziesz płacić ok 300 - 400 zł miesięcznie przy ok 0 do - 7 st C za gaz. Ale domek kolego to inny wymiar. Wieczorem w lecie wychodzisz na ganek i nie ma kwestii ceny - to wrażenie jest nie do opisania. Pijesz piwo wieczorem przy ognisku, masz to w bloku?. Nie ma na to ceny. A kasa - jakoś się znajdzie. Ale z własnego doświadczenia. Jeśli chcesz zmniejszyć koszty budowy i ogrzewania zrezygnuj z garażu i wybuduj wiatę na dwa auta. A po szczegóły co do budowy wejdź na stronkę mojabudowa.pl Tam znajdziesz blogi na których ludzie opisują problemy i dobre pomysły. Zatem powodzenia w budowaniu. Aha... ważne jest by budować za linią terytorialną miasta. Zupełnie inne opłaty za wszystko i inne terminy pozwoleń. Ja należe do powiatu Kartuzy i chwalę sobie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

koszt pompy ciepła w zalezności o jakiej mowimy i jak dużej (dostosowanej do domu) to koszt ok. 25-40 tys. serwisowanie pompy rocznie ok. 200-300zl... wiem bo mam! Moja kosztowala 27 tys (powietrze/woda) + 200zł roczny koszt serwisu

pracy przy domu jest sporo. .. ale czy to obowiązek czy przyjemność zalezy od mieszkańca!

poza tym jeżeli kogoś stać i chce mieć dom.. to ma dom...
jeżeli kogos stać i chce miec mieszkanie to ma mieszkanie ...
kasy na jedno i drugie duzo idzie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jest pewna zależność - w domach jest średnio 19-20 stopni, w mieszkaniach 25... Mieszkam w domku i dzięki takiej temperaturze mam zdrowe dzieci i zdrowy sen. Gdy idziemy do znajomych w odwiedziny, do bloku, zawsze któreś z nas wraca chore...
Koszty utrzymania są różne od wielu czynników, mieszkałam w dwóch domach (192m2 i 65m2) i mam powównanie. Wiele zależy od:
- materiału z którego zbudowane są ściany
- izolacji
- ocieplenia dachu
- energooszczędności okien i drzwi itd
- prąd i woda nie zależy od tego, gdzie mieszkamy, tylko jak te media zużywamy

Za mój mini domek (bliźniak) w Gdyni - 65m2- po generalce w tym roku płacę:
-200zł gaz (ogrzewanie plus ogrzanie wody) średnia na miesiąc wyliczona z roku
-150zł prąd (kuchnia ceramiczna, żarówki energooszczędne, tv,komputer)/miesiąc
-100zł woda / średnio na miesiąc wliczając podlewanie ogrodu
-10zł podatek/miesiąc (120zł rocznie) za domek i 300m działkę własność
-60zł/ śmieci

suma: 520 zł miesięcznie za domek 65m2 i 300m2 działki w Gdyni.

4 lata temu, kawałek za pruszczem gdanski

Pompa ciepła była za darmo? Koszt jej serwisowania też będzie po wielu latach zero złotych? Opłat administracyjnych nie ma, bo zamiast zdać się za 20zł miesięcznie na prace innych trzeba samemu o wszystkim pamiętać. Funduszu remontowego nie ma, bo dach, płot, brama garażowa, drzewa, trawnik, elewacja same o siebie zadbają i za darmo i bez materiałów i narzędzi :)
Żeby nie było: posiadam kilka różnych nieruchomości :) Ja, nie znajomi :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (39 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

jakie ogrzewanie domu? (95 odpowiedzi)

Czy mozecie podzielic sie Waszym doswiadczeniem w zakresie ogrzewania domu? Dom bedzie mial...

Ile może kosztować budowa domu (8 odpowiedzi)

Witam, pisze z pytaniem o dom 120 metrów. Chodzi mi o taki orientacyjny koszt do stanu...