kredyt a własność???

Witam,

Mój chłopak bierze kredyt na mieszkanie.
Razem się wprowadzamy i mieszkamy.
Za rok bierzemy ślub i mieszkamy tam razem.
Czy własnośc należy do kredytobiorcy czyli do mojego faceta czy w przyszłości do nas obojga.??

Prosze o odpowiedz.
Z góry dziękuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kredyt a własność???

z tego co ja wiem-do Twojego męża. Wszelkie rzeczy zakupione przed małżeństwem(jeśli nie zdecydujecie inaczej) należą do osoby która kupuje.

W małżeństwie gdy coś beziecie kupować odrazu staje się to wspólną własnością(chyba,że jedno z Was podpisze dokumenty stwierdzające że zrzeka się prawa włąsności/ lub macie intercyzę)

Hha - czyli w momecie brania kredytu własność jest jego.
Natomiast jak zdecydujemy żeby było wspólne to ja decyduje sie również na kredyt? !

Ano dokładnie, plus zmiana umowy kredytowej.
Poza tym rzecz nabyta przed zawarciem związku małżeńskiego jest własnością odrębną i tyle. Żeby w ogóle zrobić z niej własność wspólną trzeba pisać dodatkowe umowy podobne do intercyzy.

A jak inaczej sobie wyobrażałaś? Kredyt jest częścią mieszkania i dopóki jest nie spłacony, to jest z nim nierozerwalnie połączony. Biorąc połowę mieszkania, bierzesz też połowę zobowiązań.

W ogóle wychodząc za mąż, bierzesz współodpowiedzialność za męża, i tak jak masz prawo korzystać z jego zarobków, tak samo będziesz odpowiadać za jego długi, chyba że postanowicie inaczej w intercyzie.

Najlepiej napisz maila na jakąś infolinię dowolnego banku z takim pytaniem.

Inne tematy z forum

Zakup mieszkania w trójmieście (74 odpowiedzi)

Witaj Was wszystkich rodowitych trój-mieszczan jak i trójmiejskich imigrantów, ;) tych drugich...

Jaki jest koszt budowy domu? (125 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....

budowa domu - koszt (55 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....