kredyt hipoteczny - dodatkowe zabezpieczenie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witam,
Mam kredyt hipoteczny we frakach szwajcarskich, spłacam go od 6 lat, nigdy nie zalegałam z żadną ratą, coroczne ubezpieczenie mieszkania też zawsze opłacam na czas - miałam nadzieję, że dopóki terminowo wywiązuję się ze swoich obowiązków, to nie muszę się przejmować. Niestety otrzymaliśmy telefon z banku, że wartość rynkowa (szacunkowa, bo wyceny ponownej bank nie robił) mieszkania spadła o ponad 10%, a wartość kredytu wzrosła. W związku z tym bank oczekuje od nas dodatkowego zabezpieczenia (np w postaci innej nieruchomości) albo spłaty części kredytu (co przy obecnym kursie franka jest dla mnie nieopłacalne) albo wykupienia ubezpieczenia - pani nie była w stanie podać konkretnych kwot ani co do wysokości spłaty ani kwoty ubezpieczenia.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji albo pracuje w banku i może podpowiedzieć jak w takiej sytuacji postępować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: kredyt hipoteczny - dodatkowe zabezpieczenie

po pierwsze przeczytaj dokładnie umowę kredytową i sprawdź czy bank ma prawo do żądania dodatkowego zabezpieczenia. Jeśli nie znajdzeisz żadnego zapisu , ktory mówi o dodatkowych zabezpieczniach w takiej sytuacji jak Twoja (zakładam , że faktycznie wartość nieruchomości jest niższa od zadłużenia) to po prostu wyślij pismo z prośba o podanie podstawy prawnej wystosowanego przez bank żądania.

Bezprawne działania banku takie jak żadania nie mające pokrycia w umowie to jest norma. Banki zmieniają swoje procedury i wzory umów co jakiś czas i często procedury nowe procedury nie mają zasosowania do starych umów, wtedy probują na siłę , zastraszając itp.

Pamiętaj Ciebie obowiązuje umowa kredytowe wraz z załącznikami, t.j. ogólne warunki oczywiscie otzrymane w dniu brania kredytu. Nie obowiązują Ciebie żadne wewnętzrne regulacje i procedury banku.

Jeśli jednak twoja umowa zawiera zapis o dodatkowych zabezpieczeniach to sorry ale podpisałać złą umowę, tzn wziąłaś na siebie całe ryzyko związane ze spadkami cen i w tym przypadku raczej będziesz musiała skakać tak jak bank zagra.

Kluczem jest umowa, w przypadku gdy niekorzystne zapisy są w umowie można jeszcze sprawdzić czy nie są to kluzule abuzywne itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powiem Ci, że pierwszy raz się z tego typu sytuacją spotkałem, chociaż zdaję sobie sprawę, że wartości nieruchomości w ostatnich latach spadły - ale przez 6 lat już pewnie spłaciłaś pewną sumę... pewnie nie małą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mieliśmy tak, z 2 lata temu. Też kredyt we frankach. Napisaliśmy pismo,że nie jesteśmy w stanie zapłacić te 8000 co chcieli. Nie zapłaciliśmy. Bank dał nam spokój. Ale tak, trzeba się wczytać w umowę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za odpowiedzi.
Niestety podpisałam kijową umowę i wzięłam na siebie ryzyko spadku cen nieruchomości.
Miki te 8000 to rozumiem ubezieczenie? U nas na razie cisza - pani miała przysałć konkrety na maila, ale od 2 tygodni się nie odzywa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gdynia czynsze w mieszkaniach spółdzielczych (3 odpowiedzi)

Cześć, rozważamy przeprowadzkę z Wielkopolski do Gdyni. Jak wygląda sprawa wysokości czynszów w...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (41 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...