Kret do udrażniania rur kanalizacyjnych

czy mozna wsypac kreta do odpływu jesli jest caly z plastiku?
poradzcie,nie chce narobic sobie klopotów z nadgorliwosci:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: kret do udrazniania rur kanalizacyjnych

Niby tak ale moja siostra zepsula rurki :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nasyp sody oczyszczonej i zalej octem, ekologicznie a efekt Cię zaskoczy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

mówisz, muszyca:) to spróbuję , po tej ekomieszance chyba mi nie pierdykną rury?:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kret, ten prawdziwy, w granulkach, jest właśnie do rur plastykowych.
Zagotuj wodę, wlej trochę do odpływu, wsyp średnią porcję granulek (prosto do odpływu), Zacznie się "dziać" w odpływie. Będzie się wydobywał niezbyt przyjemny gaz (chyba nie jest trujący, ale jest uciążliwy). Jak przestanie buzować, wlewaj małe porcje wrzątku, za każdym razem czekaj, aż się wybuzuje. Jak już nie będzie buzowało, znowu wsyp średnią porcję kreta i powtórz dolewania wody. Po ostatnim zostaw odpływy w spokoju na 1 godzinę. Na koniec dobrze wypłucz odpływ bieżącą wodą.
Powodzenia - chociaż moim zdaniem, jest to "męska" robota. Ze względu na opisany nieprzyjemny gaz, oczywiście!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzieki Zbyszek, meska robota hehe, sa gorsze:)

ten moj odplyw kabinowy nie jest jakos mocno zapchany, tylko bardziej zanieczyszczony, resztkami mydlin, narosla glonowo-resztkowa, chcialam go z tego oczyscic , odswiezyc, uwywalke czyszczylam juz nie raz, ale tej kabiny jakos sie obawiam, tam ten odplyw jest z jakiegos innego plastiku(wydaje sie delikatniejszy) a slyszalam historie o rurach przepalonych kretem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba uwazac z kretem w granulkach przy syfonach samoczyszcacych (najczesciej przy brodzikach), bo granulki, ktore nie odplyna, zbija sie w jedna wielka bryle, ktora potem trudno usunac! przerabialam, wiem co moiwe ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

u mnie ten prawdziwy kret też zniszczył rury plastikowe..........poosadzał się wewnątrz
a tak wogóle to dla mnie żadna rewelacja i niska skuteczność
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlatego ważne jest dolewanie gorącej (wrzącej) wody. Dolewać należy porcjami tak długo, aż przestanie buzować, co oznacza, że granulki się rozpuściły. Nie można wlać za dużo, bo wtedy granulki popłyną poza naszą część rur, znajdą się z zimnym środowisku i zostaną na ścianach rur. A przede wszystkim nie zadziałają u nas.
Przy prawidłowym stosowaniu kreta, w brodziku, umywalce lub wannie wypłynie czarno-brudna piana powstała przy "spalaniu" włosów, mydła i innego brudu znajdującego się z syfonach.
Mało przyjemny widok, ale to oznaka dobrze wykonanej roboty, "męskiej" roboty, oczywiście.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

hehe u mnie męska robota się sprawdziła jak M wział spiralę i ręcznie udrażniał hehe
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

radzę uważać z kretem. tak jak napisała poprzedniczka osadza się na ściankach i zbija w "kamień". ostatnio musieliśmy odkręcać rurę odpływu w brodziku i usuwać to mechnicznie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas hydraulicy też odradzali kreta. ale mamy stare rury (nie plastikowe) ;) za to przez jakieś 40-45 lat użytkowania mocno zarośnięte :/ i co i rusz był problem z zatkanymi rurami - na początku wakacji to woda dosłownie stała przez 2 dni w wannie i zlewie w kuchni :/

pomogła zwykła spirala :] (dość gruba)

wcześniej kupiłam jakiś profesjonalny "udrażniacz" od producenta - pomógł ale na krótko. (wypróbowana była już soda kaustyczna, zwykła soda z octem i wszelkie dostępne w sklepach krety itp.)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdy kret się zbryli to należy odpompować, oddessać całą wodę i dolać nieco wrzątku. Usunąć wodę z nieco rozpuszczonym kretem. Czynność powtórzyć do skutku (czasem nawet kilkanaście razy, jeśli bryła była duża). To działa. Uwaga, wszystko robimy w rękawicach gumowych i chronimy oczy i skórę - reakcja może być gwałtowna i będzie pryskać na boki!

meska robota. a co faceci nie czuja smrodu. a moze dla kobiet jest smiertelny a dla facetow nie. co autor ma na mysli he?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

jest środek o nazwie Deleo, ale używać go mogą chyba tylko hydraulicy po przeszkoleniu.
Jeśli ma sie dostęp do myjki ciśnieniowej typu Karcher, Kranzle to można zastosować wąż ze specjalna dyszą która pod ciśnieniem (ale konkretnym, ze 120 barów) oczyszcza nasze obrośnięte rury.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

osobiscie uzywam kreta w plynie, granulki sa dobre ale tak jak pisal Zbyszek trzeba stopniowo zalewac. Kiedys w pracy nawet spirala nie pomogla wiec wezwalizmy WUKO. Przyjechali cysterna. Wlozyli swoja rure i pod cisnieniem wyrzucilo czopa blokujacego przeplyw. I jest juz spokoj.

można, ale poza kretem można użyć jeszcze innego roztworu. do Ciepłej wody wlewasz płyn do naczyń najlepiej http://www.bdsklep.pl/gfx/600x600/36666_1.jpg wlewasz to do odpływu. Podobno działa lepiej niż kret :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

Firma przeprowadzkowa w Warszawie (4 odpowiedzi)

Witam! Zbliża się moja przeprowadzka do nowego mieszkania w Warszawie, a ja wciąż nie znalazłem...

Przeprowadzki (49 odpowiedzi)

Witam, niedawno potrzebowałam sprawnie i szybko przeprowadzić się z Krakowa do Warszawy....

dom czy mieszkanie??? (432 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...