ktory lepszy? pomocy

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25051656 za 600
czy
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25203214 za 600
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ktory lepszy? pomocy

napewno MERIDA, bo tamto to jakis bardziej makrokeszowy rower jest...szkoda ze nia ma tam nic napisane co maja ciekawego, osprzet itp

krzyhoo merida, o ile to merida... ale ja Tobie polecam poorientowanie sie troche w tym na co trzeba zwrocic uwage - jest w sieci kilka takich stron - bedziesz znal podstawy to bedziesz mogl sam to ocenic

ja moge Tobie powiedziec tyle - rama markowa (nazwy marek znajdziesz na kazdej stronie rowerowej, w tym pulapie cenowym - wszystkie jeden pies) o ile dasz rade to aluminiowa ale cro moly tez nie jest zla

stery najlepiej a head, ale gwintowane tez pojezdza,

amortyzator sobie daruj - zawsze mozesz dokupic (i tu wroce do sterow - jednak lepiej a head)

hamulce - zwroc uwage na to zeby bylu cale aluminiowe (szczeki i klamki)a nie z plastiku, najlepiej v brake

ogolnie osprzet - markowy, niech bedzie niskiej grupy ale markowy (czyli glownie s**** i SHIMANO), rowniez zwroc uwage na to zeby jak najwiecej czesci bylo metalowych (wylaczajac s**** - robia bardzo dobre plastikowe przerzutki)

niestety na podstawie zdjecia w sieci ciezko jest rower ocenic, musisz albo cos w temacie wiedziec albo miec kogos kto ci w wyborze pomoze, nie cisnieniuj sie tak - lepiej poczekac dwa tygodnie niz kupic szit, i nie wystawiaj tu kazdego roweru ktory ci wpadnie w oko - niestety mimo najszczerszych checi nikt nie bedzie ci w stanie naprawde kompetentnie pomoc

i jeszcze - zwróc uwagę na to ogłoszenie na trojmiasto.pl

GT TEMPEST
sprzedam ramke gt tempest 18" ciemno zielona stan bdb kilka rys jeżdzona jednen sezon(reszte czasu spedziła w piwnicy) do ramki dorzucam nowy suport alivio, sztyce bontrager, stery, zacisk, koszulke kolarską GT rozm.M
Kontakt: WAŁEK tel. 888244379 , GDAŃSK

350 zeta

pojawia sie od jakiegos czasu, sam zaluje ze kupilem dziewcznie rame accent zanim je zobaczylem, na moje oceny to jak kupisz taniusie kola (a w tych rowerach ktore wymieniasz to to nie sa super kola) i taniusia cala reszte (do wymiany z biegiem czasu) to zmiescisz sie we wspomnianych szesciu stowkach. slowem jesli chcesz jezdzic juz teraz to zainteresuj sie zlozeniem roweru na jakiejs taniej ramie, na tanim osprzecie - wymienisz z czasem. a GT to GT... wiem co mowie ;)

ale mam kaszane w glowie. juz sam nie wiem czego chce. a co powiecie na to:
http://www.e-rower.pl/product_Author_Trophy_445.html
lub to:
http://www.rower.com.pl/cgibin/shop?show=promoc te

aha i jeszcze jedno pytanie: czy to naprawde jest taka wazna sprawa czy rama jest stalowa czy aluminiowa?

wazna sprawa ale inaczej

stal hi ten - raczej nie kupuj - zwykla stal, o dosyc niskich parametrach wytrzymalosciowych, z tego powodu ramy raczej nie sa cieniowane przez co ciezkie jak po zboju

stal cro moly - kupuj, dobre ramki, ciut ciezsze od aluminiowych ale dobre

ale cos mi sie widzi ze nie kupisz dobrego roweru z takim podejsciem

grisza zrozum ze jestem kompletnym laikiem w sprawach rowerowych. a wybor jest taki ze glowa mala. i jeszcze jak juz sie na cos zdecyduje to potem patrze a tu inny lepszy 50zl drozej itd. i badz tu madry. na poczatku mialem mysli zeby pojsc do jakiegos hipermarketu. ale ten pomysl juz mi przeszedl. wiec moje podejscie nie jest az tak zle. na allegro nie bede kupowal bo to zakup kota w worku. jestem ograniczony finansowo. a rowery z alu rama sa od 700.

krzyhoo... nikt od Ciebie nie wymaga znastwa - ja tez orlem nie jestem, troche wiem, a jak nie wiem to siadam do komputra i znajduje

napisalem, ze nie musisz aluminiowej ramy posiadac, po prostu podpowiadam, ze mozesz pokombinowac inaczej - kup uzywana a dobra rame i zbuduj sobie rowerek - w kazdym sklepie i warsztacie ci wszystko poskladaja, a w wiekszosci, jak powiesz zes laik i ze chcesz najtanszy osprzet to nawet kitu nie wcisna, rama to podstawa roweru i jego najdrozszy komponent - cala reszte powolutku i bezbolesnie powymieniasz, a jak kupujesz gotowy rower to niestety musisz isc na kompromisy i tu i tu

Popieram Grisze. Tzn. lepiej kupić rower na słabym osprzęcie i porządnej ramie z tzw. "przyszłością" i ewentualnie rozwijać go z czasem, niż inwestować w coś co właściwie nie ma ani ramy porządnej ani osprzętu dobrego.

dzieki wszystkim za rady.
zdecydowalem sie na meride kalahari 500.

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?gr=1&id=43

kosztuje co prawda 689zl ale ma rame alu. jednak jak mowiliscie rama to podstawa podobnie jak w komputerze plyta glowna

pozdrawiam

stery co prawda gwintowane (mozesz miec problem ze znalezieniemamortyzatora w przyszlosci) ale wyglada ok

tym ze stary sa skrecane a nie a-head to sie nie przejmuj
jak bedziesz kupowal amorka to doplacisz 50 zl i wstawisz sobie stery do a-head'a i jakis uzywany mostek jeszcze :))

Ja za 100zł w zeszłym roku kupiłem: stery Tioga SRR-1, mostek Kalloy UNO i tuleje dystansową. Wszystko nowe oczywiści. Całość chodzi bardzo dobrze.
Tym że masz tam gwintowane stery się nie przejmuj, bo pewnie i tak nie będziesz chciał sobie do roweru wstawiać jakiegoś super amora, a RST na taki dostaniesz, a jeżeli nie to np. w Cyklo wymieniają na życzenie rure sterową i możesz mieć na gwintowanych bez problemu amorka.
Myśle że w przedziale cenowym jaki podałeś Merida wybrana przez Ciebie bedzie dobrą pozycją.

Inne tematy z forum

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...