Re: kurs koparko ladowarki
ja robiłem kurs w wejherowie - nie polecam bo ponad 3 miesiące. koszt 1950 zł.
b. duzo h teori: hydraulika, mechanika silnikow, budowa wszystkich ukladow hydr i mech kop, przepisy, itp...
co o praktyki to w zaleznosci od osrodkow, ja np. mialem tylko 3h praktyk - wystarczylo do zaliczenia egz.
Egzamin teoretyczny - bardzo trudny, dużo materiału do opanowania
Egzamin praktyczny - formalność
Co do samej pracy na kop-lad to nie jest taki lajcik, ze wsiadasz i robisz ( zwlaszcza tylna lyzka!) naprawde duz praktyki trzeba miec, zeby robic to dobrze!!
do tego dochodzi obslua kop-lad - smarowanie, nikt za ciebie tego nie zrobi, a kalamitek jest troche i trzeba to robic dosc suminnie i czesto, do tego codzienna obsluga ( poziom olejów, filtry, itp..) sprzet jest drogi wiec trzebas dbac o niego!!!
Wiec jesli wydaje sie wam, ze majac "papier" wsiadacie i robicie to musze was rozczarowac, w niektorych firmach trzeba tez wysiasc z kopary i poprzerzuac lopata.
Do tego dodam ze na budowie praujesz pod presja! to odgarnij tu, to podrzuc beton tam, to podrzuc palety, to wykorytuj tam, znajdz czas na smarowanie, itd....
nie kazdy daje sobie rade zeby to ogarnac, wiec jesli nie miales doczynienia z kop, badz z operatorami i nie wiesz jak to sie je to radze to przemyslec bo wydac 2k latwo a czy robote znajdziesz...?
operatorzy zarabiaja od 12zl/h do 14-15zl/h ( ci dobrzy)
gdybym mial teraz wybierac i robic kurs to robilbym na same koparki!
zycze powodzenia!!
1
0