łańcuch...DA czy Ultegra?

Mogę mieć łańcuch DA na 10 ze spinką za 129pln lub Ultegrę na 10 za 65 pln. Czy DA będzie dwukrotnie trwalszy?
Nigdy nie jeżdziłem z DA, nie mam porównania ale spinka to wygoda.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: łańcuch...DA czy Ultegra?

jest zupełnie odwrotnie ;] da jest najmniej trwały ;) wiem, że garmin-chipotle m.in. z tego powodu jeździł na kasetach i łańcuchach 105 w zeszłym roku. I tak musieli gdzieś dodać pare g masy, bo ich rowery były zbyt lekkie, więc wsadzili trwalszy napęd.

Marcel skad to info?
Lobo zawsze mam dure i jest jak dla mnie bardzo zywotny, na dwoch lancuchach zrobisz lekko 25tys km

O, cześć Kuba, a jak widzisz DA ze spinką ? Wippermann nie zdał egzaminu, ich spinka bywała zawodna.

właśnie mechanik garmina tak twierdził. Jeśli chodzi o kasety to z tego co czytałem większość osób widzi różnice na korzyść ultegry w porównaniu z DA. Z łańcuchami jak jest pewnie trudniej powiedzieć, w szczególności jeśli mówimy o DA 7900 w porównaniu ze starszą Ultegrą.

Hm...myslałem że ubytek masy w DA nadrobili lepszym materiałem. Ale 105 jest chyba mniej trwały niż Ultegra, tak przynajmniej wynika z moich prób.

uzywam DA tylko ze spinkami, gdzy klasyczne piny sa upierdliwe w uzyciu. spinki connexa nigdy przez wiele tysiecy km mnie nie zawiodly, co sie Tobie z nimi dzialo?

Dura został odchudzony, stąd też taka różnica w cenie, do tej pory obydwa łańcuchy (DA, Ultegra) to było prawie to samo, jeśli nie to samo, teraz trzeba dopłacić za dodatkowe gramy

ja używałam od zawsze spinek s****a w góralu z łańcuchem xtr i jest cacy, teraz kupiłem sobie do szosy ale jeszcze nie testowałem

Raz podczas maratonu i raz ok 30 km od domu connexy się rozleciały, ale co ciekawe tylko w szosowym, w góralu nie było problemów.

tak dla porównania, oto rower Boonena z wczorajszego wyścigu P-R. Jak widać napęd 11s, ale zamiast łańcucha SR/Record jest Chorus - można zauważyć ten fakt, bo nie ma tutaj pustych w środku pinów, widocznie ten łańcuch Chorusa jest mocniejszy i wytrzyma 2kW Boonena na sprincie ;)

http://www.cyclingnews.com/photos/2009/tech/probikes/tom_boonen_specialized_roubaix_sl2_09/Boonen_Roubaix_SL2_PR_cassette.jpg

Temat akurat na moim topie, ponieważ mam napęd 105 i chce kupić łańcuch. Myślałem o ultegrze , ale te piny mnie denerwują, więc zastanawiam się nad ewentualna spinką lub dura ace ze spinką, tylko czy wart jest tej kasy. W poprzednim rowerze używałem łańcuch shimano i spinkę s****a i było bez zarzutu. Do szosy nie wiem jakiej użyć.

Wracamy do meritum. Przejechałem na łańcuchu DA 7900 ok 2000km
łancuch sprawuje sie dobrze ale spinka to bubel, wyciągneła się o około 0.5 mm, piny użyte w spince są bardzo miękkie, w rezultacie jest do wyrzucenia a pinu do DA 7900 - NIET !!! Słowem : mierda !

mam spinke s****'a w szosie i jest bdb (szt 10-11zł)

Gdzie w T-miescie dostanę spinkę s**** Power Lock na 10 rzędowy łańcuch ?

pewnie beda musieli zamowic, ale wybierz sie do cyklo, ja u nich kupowalem.

Byłem w Cyklo i kupiłem spinkę i piny. Łancuch DA ze spinką s****a działa bez zarzutu, spinka Shimanowska jest " przekombinowana " i bardzo nietrwała.

Na łańcuchu i kasecie Ultegry przejechałem ponad 6000 km, teraz wymienię to na łańcuch DA i kasetę Ultegrę... Zobaczymy ;)

ja na napedzie z dwoma lancuchami co 2 tys km robie lekko 20 tys

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...