łańcuch PC-58 spinka

Chciałbym się dowiedzieć czy w każdym rowerze można stosować łańcuch ze spinką, rodzaj łączenia łańcucha trzeba dostosować do typu jazdy i rodzaju roweru?

Mam zapasowy łańcuch firmy s**** pc-58 z tego co słyszałem dobry jeszcze na takim modelu nie jezdziłem dotychczas na pc-38, Shimano hg-70 i KMC Z72 wszystkie były zakuwane.

Czy spinka może wypaść w czasie zmiany przełożenia albo przy mocniejszym zakręceniu łańcuchem?

Na forum pisali niektórzy że w MTB stosują łańcuchy ze spinką ale nie spotkałem się jeszcze żeby na szosie, jestem tym zainteresowany bo tradycyjna metoda "zakuwania" nie pozwala w tak prosty sposób konserwować napędu jak ma to miejsce przy łączeniu łańcucha spinką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: łańcuch PC-58 spinka

uzuwam spinki od kilku lat, w kazdych warunkach, na wyscigach, szosie, wszedzie i jeszcze nigdy nie zerwalem, sama tez sie nigdy nie rozpiela.

j.w. NIGDY!

Kudlaty napisał(a):

> j.w. NIGDY!
>
> ________________
> WWW.HCSQUAD.PL

nnno to ja się pochwalę, że raz zerwalem :-)
ale stało się to przy jednoczesnej zmianie biegu przód/tył i depnięciu w głębokim piasku gdzieś na brzeźnieńskich wydmach, więc jak nie spinka, to pewnie by poszło ogniwo...

nie mogę pojąć, jak w ogóle można jeździć z łańcuchem bez spinki :->

Uzywasz s****-a , czy Wippermanna ? Spinka Wippera dedykowana łańcuchowi Shimano 10 właśnie mi się rozleciała , słuzyła ok 3 miesięcy a kosztowała ok. 30 zet ! Kiedyś używałem Wipperów w góralu i nigdy nie było z nimi kłopotów . s**** już oferuje łańcuchy 10 , trzeba sie rozglądać , na pewno będą lepsze od shimano , no i ze spinka .

na szosie nie stosuje sie spinek bo przykadencji powyzej 115,6 siłal odśrodkowa jest pokonuje opory tarcia trzymające spinkę w całości i całość się rozlatuje na kawałki, a rozpędzony łańcuch pięknym lobem wylatuje w powietrze i zazwyczaj zawisa na gałęziach przydrożnych drzew. A wiadomo że w szosowych butach kiepsko się na drzewo włażi. WIec sam rozumiesz... z zawiśniętym łańcuchem na drzewie daleko nie zajedziesz.

tez juz nie mogem obejsc sie bez spinki. spinka rzondzi! serio.

mam łańcuch z samych spinek - 113 ogniw. chodzi jak ta lala i nigdy się nie rozpina. dodatkowo jest wygoda, bo jak chcę łańcuch rozpiąć, nie muszę szukać spinki, bo każde ogniwo to spinka, więc mogę rozpiąć byle gdzie. polecam.

Yary to masz chyba jeden z najdrozszych lancuchow;-)). 113 ogniw x 4 zl spinka = ....:-)))

Używam spinek s****a do łańcuchów szimano i jest ok.

Marko napisał(a):

> Używam spinek s****a do łańcuchów szimano i jest ok.

a jakich łańcuchów używasz? Mi ni za cholerę nie udało się spiąć HG-50 srebrnym s****ikiem. Jakby ciut przyszeroki, wyginanie/doginanie/delikatne szlifowanie nic nie pomogło. Rzekomo z IG już takich problemów niet...

Echhhh, taki ładny łańcuch sobie leży i gnije, przyjdzie w spinacza Connexa zainwestować i potestować kompatybilność :-)

na spinkach s****a jest napisane na jaki szeroki łańcuch jest spinka.

ale mozna spoko zalozyc spinke 8 do lanucha 9 i nic zlego sie nie stanie (wiem bo tez tak mam, spina 8 od s****a na lancuchu xt. spina 9 na dutaace i tez dziala)

rB napisał(a):

> na spinkach s****a jest napisane na jaki szeroki łańcuch jest

> spinka.

hmmm, nie kojarzę - a w którym miejscu to napisali?

> ale mozna spoko zalozyc spinke 8 do lanucha 9 i nic zlego sie

> nie stanie (wiem bo tez tak mam, spina 8 od s****a na lancuchu

> xt. spina 9 na dutaace i tez dziala)

nno właśnie teraz sobie pluję w brodę - przez pomyłkę dostałem hg-53 zamiast zamówionego hg-50 - do 9rz LX może by podpasiła srebrna spinka. Sprzedawca zaręczał, że HG-53 będzie hulać również na 8rz napędzie - niestety niedowierzałem, łańcuch wymieniłem i pokarało - spinka nie spina :-(

Tak przy okazji z jakim modelem s**** można porównać Shimano hg70 albo czy hg50 jest lepszy od pc38 albo to coś na równi z pc48?

na mojej spince jest z boku wytloczony napis 9 speed

rB napisał(a):

> na mojej spince jest z boku wytloczony napis 9 speed

aaa, no tak, myślałem, że jest podana dopuszczalna szer w jakiejś jednostce metrycznej :-)

problem tylko, że HG-50 jest 8rzędowy, a mimo tego spinacz srebrny (8rz)spinać go nie chce...

powojuję ze spinką connexową, jak ją gdzieś dostanę

na 8 rzędach możesz spoko mieć łańcuch narrow na 9'tke. mam w jednym biku kasete xt8 i działa na HG91(XT), bez bulu.

No właśnie uzywam IG.

Mam stary łańcuch firmy s**** pc-58 - zardzewiał, ale spinka jak nowa :)

Yary napisał(a):

> mam łańcuch z samych spinek - 113 ogniw. chodzi jak ta lala i
> nigdy się nie rozpina. dodatkowo jest wygoda, bo jak chcę
> łańcuch rozpiąć, nie muszę szukać spinki, bo każde ogniwo to
> spinka, więc mogę rozpiąć byle gdzie. polecam.

JEJ !!!, a jak połączyłeś ze sobą same spinki ?
Podpowiedz, to też tak uczynię !!

pozniej pewnie musialby Cie zabić na śmierć... lepiej nie pytaj...:P

wop napisał(a):

> a jakich łańcuchów używasz? Mi ni za cholerę nie udało się

> spiąć HG-50 srebrnym s****ikiem. Jakby ciut przyszeroki,

> wyginanie/doginanie/delikatne szlifowanie nic nie pomogło.

> Rzekomo z IG już takich problemów niet...

spoko da rade - jak łańcuch jest nowy trzeba sie faktycznie mocno pogimnastykować. Próbuj - podpieraj sie wiedzą iż jest to możliwe a w końcu sie uda :)

Jak sie troche rozrusza nie bedzie zadnego kłopotu.

nie wiem za bardzo o co chodzi ale z szimano ig-31 srebrna spinka s****a wspolpracuje, jednak nie jest to taki ideal jak np zlota spinka i szimano hg-53. trzeba wlozyc troche sily ale potem wszystko gra.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...