łańcuchy shimano

Jest duża różnica w twardości hg41 a hg50? Gdzie w ogóle znaleźć informacje na ten temat?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: łańcuchy shimano

HG41 to kaseta. Łańcuch ma oznaczenie HG40.
A jakieś ewentualne oceny twardości i subiektywne porównania tych łańcuchów ... może poszukaj ich tu --> http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?p=75487&highlight=#75487
--> http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?p=88499&highlight=#88499

dzięki

tak naprawdę to nigdzie nie znajdziesz wiarygodnych informacji bo kazdy jezydzi inaczej i zawsze w innych warunkach. Wiec nie ma porównania iż na łańcuchu X przejechałem Y kilometrów podczas gdy na łańuchu Z przejechałem 2Y kilometrów. Bo mogły być to kilometry w zupełnie innych warunkach.

Proponuje zrobić test. Kupić dwa różne łańcuchy rozpiąć je po połowie - połączyć dwie połówki obu różnych łańcuchów i na tym jeździć.
Tym sposobem uzyskasz unikatowe i pionierskie informacje na temat rzeczywistej trwałości łańcuchów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

no to k. pojechales az mnie rozsmieszyles :-D
nie wiem czy warto inwestowac w hg40, wiem ze na hg 50 mozna spokojnie przejechac kilka kkm jak sie czysci lancuch co pewien czas i wtedy nie zrobi z kasety kaszany. moze ktos sie orientuje czy hg40 da jakos rade? czyli po prostu jak hg40 ma sie do hg50.

Z całym szacunkiem, "inwestować"? Różnica w cenie to paręnaście złotych. Zaoszczędź na czteropaku i kup HG50.

A "inwestować" to można w 9sX Connex'a i wtedy pytać czy faktycznie jest lepszy od np 908...

własnie takie sa fakty ze nikt Ci tego nie powie. Ludzie mogą sie mądrzyć wskazywać, udowadniać ale brak jest tak naprawde jakichkolwiek porównywalnych testów danych ect. Naprawde.

Niektórzy twierdzą iż zdecydowanie bardziej opłaca sie kupować KMC gdyż modele porównywalne cenowo z shimano sa zdecydowalnie lepsze. No ale też nie wiadomo czy to prawda czy tylko widz imi sie jakiegoś nawiedzonego człeka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeździłem na różnych shimano, od hg40 do hg 93, na kmc i connex. I szczerze powiem że jakiejś znaczącej różnicy w żywotności nie zauważyłem. Zawsze jeszcze też na "dwóch" łańcuchach, przekładam co kilkaset km, o czym może wszyscy nie wiedzą - zwiększa to żywotność całego napędu. Takiej czy innej firmy, droższy czy tańszy zestaw - wystarczały na sezon + zimę.

no wlasnie ja tez chce kupic dwa lancuchy a to juz "inwestycja" ;-)

jest jeszcze dodatkowy problem. na dotychczasowym lancuchu jest wybite HG i narrow i nic wiecej, wiec rownie dobrze moze byc to HG40 jak i HG50 bo wizualnie to one sie nie roznia. orientuje sie ktos o co chodzi?

jedyne dodakowe oznaczenie na nim to EL

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...