Re: liceum dla dziecka
~Zatroskany mieszkaniec bojana
(3 lata temu)
Mieszkam w bojanie od 7 roku życia, do gimnazjum oraz liceum chodziłem do Gdyni (Śródmieście) i teraz z perspektywy dorosłej osoby mówię szczerze: dojazdy były tragiczne i wspominam je okropnie, marnowanie czasu na czekanie na osławiony autobus linii 191, który potrafił sobie ot tak po prostu nie przyjechać było strasznym marnowaniem czasu, podczas, gdy moi znajomi, którzy mieszkali gdzieś bliżej, w mieście, już dawno byli w domu po szkole, ja musiałem czekać na przystanku, a później tłuc się zatłoczonym, małym 191 w godzinach szczytu, by finalnie dotrzeć zmęczonym do domu po 7-8 godzinach w szkole i kolejnych 2 godzinach (albo i więcej!) spędzonych na powrocie. Nie będę oszukiwać siebie samego i innych, że było róbcie super albo wcale nie było tak źle, bo w rzeczywistości było fatalnie. Ci, którzy chcą się wprowadzać do bojana (celowo piszę z małej litery), a mają dzieci w wieku szkolnym - lepiej sobie darujcie, nie róbcie im tego. Fajnie się o takich rzeczach mówi z perspektywy dorosłej osoby z własnym samochodem, ale dopóki się samemu tego nie doświadczyło, to lepiej zamknąć usta i posłuchać tych, którzy wiedzą, jak to jest. A nie jest wesoło wracać do wspaniałego bojana. Myślę, że warto zapytać władze wielmożnej Gminy Szemud, dlaczego woli sypać pieniądze na płatne studia dla wójta lub budować lądowisko dla helikopterów na rondzie w sąsiedniej wsi (vide Kielno), niż skupić się na tym, by młodzież, ale nie tylko, miała zapewniony normalny dojazd do szkoły. Refleksja smutna, ale chyba pora się opamiętać i nie głosować na osoby, które pogardzają mieszkańcami, ich czasem i pieniędzmi.
11
1