303. Bitwa o Anglię

Temat dostępny też na forum: 303. Bitwa o Anglię
Opinie do filmu: 303. Bitwa o Anglię.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daje rade

Film jest ok. Dobrze się to oglądało.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 9

Dsłem ciała i

Pomyliłem łapkę - mało być na TAK - polecam !!!!

Trzeba obejrzeć

To nie gwiezdne wojny ale prawdziwa historia i jakość grania.
Zachęcam, naprawdę dobry film
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 5

dlaczego o polskich bohaterach

wciąż nie można nakręcić dobrego filmu wojennego? - który by był klasy Dunkierki, Szeregowca ... (no kasa to chyba nie wszystko?)

film od 60 minuty nudny - to raczej ciężki dramat psychologiczny - ze słabymi scenami wojennymi
szkoda, a miałem nadzieje, że tym razem będzie lepszy :-( - główna recenzja 3m jak najbardziej trafna
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 14

Nie chciałbym filmu o polskich bohaterach, w którym to oni przez cały film tylko uciekają lub okazują strach :)

Myślę że reżyserowi trudno było by ukazać w swoim dziele owe bohaterstwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze, że jest

te prawie 2 godziny ogląda się dobrze. Widoczne są błędy i niedociągnięcia, ale pomaga sposób filmowania, jakby w sepii i z morą/szumem, oddający klimat ii wś.
Scenarzysta niewątpliwie zapoznał się z historią D 303 i zafascynowany chciał upchnąć w jednym filmie jak najwięcej informacji, ale by nie było zbyt monotematycznie to nogą docisnął wątki retrospektywne, psychologiczne i miłosne - więc mamy wypchany worek zamiast estetycznych półek.
Zupełnie bezsensowne jest podkreślanie wątpliwości moralnych i załamania psychicznego pilota Gabriela. Potem brakuje czasu w sekwencjach bitewnych , może o to chodziło przy tak mizernym budżecie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczekiwanie.

Jest jeszcze inny film, "Dywizjon 303" z Piotrem Adamczykiem w roli głównej. Na niego czekam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Polecam

Film pozytywnie mnie zaskoczył.Warto było obejrzeć.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polecam

polecam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polecam , tym dla ktorych patriotyzm cos znaczy

Nie wiem czy ten film zainteresuje np. Anglikow , efekty specjalne , slabe , sceny batalistyczne slabe , moze to kwestia budzetu . Anglicy i tz. alianci okazali juz nam przez lata swoja "wdziecznosc" za przelana polska krew .

Dla Polakow , film , ktory trzeba obejrzec , dla nas wazniejsze sa emocje a tych w filmie nie brakuje ,jednak ciagle nie jest to obraz na ktory czekamy dotyczacy polskiego udzialu w II wojnie swiatowej .

Tym nie mnie dziekuje autorom i aktorom za to co udalo im sie zrobic .

Obejrzyjcie ten film i sami wyrobicie sobie opinie , to nie byl stracony czas w kinie
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Mój Szanowny Imienniku, czy patriotyzm musi być tak pompatyczny ? Czy musi wdzierać się wszędzie na czołówki ? Twoje pierwsze zdanie skutecznie zniechęciło mnie do tego filmu a podziękowania autorom i aktorom przypomniało mi "akademie ku czci" z lat sześćdziesiątych XX wieku. Na marginesie, często zastanawiam się dlaczego nasi patrioci tak słabo przykładali się do nauki języka polskiego. Być może to trochę trudniejsze od deklaracji o gotowości przelewania krwi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe

Zycze sukcesow w studiowaniu ortografi , to zajecie chwalebne i godne podziwu .

W takim razie zamiast do kina zapraszam na manifestacje w obronie kostytucji , ubieranie pomnikow w koszulki i generalnie oburzanie sie na wszystko .

Wrodzony wstret do patriotyzmu to cecha srodowiska , ktore staje w obronie starego porzadku , ale czy walka z ulomnosciami ortograficznymi wystarczy aby obronic swoje racje ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

To wstręt do nieuctwa i nieudacznictwa, które są pokrywane zasłoną patetycznych haseł. Bolszewickie, "Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera" idealnie pasuje do ideologii dzisiejszych elit. Comiesięczne wymiany prezesów najważniejszych przedsiębiorstw świadczą o tych "oficerach". Głośne krzyki o patriotyzmie mają ukryć dyletanctwo i prostactwo. W jednym masz rację. Dzisiaj ważniejsza jest obrona konstytucji niż siedzenie w kinie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

OK

Zyj dalej w swoim swiecie , masz swojego wroga i ideologie , wysmiewaj sie swim pieknym i gladkim jezykiem z normalnych zapracowanych ludzi .

Tesknisz za Panstwem takim jak opisali to twoi idole , wykształceni , kompetentni , na wskros uczciwi , poslugujacy sie literackim jezykiem zajadajac osmiorniczki u "sowy " . To jest twoja Polska ?

Daleko juz zaszlismy od tematu , obejrzałeś juz ten film , czy tylko recenzje przeczytana w gw , tvn czy tez innym waszym periodyku uznales za wiarygodna , nie mowiac o mojej skromnej osobie ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Mam dosyć świata, w którym dyletanci szantażują pracowitych i mądrych swoim pseudo patriotyzmem. Świata, w którym nieroby wożą się na plecach zdolnych i zapobiegliwych. Świata, w którym nieuctwo jest traktowane jak cnota.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Brednie

No jednak z toba jest cos nie tak , pracowity , madry , zdolny , zapobiegliwy , uczony i cnotliwy , mimo to niezadowolony z zycia .

Hm , moze czujesz sie niedoceniany , ja prosty czlowiek jestem , pewnie nie bede mogl ci pomoc , moze psycholog ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zbankrutowaliście w 1989 roku, zbankrutujecie i teraz. To tylko kwestia czasu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wlasciwie to nie wiem do kogo kierujesz te zale , ja mam sie bardzo dobrze , dzieki ciezkiej pracy , wytrwalosc i generalnie pozytywnemu podejsciu do zycia nie obawiam sie o przyszlosc .
Czego i tobie na koniec zycze .

Powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czysta prawda.

Ja też mam dosyć matołów z KOD,Nowoczesnej i PO.Czy Ci ludzie zhańbili się kiedyś pracą poza współpracą z SB którą nie uważam za pracę.To ludzie o poglądach faszystowskich i zamordyści których pompatyczne hasła są więcej niż śmieszne ale jednak część ludzi w nie wierzy.Liczą że będą stale strzyc ludzi z owoców pracy i pasożytować na społeczeństwie.Dla nich nie liczy się kultura a wyłącznie propaganda w stylu "Pokłosia".Heimkehr z Paulą Vesseli to przy tym arcydzieło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Dzieki za poparcie

I za zrozumienie , co ludzie wypisuja w komentazach to jest prawdziwa masakra , az trudno uwierzyc ze robia to bezinteesownie .

Zgadzam sie w pelni z twoja diagnoza ludzi z tego srodowiska
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tez sie zgadzac. Analfabeci ze wszystkich stron swiata - lączmy sie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przypisywanie innym wstrętu do patriotyzmu z powodu protestów to mowa nienawiści.

"Kto nie myśli tak jak ja, nie jest Polakiem."

Powiedz to Amerykanom hipokryto, których filmy wojenne nie mające

nic wspólnego z rzeczywistością tak kochasz i uwielbiasz.

Taki sobie....

Film ujdzie w tłoku. Szału nie robi pod względem scen batalistycznych. Dla laika z wiedza szkolna moze się podobać, ale jeśli już ktoś posiada większą wiedzę o D 303 to parę scen kłuje w oczy nie rzetelnością historyczną. Anglicy ok , Polacy be.
Filmy tego typu powinny być kręcone przez W. Smarzowskiego lub P. Vega .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ramsay Bolton . No ładnie .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stephanie

Trochę dziwny dobór aktorki i jej rola dość pretensjonalna. Botoks chyba w roku 1940 nie był stosowany do powiększania ust.
Poza tym niezły.

Scenariusz niezły, aktorzy też grają w większości na przyzwoitym poziomie, ale sceny lotnicze to tragedia. I już nawet nie chodzi o same efekty (a raczej ich skromność), tylko o dynamikę a dokładniej to jej brak!. To były walki myśliwców! Maszyn, które robiły szybkie, zwinne manewry, a w filmie samoloty snują się po niebie jak zaspane a jak już w końcu robią manewry to trwa to całe wieki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

CZekam na więcej

Dobrze że w ogóle taki film powstał jako produkcja zagraniczna, z "niepolskiego" punktu widzenia bo upowszechnia te niezwykłe wydarzenia i tych świetnych facetów. W "niepolskim" świecie nie tak prosto zrozumieć Polaka i w ogóle tego chcieć...
Na pewno dobry pomysł głównej roli kobiecej, rola Zumbacha też ma coś w sobie. Ogólnie film szkolny i kiepsko zagrany, ale jest to dość znacząca próba oddania tamtej atmosfery, roli i znaczenia polskiego dywizjonu dla Anglii i tego co się stało z nimi po wojnie. Dla "zachodu" to pewnie nowość i odkrycie... Czekam na więcej filmów o 303, czekam na filmy z pazurem! Tutaj tego brak... O wiele lepiej oddaje atmosferę film" Ci cholerni cudzoziemcy".

Polecam

Dobry film o naszej historii, trzeba ją poznawać!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

wprowadzeni w bład?

to nie jest ten polski film, tylko film nakręcony wcześniej, nie przedstawia naszych pilotów w najlepszym świetle. Nie wierze, że można było pić alkohol a potem byc najlepszym w potyczkach i zestrzeliwac messerszmity. Jestem oburzony.
Chwała bohaterom dzielnym polskim lotnikom, a nauka wynika z tego, że trzeba byc mądrym przed szkoda a nie po.
Warto zobaczyć film. I nakręcony ten co wejdzie na ekrany dopiero w piątek Bo to nie jest to samo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Weź sobie przeczytaj "Dywizjon 303"Arkadego Fiedlera, w którym otwarcie pisze o alkoholu i narkotykach dodających odwagi i wtedy bądź oburzony.

Fifty fifty

Film jak film. Animacje komputerowe lotów takie sobie..no ale najbardziej nie mogę darować autorom braku biało czerwonych szachownic obecnych na kadłubie każdego Hurricanea którymi latali Polacy..no i brak kaczora Donalda na maszynie Zumbacha...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajny film

Ogladalam, podobal mi sie, pokazal, ze Polacy sa niezlomni, waleczni I maja honor. Polecam.

Szkoda czasu

Film słaby, nudny i patetyczny do bulu. Proponuję porównać do Pearl Harbor z 2001, przypominam, mamy 2018. Tamten również był patetyczny, tyle że nadrabiał wartką akcją i efektami, których w 303 nie uświadczycie....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kluchy

Myślę że polską kinematografię stać na więcej. Historyczny wątek jest, ale chyba bardziej ten film pasuje dla widzów lubiących romansidła..... niestety widać brak wkładu finansowego w same efekty starć w powietrzu .... szkoda.... no nic ale to nie Hollywood-dzka produkcja....
jak dla mnie szkoda czasu bo historie znamy.
Rewelacyjna rola Iwana Rheon jako Jana Zumbacha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polską kinematografię ? Na drugi raz zostań i poczytaj napisy końcowe albo przed dodaniem komentarza przeczytaj chociaż artykuł.

Ile reklam przed seansem ?

25 min czy wiecej ? - pytam kiedy wejsc na sale :)
Warto isc ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Piep*zyć Mickiewicza 3 (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Piep*zyć Mickiewicza 3 . Przeczytaj o filmie.

Wysokie i niskie tony (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wysokie i niskie tony . Przeczytaj o filmie.

Powrót do Silent Hill (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Powrót do Silent Hill . Przeczytaj o filmie.