Bitwa pod Wiedniem

Temat dostępny też na forum: Bitwa pod Wiedniem
Opinie do filmu: Bitwa pod Wiedniem.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

re

ludzie napiszcie jak wrażenia bo nie wiem czy iść pozdro
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

WARTO!!

Warto!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

strata czasu

Absolutnie odradzam,strata czasu. Nie do pomyślenia jest sprzedawanie nam tandeciarskich efektów specjalnych i eklektycznej fabuły.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Niestety

Mimo dużych nakładów,efektownych wnętrz, kostiumów, zbroi, koni... film tandetny.Gdy brakuje dobrej literatury to i scenariusz jest cieniutki.Akcja niemrawa.Efekty wręcz żenujące przy dzisiejszych możliwościach.Nawet muzyka banalna.Bardzo się zawiodłem,ale może za wiele sobie obiecywałem, bo wiktoria wiedeńska zasługuje na znacznie więcej.Nie zniechęcam,bo może jednak komuś się spodoba.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Opera mydlana

Jak szanujecie swój czas to nie idzcie na ten film
Sobieski to sie w grobie przewraca jak można nakręcić taki film/jak można to pusCzc w kinie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

To zupełnie inne kino niż ekranizacje Sienkiewicza

Zarzuty stawiane temu filmowi generalnie są słuszne, ale na pokrzepienie serc nadaje się znakomicie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

nuda

jesli chcesz sie dobrze wyspac lub wynudzic to masz 2 gdz dla siebie Troche po tym swiecie juz chodze i zupelnie niepotrzebnie zaszlam do kina na taki badziew Bardzo odradzam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Film ciekawy, warty zobaczenia, "niePOprawny POlitycznie", wiec celowo zgnojony przez lewacką krytykę...

Film (kilka słów, w skrócie...):
- przygodowo-historyczno-kostiumowo-wojennny z elementami fantasy (baśniowymi...),
- arcydziełem nie jest, ma swoje niedociągnięcia, ale napweno warty jest zobaczenia
- nie tyle tylko o samej bitwie, co o inwazji islamu na chrześcijańską Europe (problem aktualny także dzisiaj!), o wierze i jej sile
- prochrześcijański (i ostrzegający przed islamem pokazując jego prawdziwe oblicze) i to jest główny powód jego opuwania przez lewaków
- sceny batalistyczne dobre, choć chciałoby się aby szarża husarii była pokazana dłużej i z wiekszym rozmachem...
Adamczyk bardzo dobrze, groteskowo, zagrał cesarza Leopolda... :-)
Film pokazuje m.innymi zwycięstwo polskie i kunszt wojenny polskiego katolickiego króla Jana III Sobieskiego, żywą, gorącą wiarę zakonnika katolickiego Marka itd., więc jest "niepoprawny politycznie" i jako taki musiał zostać "zgnojony" przez lewackich "pseudo-recenzentów" z mainstreamowych mediów.
Aha... W filmie tym nie ma także nic o mądrości, bohaterstwie i cierpieniach narodu żydowskiego, nie ma nic o holokauście, nic o zwycięstwie rewolucji październikowej, Leninie i ich dobrodziejstwach dla Ludzkości itd., tak więc, z założenia, nie mógł się on podobać leawackim mediom i lewym "krytykom".... ;-)
... Film warty zobaczenia... Polecam!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: Film ciekawy, warty zobaczenia,

Chyba na filmie nie byłeś !!! Film w którym chrześcijanie są przedstawienia jako dobroduszni głupcy, a Islam jest lepszy niż wynika to z Koranu, czyli krytykami są prawicowi ekstremiści !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

svantobor, gdańszczanin, xxx, xyz- weź ty chłopie zacznij używaj jednego nicku to raz. Dwa- bronisz miernej produkcji jakby ci za to płacili a tym którym się nie podoba wyzywasz od leawaków?! co ma estetyka do lewactwa?!
zmień pracodawcę!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

recenzja to, czy agitacja? Panie, ty widzisz i nie grzmisz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

FAIL, FAIL, FAIL, omijać szerokim łukiem.

FAIL, FAIL, FAIL, omijać szerokim łukiem.

Na tym prostym zdaniu mógłbym zakończyć recenzję, ale wypada uzasadnić powyższe zdanie.

W ogólności lubię kostiumowe filmy historyczne. Od Gladiatora przez Amadeusza po rodzime adaptacje dzieł Sienkiewicza Lubię To. Z przyjemnością od czasu do czasu oglądam może nieco zbyt patetyczny film ku pokrzepieniu serc z epickimi scenami walk i bohaterami gotowymi umrzeć za Boga, honor i ojczyznę. W Bitwie pod Wiedniem zabrakło wszystkich powyższych czynników.

Zdecydowana większość bohaterów to postaci płaskie i jednowymiarowe. Dialogi między nimi mógłby równie dobrze napisać uczeń podstawówki. Bohaterowie porozumiewają się za pomocą krótkich, kilkuwyrazowych zdań, które momentami zupełnie nie nawiązują do wypowiedzi rozmówcy, wplatając w zupełnie niezrozumiałych momentach niemiecki w anglojęzyczne wypowiedzi. Zgodnie z scenariuszem tylko jedna z bohaterek jest upośledzona na umyśle, ale gdyby nie to, że wyróżnia się wykrzykując co chwila uporczywie głośne eeeee, eeeeee, eeeeeee, to ciężko byłoby się zorientować, że jako jedyna ma tą przypadłość.

Zły scenariusz i słabe role bohaterów poparte są tragiczną grą większości aktorów. Łatwiej wymienić tu nieliczne pozytywne wyjątki Piotr Adamczyk świetnie zagrał zniewieściałego Leopolda Habsburskiego, a Alicja Bachleda-Curuś pierwszorzędnie odegrała slut-duchess. Trzecim aktorem, który przypadł mi do gustu, był Jerzy Skolimowski w roli Jana III Sobieskiego. Przedstawił mi naszego władcę w nieznanym mi wcześniej świetle króla-trolla. Co prawda na początku filmu słyszymy, że jest to opowieść o mnichu Marco DAviano i królu Poslki Janie III Sobieskim to tego drugiego widzimy niestety jedynie w kilku scenach na krzyż. A szkoda bo na dobrego trolla zawsze miło popatrzeć. Niestety efektowne trolowanie Skolimowskiego jest mocno zepsute przez twarzyczki Borysa Szyca i Daniela Olbrychskiego w tle.

Warto tu dodać, że oprócz Sobieskiego w filmie pokazany został drugi troll, którym jest Pan Bóg. W jednej ze scen do kościoła w którym kazania wygłasza Marco zbiega się zwabiony informacją o cudownych uzdrowieniach tłum niepełnosprawnych. Rzucają się na biednego mnicha, każdy chce go dotknąć czy uciąć kawałek jego szaty. Główny bohater z trudem uspakaja ciszę i rozpoczyna kazanie. Mówi (w jednej z nielicznych składnych wypowiedzi w tym filmie), że jest jedynie prostym mnichem i nie do niego, lecz do Boga ludzie powinni kierować swoje modły. Gdy już zdawało się, że może odetchnąć z ulgą tłum się uspokoił i zaczął modlić jeden z obecnych w cudowny sposób odzyskuje wzrok i wszyscy ponownie rzucają się na mnicha.

Oprócz słabych dialogów i jednowymiarowych bohaterów film oferuje nam również brak chociażby minimalnej wiarygodności wydarzeń. Król Jan III Sobieski dostaje się do obleganego Wiednia, ustala że obejmuje dowództwo, opuszcza nadal szczelnie oblegany Wiedeń i pozycjonuje wojska na tyłach armii Tureckiej. To wszystko oczywiście pozostaje niezauważone przez oddziały Kary Mustafy i obecność Polaków zostaje odkryta dopiero w momencie rozpoczęcia ostrzału artyleryjskiego i szarży husarii. Oczywiście można to zwalić na wspomniane przeze mnie zidiocenie bohaterów filmu. Widoczne z resztą z obu stron konfliktu wojska Polskie wspinają się na szczyt wzgórza z którego mają zaatakować Turków, wciągają ze sobą artylerię, widać że trzon oddziału porusza się w żółwim tempie, ale zamiast wysłać kilku zwiadowców, by wybrali optymalną trasę, muszą pytać mnicha o dalszą drogę

Pod względem efektów specjalnych i ogólnego czysto wizualnego odbioru filmu jest jeszcze gorzej, niż ze scenariuszem. Rozumiem, że jest to produkcja niskobudżetowa (i uważam za oszustwo reklamowanie jej jako superprodukcji, na którą bilety kosztują tyle samo co na najnowsze filmy akcji), ale widziałem już lepiej wyglądające filmy amatorskie, niż Bitwa pod Wiedniem. Efekty specjalne są zrobione gorzej niż w Wiedźminie, tryskająca sporadycznie krew jest chyba narysowana w Paincie, a sceny batalistyczne wyglądają jak potyczki 10 vs 10. Nie wiem czemu byle ekipa TVNu jest w stanie 100 statystów przedstawić jako wielotysięczny tłum, a reżyser filmu pokazuje nam króla polski prowadzącego szarżę trzech huzarów na tle pustej polany. Pod względem scen batalistycznych Bitwa pod Wiedniem wygląda tragicznie nie tylko w porównaniu do chociażby Ogniem i Mieczem, ale nawet do nakręconych w 1960 roku Krzyżaków. W całym filmie jedynie sceny w Wiedniu trzymają poziom. Zdecydowanie najlepsze kostiumy, bogata sceneria, dobra gra polskich aktorów i ogólnie dobrze oddany klimat XVIII wiecznego dworu. Cała reszta odbiega od standardów kinematografii w większym stopniu niż najsłabsze Polskie produkcje z ostatnich lat.

80% filmu jest nagrane w studiu w Blue Box i sklejona w sposób tak prymitywny, że dawno nie widziałem go w kinie. Jakby tego było mało, na niektórych tłach widać wyraźne piksele. Najgorsza jest jednak wspomniana przeze mnie na początku krew, która przywodzi na myśl gry komputerowe z lat 90tych. Może nasi forowi graficy mogliby się zainteresować pracą w kinematografii, gdyż najwyraźniej brak tam specjalistów i efekty komputerowe do Bitwy pod Wiedniem robiła Pani Kazia po godzinach.

Bitwa pod wiedniem poległa nawet na polu montażu, gdyż na początku dano najgorszą scenę w filmie. Pojedynek w lesie łączy w sobie większość złych cech tego filmu słabą grę aktorską, debilne zachowanie postaci, beznadziejnie narysowane efekty komputerowe i nieinspirowane sceny walki.

W filmie była chyba jakaś ścieżka dźwiękowa, ale nie kojarzę jej w żadnej ze scen filmu (poza granymi na skrzypcach fragmentami Ofelii, ale to nie część soundtracka), co trochę też świadczy o jej poziomie.

Myślę, że szkoda więcej słów, na tą zupełnie nieudaną produkcję. Nie idźcie do kina na Bitwę pod Wiedniem, odradzajcie znajomym, nie dajcie im puścić dzieci na wycieczki szkolne do kina i nawet nie ściągajcie tego filmu za darmo.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: FAIL, FAIL, FAIL, omijać szerokim łukiem.

Zgodzę się z poniższymi opiniami, że bezkompromisowe podejście do kwestii wiary można zaliczyć na plus filmu. Wychwalanie miernej produkcji tylko dla tego, że stawia w pozytywnym świetle wiarę Katolicką jest jednak tak samo nierzetelne jak krytykowanie filmu z tego powodu. Tymczasem większość wpisów chwalących Bitwę pod Wiedniem ten punkt stawia na pierwszym miejscu - "Film w dobrym świetle stawia wiarę Katolicką". Niestety - niezależnie od kwestii światopoglądowych film jest tragicznie słaby pod względem scenariusza, realizacji i całościowego jego odbioru.

Nie mogę również się zgodzić z tym, że film wzbudza dumę z Polskiego zwycięstwa. Bitwa pod Wiedniem opowiada w pierwszej kolejności o mnichu Marco, w Drugiej o Kara Mustafie, a w trzeciej o dynastii Habsburgów. Rola Polaków i właściwej Odsieczy Wiedeńskiej jest w filmie marginalna.

Film nie ma 'drobnych niedociągnięć'. Film jest poniżej jakichkolwiek standardów obowiązujących we współczesnej kinematografii i jego nieliczne pozytywne aspekty nie są w stanie tego przykryć.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: FAIL, FAIL, FAIL, omijać szerokim łukiem.

Wlasnie dlatego, że tak krytykujesz to pojdę
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

rewelacyjny

Owszem są nie ścisłości w filmie,ale przedstawia najważniejsze jak choć z grubsza było.
Myślę,że cieszy się złymi opiniami bo przedstawia ogromną wiarę i Boga.
warty obejrzenia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ja nie wiemjak powstaja opinie...ale mnie się film podobał!!!!

myślę że dla tych którzy wiarę traktują per noga będzie film badziewiem a dla wierzących będzie super...no i jedna straszna wpadka- nie ma dinozaurów i Bonda...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Drugi raz byłem na tym filmie i jeszcze bardziej mi się podobał!

Myślę, że niesprawiedliwe i krzywdzące recenzje tego filmu, są spowodowane tym, że jest on w swoim przekazie ponadczasowy (aktualny i dzisiaj, nieprzypadkowo pojawia się tam dwa razy współczesna symbolika np. krzyż Jana Pawła II, współczesny polski Biały Orzeł na chorągwi), pozytywnie przedstawia chrześcijaństwo, wiarę w Boga oraz budzi dumę z wielkiego zwycięstwa polskiego oręża . A taki obraz nie jest mile widziany przez dominujących w mediach polakofobów i chrystofobów. Drobne niedociągnięcia (jaki film ich nie ma?) nie zmieniają faktu, że jest to po prostu DOBRY I BARDZO WARTOŚCIOWY FILM! Szczerze zachęcam aby obejrzeć ten film w kinie razem z dziećmi i młodzieżą, aby organizować wyjścia szkolne na pokaz tego filmu i aby promować go wśród rodziny i znajomych. Jak zostanie wydany DVD z tym filmem, to na pewno, z satysfakcją, zakupię go do swojej domowej kolekcji!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Bardzo superandzki film

Ten film jest naprawde fajoski i na barco wyzokim poziomie. Uwarzam, rze wrzystkie szkoły powinny organizować wycieczki na niego. Rerzyser i aktoży stanęli na wysokości zadania i pokazali wysokom klase. Polecam wżystkim. sam sie wybiore jeszcze kilka razy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: Bardzo superandzki film

hahahaha, mistżostfo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

MASAKRA BEZ PIŁY MECHANICZNEJ

scenografia- brak
efekty - na poziomie warcraft 2
dialogi-drewno
ścieżka dźwiękowa-brak
Ogniem i Mieczem pomimo paru niedociągnieć jest w porównaniu z tym CZYMŚ arcydziełem pod każdym względem!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

oł jeee

ja tam sobie myślę, że film wart obejrzenia dla fanów morderczych ryjówek i planu dziewięć z kosmosu tudzież dla fanów oldsuklowych gier komputerowych. motyw wilczy przezabawny.dzięki składam twórcom, że niemowa nie przemówiła, bo padłabym na miejscu w dzikiej konwulsji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Towarzysze, widac że instrukcje i polecenia od naszych czerwonych cadyków z Czerskiej i są realizowane!

Tak Towarzysze! Trzeba krytykować, zjechać i zgnoić ten reakcyjny film, bo przedstawia on pozytywnie wiarę chrześcijańską i pokazuje polskie zwycięstwa. Może on wzmacniać wiarę katolików i dumę Polaków. To jest nie dopuszczalne! To może opóźnić zwycięstwo światowej rewolucji bolszewickie i naszej oświeconej dyktatury proletariatu! Towarzysz Lenin przewraca się w grobie, a towarzysz Mychnyk może dostać czkawki i biegunki! Towarzysze,spełnijcie dobrze swoje zadania, bo walka klasowa, walka z reakcją, zabobonami religijnymi i faszyzmem, zaostrza się!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 15

Re: Towarzysze, widac że instrukcje i polecenia od naszych czerwonych cadyków z Czerskiej i są realizowane!

Przykro mi, niestety mylisz się. Osobiście bardzo ucieszyłam się z faktu, że powstaje fajny film, który może podreperować podupadłą dumę narodową i pokaże o co warto walczyć. Dodatkowo miałam też nadzieję, że historia ożyje i da się poznać młodym. W tym celu popędziłam do kina ciekawie. Niestety zrobiła się z filmu bajka z mitycznymi stworami. Osobiście śmiem twierdzić, że owszem bardzo szkoda
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Towarzysze, widac że instrukcje i polecenia od naszych czerwonych cadyków z Czerskiej i są realizowane!

Czy ty byłeś na filmie ? Katolicy przedstawieni są jak banda dzikich głupoli, za to strona islamska jest zorganizowana i rzetelna. Zabrakło tylko stwierdzenia, że takie wyobrażenia wyznawców Allacha jest dziełem intelektualistów europejskich, którzy zapewne nigdy nie zaznajomili się z Koranem i myślą , że z muzułmanami można dyskutować inaczej niż przy użyciu karabinu.... Ale film, mimo, że jest właściwie proislamski da się oglądać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Do INK:

Ty piszesz o jakimś innym filmie, albo co najbardziej prawdopodobne jesteś proislaskim lewakiem prowokatorem........................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bardzo dobry !! Co prawda Islam przedstawiony jest z tej dobrej, niestety w rzeczywistości nieistniejącej strony,

a chrześcijanie to dobroduszni IDIOCI, ale warto pójść. Co by nie powiedzieć, to jest PIERWSZY film o największej bitwie nowożytnej Europy. A co ważne, zwycięstwa dokonanego siłami polskiej armii.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie wiem po co poszedłem do kina

To niesamowite jak udało się spier... tak dobry temat na film. Można było zrobić znakomity film kostiumowy oparty na faktach, w którym przeważałyby sceny batalistyczne opisujące bitwę i okoliczności tej bitwy. Film mógłby być znakomitą promocją naszego kraju. Niestety, wyszedł film o mnichu, jakimś głupim wilku, wątki miłosne,dziadek mnicha, rodzinne, a co mnie to obchodzi, jakieś pierdoły- szkoda kasy i czasu . Mam nadzieję, że kiedyś ktoś zrobi z tego tematu na prawdę dobry film, a nie tylko dla wyciągnięcia pieniędzy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tragedia...

Dobrze, że w kinie jest darmowy dostęp do internetu to się nie nudziłam :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Strasznie jest teraz w Polsce

Jak się tylko mówi Polska, patriota, czy np. ten film, to niektórych reakcja jest wręcz zaskakująca. Służby nadal w grze i cieszą się jak mają tak wielu "pożytecznych idiotów".
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Film ogólnie dobry.;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Greenland 2 (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Greenland 2 . Przeczytaj o filmie.

Kopnęłabym cię, gdybym mogła (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Kopnęłabym cię, gdybym mogła . Przeczytaj o filmie.

Powrót do Silent Hill (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Powrót do Silent Hill . Przeczytaj o filmie.