Bóg nie umarł

Temat dostępny też na forum: Bóg nie umarł
Opinie do filmu: Bóg nie umarł.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bóg umarł na początku XXw.

Na SF do kina nie chodzę. :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 132

Dziwne

Twój bóg, skoro umarł, nie był Bogiem. W przeciwnym razie by Zmartwychwstał. Jest nadzieja.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nadzieja matką głupich.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

śmieszny jesteś gościu...

Ale na Harry Pottera, albo na Władcę Pierścieni to chodzisz ?

Odpowiedz godna smarkatego szczyla, który nie był a komentuje... żenada! Nawet się nie podpisał!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

Byłem z dziećmi,

żeby zakrzewić w nich Potterem antychrześcijanizm i pogaństwo. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 15

tak zdecydowanie

odpowiedź godna intelektu UB-owca,tacy ludzie cieszyli się że mogli torturować innych,to był konkret a nie SF,prymitywy zawsze będą istnieć,nie są w stanie czegokolwiek wymyśleć,całe szczęście że nie stanowią całości społeczeństwa
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dość charakterystyczna wypowiedź

Dość charakterystyczna wypowiedź - nic na temat filmu, jednak pewien "nałóg antychrześcijański" zmusił CIę do zaprezentowania swojego poglądu na Boga - mimo że akurat ten serwis do tego nie służy.
Już nie wspomnę że zrobiłeś to w dość, hmm... mało odkrywczy sposób
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ludziej wolności!

To człowiek zajmuje miejsce Boga i rodzą się demony i bożki!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

bardzo polecam

warto obejrzeć i wsłuchać sie w wypowiedzi bohaterów; tytuł nawiazuje do sformułowania Nieztchego: "Bóg umarł". dobrze spedzony czas i dobrze wydane pieniądze.
popieram tę opinię 91 nie zgadzam się z tą opinią 27

no niestety ...

cytat z Nietzschego ma się tu jak pięść do nosa - a wystarczyło poczytać, co autor miał na myśli ... I gratuluję zadowolenia - dla mnie to był zmarnowany czas.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

aha

Serdecznie dziękuję, że cieszysz się ze film mi się podobał. Teoria: co autor ma na mysli jest niestety totalnie chybiony( tu: poczytaj Umberto Eco "Pejzaż semantyczne, czy teorie Tygodniowa). Co miał na myśli, tego nikt się nie dowie. Nietzsche powiedział: Bóg umarł. Film jest antytezą tego stwierdzenia i to w filmie reżyser stara się przekazać poprzez postawy bohaterów, have a nice day :)

cd.

Cd chodzi oczywiście o pejzaż semiotyczny

cd

Teorię Tynianowa. Komórkowa autokorekta

umiera bożek

idę na film w czwartek. Wiem, że Bóg jest wieczny. Człowieku z drugiej opinii, gdyby tak było, gdy tak jest u Ciebie - to nie Bóg a bożek. Czy znacie prawdziwy koniec życia takich jak F. Nietzchego ?
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 20

nie warto

Byłem, oglądałem. Szkoda czasu. Kino dla lubiących prostą, nieskomplikowaną fabułę. Dla wierzących, którzy potrzebują utwierdzenia we wierze. Niewierzących nie przekona do wiary, a taki był chyba pomysł na ten "film".
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 69

Tak, zupełna racja. Ja potraktowałem ten film jako rekolekcje wielkopostne I jestem zadowolony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bóg nie umarł

Gorąco polecam. Film nie tylko dla Chrześcijan. Naładowany emocjami. To seans, po którym zostaje refleksja
popieram tę opinię 73 nie zgadzam się z tą opinią 27

Zobaczcie, jak pod każdą katolicką produkcja

kwitną seanse nienawiści ze strony wyznawców "nastawiania drugiego policzka". Bawi mnie to niezmiernie. :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 80

a dlaczego "pod każdą katolicką produkcją" najwięcej wypowiadają się

Ci, którzy nie należą do kościoła i z katolicyzmem nie mają nic wspólnego ???
przecież to ich zupełnie nie dotyczy.
oni głęboko wierzą, że boga nie ma.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kwitnienie sensów

A gdzież to te sense tak kwitną?
Łatwiej coś napisać, niż wykazać związek z rzeczywistością.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale gdzie ty tu widzisz

"seanse nienawiści" ze strony katolików?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jedna uwaga...

To zdaje się nie katolicka produkcja, tylko protestancka.
Lepiej byłoby napisać chrześcijańska.
Tylko jedna uwaga, resztę skomentuję milczeniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dotyczy mnie to bardzo

Cały mój kraj jest toczony przez raka "wiary", a ciemnota i zabobon zawłaszcza coraz więcej dziedzin życia.
Ponadto, z moich podatków opłacani są szamani w sukienkach.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 94

to prawda

Macie rację towarzyszu.Ludzie wierzą fanatycznie w Palikota a to przecież modelowy przykład ciemnoty.Co do tej Grodzkiej w sukience to podzielam wasze zdanie.Poza tym myślę że to nie są prawdziwi komuniści chociaż się za takich podają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

z twoich pieniędzy opłacanych jest znacznie więcej, m. in. posłowie z których jesteśmy "dumni". Wsołych Świąt.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a mnie dotyczy bardziej !

Nie chcę płacenia za tęczę w Warszawie za ulotki o homofobii ,gejach , lesbijkach gender , żydach , pokrzywdzonych Niemcach , Czechach i Rosjanach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bilety

Czy można na ten film do kina kameralnego zarezerwować bilety??
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie ma potrzeby :))

spokojnie, na pewno będą wolne miejsca. Arcydzieło to nie jest - prościutka fabuła, "drewniane" dialogi, aktorzy nieporadni, za to z błyskiem wiary w oczach.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 5

to wielki przebój kinowy w USA

Kilka miesięcy temu był wielkim przebojem kinowym w USA, wyprzedzając takie hity jak Samoloty 2 i oscarowy Grand Budapest Hotel. Film w USA zarobił ponad 60 mln USD.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak...

bo film przedstawia bardzo amerykańskie podejście do Boga...patetyczne...jednak nasze podejście do wiary i Boga mi bardziej odpowiada
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie widziałem , ale

Pójdę zobaczyć jak najszybciej. Tym którzy krytykują radzę dobrze się zastanowić jaki maja problem. Czy nie akceptują istnienia Boga, czy też nie akceptują działania Kościoła. To dwie różne rzeczy.
Sama idea wymiany poglądów, kultura dyskusji i umiejętności używania argumentów jest wystarczającym powodem żeby film zobaczyć. Szczególnie nam Polakom przyda się nauka umiejętnej dyskusji i używania argumentów.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 25

dla tych którzy krytukują

Film warto obejrzeć. Jest tam wiele krótkich i niezwykle treściwych wypowiedzi: m.in ta, że ateistom nie wystarcza własny brak wiary w Boga , potrzebują innych, aby też nie wierzyli.
Bóg obdarzył nas wolna wolą i ją szanuje, Nikt nikogo do niczego nie zmusza. zreszta zmuszanie do wiary nie ma sensu. Człowiek musi sam pragnąc Boga w swoim życiu, własna wolną i nieprzymuszoną wolą go wybrać i dlatego często, tak jak w tym filmie wiara wymaga odwagi; tylko prawdziwe ryzyko sprawdza jakość wiary.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 28

a wierzącym nie wystarcza ich własna wiara, tylko muszą na siłę wszystkich do niej zmuszać...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

pomyslmy o dzieciach

ktore przeżywaja emocjonalne i egzystencjalne problemy. Dzieci ze srodowisk patologicznych i biednych, czesc z nich zobaczy ten film wczesniej niz powinna...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polecam warto obejrzeć. Szczególnie w Wielkim Poście
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 24

Katolicy kontra reszta mrocznego, złego, napastliwego świata ...

Jak na każdym forum, z takiej okazji wypowiedzi dzielą się na czarne i białe. Albo jestem katolikiem i bronić będę niezależnie od wszystkiego, albo nie jestem - i będę zniechęcał. Proponuję inne spojrzenie: po co katolikom taki film? Wy najlepiej powinniście wiedzieć, że "Bóg nie umarł". A tym, którym z wiarą nie po drodze, proponuję: omijajcie ten film. Nie ma z wiarą wiele wspólnego, jest po prostu kiepski.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 7

znaki wiary

Miałem w życiu takie zdarzenie.Poszliśmy z żoną do znajomych na kawę.Picie kawy trwało 7dni z powodu zdarzeń, o których nawet myśleliśmy ,że mogą nas spotkać.Byliśmy świadkami opętania diabelskiego młodej ,19.letniej dziewczyny.
Łącznie świadkami tego opętania było około 100 osób ,które przez 7 dni modliły się 24h na dobę(na zmianę).To co widzieliśmy na własne oczy(np.lot w powietrzu
ok.6m i uderzenie wchodzącego księdza ,w 6 osób trzymanie opętanej) to nie był film.TO była czysta emanacja zła,to się czuło..Za 6 egzorcyzmem szatan podał swoje imię i w czasie przemiany eucharystycznej wyszedł z opętanej .Od zdarzeń minęło 5lat.Osobom modlącym się o uwolnienie (nie będących na miejscu zdarzeń-np.50 km ) rwały się różańce.(mnie ok. 20 razy ,ale tylko gdy modliłem się we własnym domu).Piszę o tym dlatego,że gdy pojawia się film,który porusza temat wiary na poziomie akademickim,zawsze odzywają się ludzie wyśmiewający wiarę.Są tacy ODWAŻNI w tym naigrywaniu! Osoby ,które słabo wierzyły(lub wcale)po zdarzeniach tak strasznie się bały,że nawet tzw.najwięksi twardziele bali się wyjść na zewnątrz na papierosa.Pomogła dopiero modlitwa(strach trwał nawet kilka lat).To,że fruwały meble(tak diabeł
straszy) to pozory mocy,którą zły stracił.Szatan przegrywa w momencie ,kiedy BÓG KAŻE mu się ujawnić.Na samo słowo BÓG,JEZUS,MARYJA ,MIŁOŚĆ to szatan drży .Jest on czystą nienawiścią ,to nie dobry wujek z rogami,ale ojciec kłamstwa i pychy.Gdyby mógł, zniszczyłby wszystkich i wszystko.Szatan to nie żarcik i coś śmiesznego- to OSOBOWE ZŁO.Jednak to tylko upadły anioł,który musi słuchać JEZUSA.KAŻDE ZWRÓCENIE SIĘ DO JEZUSA POMAGA-OTACZA CIĘ JEZUS OPIEKĄ.Zanim więc zaczniesz wyśmiewać się z tego co napisałem(tłumacząc zdarzenia ,których świadkami było ponad 100 osób,psychologią,psychiatrią ,zjawiskami paranormalnymi,fizyką,kosmosem itp.) obejrzyj film,który porusza temat wiary .Pomyśl ,jak silnie wierzysz,że Bóg nie istnieje.Twoja Wiara w nieistnienie BOGA może osłabnąć.Jeśli masz dobrą wolę zwróć się do JEZUSA prostymi szczerymi słowami;Jezusie ,jeżeli istniejesz ,pozwól mi ,abym CIĘ POZNAŁ.-obdarz mnie wiarą
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 24

gratulacje...

Czegoś tak głupiego tu jeszcze nie było. Rwące się różańce - jak to pięknie mogłoby wyglądać na ekranie. Toż to gotowy scenariusz na "Bóg nie umarł 2"...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 8

wierzę Ci

i bardzo współczuję tym, którzy Twoją opowieść uznają za głupią i nieprawdziwą.
Oby nie musieli nigdy uczestniczyć w takich historiach. Znam podobne, choć nie tak spektakularne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 16

masakra

Tragedia , film jest nudny powinien lecieć w niedzielę o 9 zamiast Ziarna
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

absolutnie nie warto

Obejrzałem, bo zasugerowałem się oceną ogólną - więcej niż 6, to powinno być prawie arcydzieło ... A tymczasem to taki film, po którym po wyjściu z kina nie pozostaje nic, absolutnie nic. Stracony czas i stracone złudzenia, że na taki temat można zrobić sensowny film. Dopiero teraz przeczytałem komentarze, i zrozumiałem, że to film dla specyficznego widza - takiego, który na sali potrzebuje klęcznika a nie fotela.
Prośba do wyznawców: nie klikajcie już w "10", wystarczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

bezwstydna propaganda

film niezwykle prymitywny merytorycznie, dramatycznie i psychologicznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Skarbek (9 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Skarbek . Przeczytaj o filmie.

Miłość, która zostaje (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Miłość, która zostaje . Przeczytaj o filmie.

David (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: David . Przeczytaj o filmie.