Boże Ciało

Temat dostępny też na forum: Boże Ciało
Opinie do filmu: Boże Ciało.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najciekawszy ??

Po przeczytaniu opisów do wszystkich szesnastu , film Komasy wydaje się zapowiadać najciekawiej .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

trailer?

dlaczego nie ma trailerów tylko te drętwe opisy?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skandal!!!

Dlaczego ten film wogóle jest w konkursie. Przecież on szkaluje naszą wiarę i kościół. A reżysera zamknąć na dołku
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 163

Co szkaluje???

Dziś widziałem ten film i uważam, że jest rewelacyjny. Uniwersalny i pokazujący, że Bóg jest.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

sorry

... ale Boga nie ma.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Co ty wiesz, prostaczku...?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

współczuję..

to nie złośliwość. wiadomo, że wierzącym jest łatwiej. ich życie ma sens bo nie kończy się w chwili śmierci. pozdrawiam i wierzę, że jeśli tylko zechcesz to odnajdziesz Boga nie dziś może jutro... powodzenia!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

dla chętnych poszukajcie najbardziej (obecnie) znanego dominikanina w sieci

pozdrawiam:))paaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sensem życią sa dzieci, nie Bóg, którego nikt nigdy nie widział. To dla dzieci żyjemy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

Sensem zycie jest robienie tego co sie kocha.
Nie tylko te wasze bostwa, bombelki itd itp
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mam dzieci tzn że nie żyje ? Dzieci są sensem dla tych, którzy nie potrafią znaleźć innego sensu. Dla mnie sensem jest mąż, podróże.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

skandal

Zaden zakaz niczego nie zalatwi , sprawi tylko ,ze "ciasne umysly " stana sie jeszcze ciasniejsze Powodzenia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nawiedzony

Hahahaha

co za głupi wpis

nie jesteś z Kościoła skoro tak piszesz.

Dlaczego szkaluje, przecież to film oparty na faktach, nic zmyslonego a świadczy jakim jesteśmy głupim i zacofanym narodem!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nasza wiara?

Twoją wiarę. Nie moją. Mówienie w imieniu większości ? Kim jesteś ? Bogiem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wielki film!

Scenariusz dopracowany do perfekcji. Wszystko pasuju i ma swój sens. Świetna główna rola męska ale przede wszystkim w tym filmie jest prawdziwy obraz współczesnej Polski, chociaż to historia bardzo uniwersalna.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 13

Przerysowany? Dobro i zlo a gdzie srodek...

Widzialam trailer w kinie. Wulgarnosc przemoc agresja - mowie dosc i nie chce filmu ogladac. Pomysl na udawanego ksiedza - wg mnie - genialny. Ale czemu od razu poprawczak i prostactwo. Mozna bylo subtelniej i bardziej po europejsku? Tak mamy dramat mega ciezki gatunkowo i zrozumialy tylko czesciowo prez zachod. Ale gratuluje odtworcy gl.roli - charyzma i talent wroza kariere. Oscar - watpie ale moge sie mylic...
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 40

Masz rację. Dobry film, ciekawy pomysł z gościem udającym księdza (jak parafianie mogli tego nie dostrzec!?). Mnie jako wrażliwego widza raził naturalizm, wulgarność i przemoc pokazywana dosłownie. Pewne rzeczy dobrze jest zasugerować, ale po co pokazywać je wprost? Poza tym nie wierzę w przemianę głównego bohatera. Ktoś kto autentycznie marzyłby o zostaniu księdzem nie oszukiwałby ludzi udając duchownego. Poza tym widać, że główny bohater nie zmienił się zbytnio pod wpływem nowych doświadczeń, nadal kierował się w życiu zwierzęcymi instynktem, nie wahał się by pójść do łóżka z dziewczyną, która go odwiedziła i pobić (na śmierć?) człowieka, który go zaatakował po powrocie do poprawczaka. Jakoś nie licuje mi to z postawą chrześcijańską, na jaką rzekomo bohater miał się nawrócić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Widać, że zupełnie nie zrozumiałeś o co chodzi w tym filmie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oj zrozumiałem i dużo na jego temat przeczytałem...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Idź obejrzyj ten film dokładnie i nie zajmuj się obżeraniem popcornem. Dowiesz się dlaczego nie mógł zostać księdzem choć bardzo chciał. Księża pozostają ludźmi niektórzy "jadą na ręcznym", inni mają ciche dochodzące, są też tacy co wolą chłopca czy nieletnią. Są ludźmi, choć chcieli by traktowano ich jako coś pomiędzy. Bo tak przez lata ciemny lud ich traktował.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dlaczego mnie obrażasz i ziejesz jadem? Wiem, że główny bohater nie mógł zostać księdzem, bo był karany. Uważam też, że mimo, że posiadał pewną charyzmę i dar przemawiania, to nie nadawał się na księdza. Ktoś kto nie żyje, według tego co głosi jest hipokrytą. Co to za kandydat na księdza, który bez oporów łamie szóste przykazanie, oszukuje innych i jest gotów zabić innego człowieka? Do tego, żeby być księdzem trzeba się nadawać, spełniać pewnego wymogi moralne. Pitolenie, że ksiądz to też człowiek, dlatego wolno mu żyć według ciała, kierować się chucią i innymi prymitywnymi instynktami do mnie nie przemawia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież to autentyczna historia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tym trudniej uwierzyć, że miała miejsce...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

spójny...

każda scena jest ważna, przemyślana fabuła, a Ty jeszcze analizuj i przeżywaj emocje widzu(czyli ja)...widziałam, znakomity film i tyle
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 14

Naprawde warto!

Wartka akcja, dobra gra, odzwierciedlenie naszego spoleczenstwa w duzym stopniu i naszych slabosci.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jabłka Adama

podobny klinat, u nas to niczego swojego nie wymyślą tylko bezmyślne kopiowanie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 16

Tam ciężar gatunkowy był nawet większy, a film o niebo (nomen omen) lepszy

Bardzo dobry, prawdziwy.

Film bardzo dobry, dawno nie widziałem czegoś tak prawdziwego. Polska prowincja pokazana w punkt. Jedyny minus jak dla mnie to za dużo brutalnych scen ale może było to konieczne dla zestawienia kontrastów i pokazania jaki człowiek potrafi być.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 15

Prymitywna antyklerykalna szmira

Bardzo słaby film. Prymitywna antyklerykalna szmira. Ogląda się to z wielkim zażenowaniem i niesmakiem. Nominacja do Oscara to kpina. I jaki wstyd!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 91

Piękny film mówiący o powinność i wybaczaniu
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z daleka widać: nie oglądał filmu! Co w nim jest antyklerykalnego? Chyba tylko to,że nie trzeba mieć papierka z seminarium by być bliżej prawdziwej wiary i bliżej wierzących.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież to jest film oparty na faktach to dlaczego antyklerykalny, to tylko świadczy o nas jskim jesteśmy głupim narodem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koniecznie nalezy obejrzeć

Dobry film, z pozytywnym przesłaniem. Nikt nie jest tak do końca zły...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 12

Rewelacja

I to przez duże r
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14

Byłem dzisiaj w kinie

Dla mnie ten film był nudny. Spodziewałem się czegoś lepszego.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 15

Żadnej strzelaniny ani rozbijania samochodów ,tylko jedno bzykanie. Szkoda kasy.

2nd sort

Kaszan
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Polecam

Byłam, widziałam, wróciłam zamyślona. Znakomita fabuła. Aktor odegrał swoją rolę w 100%. Nie wiem co więcej napisać. Rewelacja.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 12

Czekałam na ten film bardzo.
Wczoraj udało mi się na niego wybrać, sala była pełna. Od początku aż do samego końca była cisza na sali nie licząc śmiechu w nielicznych momentach. Film wzruszający, mocny i ciężki, myślę, że najbardziej trafiający do młodych ludzi. Po filmie ludzie również wychodzili w ciszy. Niesamowicie nakręcony film
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jak dla mnie może być

Film, który obejrzałem z przyjemnością. Poruszający z odrobinką humoru.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Kolejny męczący film

Jestem zawiedziona. Kolejna próba podejścia do polskiego kina. Kolejny raz wyszłam umęczona, żałując, że nie spędziłam wieczoru inaczej. Szarość, alkohol, przemoc, kłamstwo, obłuda... i tak można wyliczać. Szkoda
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 21

Takim jesteśmy spoleczeństwem..

Szarym,nudnym,butnym,zacofanym=
katolickim.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mam uwag....

Udało się. Dobry polski film, na który się czeka. Angażuje, czaruje, wzrusza i śmieszy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Polecam!

Jeden z najlepszych filmów, jaki oglądałam od wielu lat.
Wbrew niektórym opiniom przybliża do kościoła a nie od niego oddala.
Polecam!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

Obowiązkowy do obejrzenia!

Film, ktory powinien zobaczyc każdy ksiądz i każdy katolik i nazywający się katolikiem! Doskonale ukazane relacje między ludźmi i hipokryzja. Układy rządzące szczególnie w małych społecznościach. Bardzo mądrze i życiowo! Polecam
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8

dla niezbyt wymagających będzie bardzo mądry
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Warto obejrzeć!

Film robi wrażenie. Zderzenie dwóch światów. Dobra i Zła w cudzysłowie. Próba zrozumienia ludzkich zachowań w trudnych sytuacjach i obnażenia hipokryzji.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Najlepszy polski film ostatnich lat

Poszedłem na ten film zachęcony dobrze przygotowanym trailerem. Nic o nim wczesniej nie czytalem... I powiem jedno - to jeden z najlepszych polskich filmów jakie widzialem - genialny obraz, swietna gra aktorska, idealnie dozowana oszczednie muzyka, a przede wszystkim temat filmu - życie, wiara, potrzeba miłości, wybaczenia a jednocześnie cena jaką przychodzi płacić za własne złe wybory i świadomość, że oprócz białego i czarnego jest jeszcze szare.... naprawdę warto wybrać się do kina. polecam! dr paulus
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

no tak, film dla katolików.

bardzo dobry film,

widziałem ten film, kawał dobrego kina od początku do samego końca,
dawno nie widziałem tak dobrej polskiej produkcji...

a dla tych co szukaja sensacji , film nie traktuje ani o kościele, ani o wierze ,tylko o nas samych.., o naszuch uczuciach i naszych relacjach..
brawo pan Komasa,brawo Bartek Bieleni
czekam na równie dobre dzieła
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

robi wrażenie

dobry scenariusz, świetna gra aktorska. mocne sceny prawie jak nie polski film, brawo więcej
tak przemyślanych filmów
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie lubię

Film w przekazie męczący, wulgarny. W treści schematyczny i przewidywalny.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

trudno uwierzyć

film , mimo oparcia na faktach mocno przejaskrawiony , fałszywy ksiądz przemienia się w szamana , ciemny lud to kupuje , dużo moralizatorstwa , brutalne sceny ,więzienie-poprawczak , niezrozumiałe motywacje , zgłoszenie tego dzieła do oskara to jakieś nieporozumienie , taki pomysł reżysera ,,, a teraz zszokujemy widza ,,,, mimo wszystko warto obejrzeć by wyrobić sobie zdanie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak, to nieporozumienia z tym Oskarem. Chyba, że Oskar za grę głównego bohatera, nic więcej nie jest tu lepsze (wedlug mnie)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

sredni

Jeśli ktoś lubi klimat kościelny, chrześcijański, z przesłaniem (niezbyt głębokim), to polecam. Inaczej ponudzisz się i nie doznasz przyjemności.
Dla mnie to nie film, na który się idzie drugi raz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dla mnie bomba!
Przegląd palety barw ludzkich zachowań, motywacji, reakcji. W jednym umyśle może się kryć tyle odczuć! Tyle od nas zależy, można spróbować zmienić swoje myślenie i życie. Jest jedno ale: konsekwencje swoich wyborów również trzeba ponieść samemu...
Odważny, mądry film.
Gratuluję aktorom- naturszczykom, ze wsi w powiecie jasielskim! Kandydaci do Oscara, nieźle, co?
Idźcie, zobaczcie, nie bójcie się mocnych scen i wulgarnych słów. Oby zdarzały się tylko w kinie.... niestety pełno ich w życiu. I nie, nie jest to film przeciw kościołowi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

tragedia

Polski film beznadzieja nie wiem skąd te pozytywne opinie ktoś nakręca:(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Brak Karolaka i Szyca..

...ale to nie jedyne plusy tego filmu .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Film oczywiście świetny. Nie ma mowy o antyklerykalizmie. Urzędnicy kościelni mogliby się uczyć wrażliwości. Niestety ich interesy korporacyjne oraz dulszczyzna wielu pseudokatolików powoduje ich tzw. "święte oburzenie". tylko na co ?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Baaardzo ciężki i trudny. Wyszłam naprawdę mocno zmęczona.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

od pewnego czasy zastanawiam sie co wniósł film Boze Calo do mojego zycia : i powiem ci ze nie wniósł nic, anie w żaden sposób mnie nie rozwinął, ale nie to jest najsmutniejsze abstrachujac od moich subiektywnych odczuć to co moze odczuć przeciętny widz po obejrzeniu tego filmu : Smutnni Katolicy przedstawieni jako ludzie których charakteryzuje hipokryzja. Społeczeństwo Polskie zdegradowane. Żadnych wartości, żadnych ambicji. Marazm i szarzyzna. Patologia w zakładach dla młodzieży i brak pomysłu na resocjalizacje, ksiądz pijak ktory nie chce pochowac człowieka (przedstawiona jako osoba bez miłości do blizniego i tragedii jego rodziny), drugi udający się za rzekomego księdza oszukujący tą resztkę katolików co do kościoła jeszcze chodzi. Mysle ze wlasnie takie filmy plus nagonka na kościół to jest forma podkopywania wartości chrześcijańskich na których zbudowano europę, w szczególności podkopywanie uczuć u tych co do tego kościoła jeszcze chodza. Tak przedstawia się Polskie społeczeństwo , kościół i wiarę. Z kościołem walczono od zawsze, i zawsze kościół przetrwał i trwać będzie po wsze czasy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Witam i o zdrowie putam

Brawo

Film bardzo głęboki jednocześnie niemoralizatorski , pokazuje naszą małą ojczyznę w mini soczewce , bardzo dobra obsada i gra aktorska , akcja filmu poprowadzona po mistrzowsku , no i nasze przywary i ta podwójna moralność katolicka , wracam do tego filmu zawsze kiedy mam wolną chwilę - brawo reżyser i aktorzy !

Inne tematy z forum

Przypływ wiary (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Przypływ wiary . Przeczytaj o filmie.

Symfonia o umieraniu (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Symfonia o umieraniu . Przeczytaj o filmie.

Jak wytresować smoka | Як приборкати дракона [ukrainian dubbing] (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Jak wytresować smoka | Як приборкати дракона . Przeczytaj o filmie.