CZY TO MOŻLIWE POMOCY??

CZY JEST MOZLIWE ZE GDY ZALOZYLEM NOWA KORBE TO NIE PASUJE DO NIEJ PRZEDNIA PRZERZUTKA??PROSZE O POMOC!!!
P.S.OBA ELEMENTY SA FIRMY SHIMANO!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: CZY TO MOŻLIWE POMOCY??

Pewnie że możliwe - jeśli ma inną pojemność .

w takim razie co moge zrobic z tym fantem??

oddac korbę i zamienić na taką jaka ma być, ale jeżeli już widac po niej zakładanie to zmienić przerzutkę przednią ;) (jezeli to faktycznie nie jest kwestia regulacji)

a jak dobrac przednia przerzutke do korby??skad poznac ze beda do siebie pasowac??

p.s.wydaje mi sie ze ta nowa korba jest troszke dalej od rami niz stara!!!

najpierw napisz po czym stwierdziłeś, że nie pasuje!

po tym ze jak przerzutke (bez zalozonej linki) pociagne rekoma w strone najwiekszeko blatu to on do niego nie siega!!!

czy to mozliwe ze tylko za slabo nabilem korbe na suport??

tak to możliwe. jeżeli sam nakładałeś korbę to najprawdopodobniej za słabo dokreciłeś śruby. no i sprawdź regulację przerzutki - być może masz za mocno wkręconą srubę ograniczającą jej ruch na zewnątrz.

co do wypowiedzi poprzedników - czy mi się wydaje, czy przednia przerzutka nie rzutuje na pojemność całego układu? wystarczy wszak zamocować ją niżej lub wyzej, w zalezności od średnicy koronek na mech. korbowym...

grisza napisał(a):
> czy mi się wydaje, czy przednia
> przerzutka nie rzutuje na pojemność całego układu? wystarczy
> wszak zamocować ją niżej lub wyzej, w zalezności od średnicy
> koronek na mech. korbowym...

mocowanie wyżej-niżej ma wpływ na sprawnośc przerzucania, ale nie na zasięg lewo-prawo. TO jednak przypadek raczej skrajny, bo nawet najgorsza badziewna przerzutka będzie "jakoś" działała. Inna rzecz, że nasz problemodawca mógł kupić korbę z bardziej odsadzonymi zębatkami (czytaj - ma za długą oś suportu) i w tym momencie -ma problem ;P

Witam mam pytanko wymieniales tez suport ? czy po prostu wymieniles tylko korby ?

tylko korby!

ano może za długa oś suportu, choć z własnego doświadczenia wiem, że jak już mocniej dokręcić nie mogłem, to w serwisie zawsze ten milimetr dociągnęli...

ja jednak podraże tę pojemność bo wydaje mi się, że to jednak ja mam rację - jezeli mówimy o pojemności jako maksymalnej ilości zębów obejmowanych na jednym przełożeniu to chyba przednia przerzutka nie ma tu nic do rzeczy (bo ustawiając ją niżej lub wyżej dajemy jej mozliwość obsłużenia nawet gigantycznych koronek)? czy też jestem w błędzie i różne korby maja różne rozstawy trybów? zawsze wydawało mi się, że to standard raczej - przeciez inaczej również manetki musiałyby byc inne dla kazdej korby.

wyobraź sobie korbę 22/32/42 a następnie obok 24/34/48 poprowadź linię patrząc od tyłu na korbę po ząbkach w poprzek... praca przerzutki w jednej korbie niekoniecznie musi być taka sama w drugiej. Dla tez z 48 moze mieć dłuższe (w sensie -0 szersze) prowadnice aby załapać przy wciąganiu.

ale mi chodzilo z ta korba o to ze jak wychyle prowadnice lancucha w przerzutce to ona nie pokryje sie z ostatnim blatem!!!

zatem jezeli masz obie śrubki wykręcone na maksa (albo wogole wykrecone) pozostaje Ci zmiana suportu.

no nie sa na maksa wykrecone!!!wiec to moze bys kwestia regulacji??

dżizaz. wykręć je. najwyżej wypadną i po sprawdzeniu czy wogole ta przerzutka może złapać tarczę - wkręcisz. Ale z tego co piszesz to raczej oś za długa do tej korby.

nie no ok - to samo przez się sie rozumie, rzecz jednak w tym, że - znowuż patrząc od tyłu na korbę - po pierwsze primo odległości między koronkami są takie same (cała idea sis przecież na tym polega). po drugie primo zaś różnica "wysokości" (średnicy/promienia/jak zwał tak zwał) między najmniejszą a największą zębatką zawsze mieścić się bedzie w określonych widełkach, przez co zmieniając położenie przerzutki w pionie jesteśmy w stanie kazdą przerzutkę zastosować do każdej korby bez utraty jakości działania (pod warunkiem obu konstruowanych pod sis i pomijając rzecz jasna różnice w jakości pomiędzy różnymi grupami).

sorki, że się przyczepiłem ale zainteresowało mnie czy coś z niekumacją jednego z nas na rzeczy czy też różnica lezy w innym rozumieniu pojęcia "pojemności".

grisza napisał(a):
> sorki, że się przyczepiłem ale zainteresowało mnie czy coś z
> niekumacją jednego z nas na rzeczy czy też różnica lezy w innym
> rozumieniu pojęcia "pojemności".

nasze definicje pojemności są identyczne. Mówię tylko, że wózek (prowadnice) przerzutek poruszają się po różnych łukach ze względu na rodzaj ciągu i samo przeznaczenie.

oki dobra- teraz kumam o co Tobie chodzi - czyli jednak skok wysokości kolejnych zebatek jest różny w zalezności od rodzaju korby i nie mieści się w jakichś tam widełkach pozwalających na uniwersalność przerzutki. nie wiedziałem.