Chigiena

Jak najlepiej dbać o odzież kolarską i jakimi środkami piorącymi ją czyścić, z tego co wiem lepiej stosować do tego płyny niżeli proszki i trzeba to robić ostrożnie nie można traktować odzieży kolarskiej jak np. dżinsów.
Spodenki kolarskie, koszulki i bluzy powinno raz na jakiś czas prać/płukać ręcznie a często (zależnie od długości wcześniejszej jazdy) płukać w wodzie wymieszanej z detergentem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chigiena

troche chigeny chopaki !!! bo bez chigeny na nic sie zda zarywanie lasek na rowery!!!!

No to o "chigienie" wiemy już wszystko

Może teraz coś o higienie ?

No i wychodzą braki popełniam pare błędów ortograficznych hehe czuje się jakbym nie był Polakiem a jednak nie ma się czego wstydzić.

HIGIENA

"raz na jakiś czas prać/płukać ręcznie a często (zależnie od długości wcześniejszej jazdy) płukać w wodzie wymieszanej z detergentem"

Raz na jakis czas??? Hehe kolego... Powodzenia w szukaniu dziewczyny z takim podejsciem do higieny. ;P

Ja swoje spodenki i koszulke piore w pralce na 40 stopniach po KAZDEJ jezdzie.

Ola

Re: HIGIENA

U mnie raz na jakiś czas z domieszka proszku do prania to znaczy po dwóch trzech jazdach, a normalka to po każdej dłuższej jeżdżie z domieszka płynu.

facet, nie strasz mnie - po KAZDEJ JEZDZIE wrzucasz spodenki, koszulke, skarptki i co tam jeszcze masz na tylku do pralki!!!

Ja to piore ręcznie (do wody oczywiście dodaje płyn i denergenty) i dość długi czas mocze w gorącej wodzie potem jak ręcznie wypiore wypłucze i nie mam problemów, odzież jest po wysuszeniu czysta i pachnie ręczne pranie nie jest gorsze od automatycznego tylko trzeba nie być leniwym i umieć to robić:)
Tak postępuje ponieważ odzież kolarska jest delikatna, w pralce to prane są moje dżinsy i koszule zwykłe które nosi się codziennie:)

GORĄCEJ !!!! ???? przecież taką odzież pierze się w temp. do 30 st.C. ! innaczej ją zniszczysz !
Mam na myśli materiały termoaktywne a już nie wspominając o zwykłej bawełnie która też najlepiej "czuje" się w tej temp.

Jeżeli mogę ręce w tej wodzie utrzymać w której piore ciuchy to znaczy że temperatura nie jest wyższa niż 30 stopni :)

Nie pierz...jak bedziesz mogl wbijac gwozdzie koszulka i gaciami to bedziesz mial dodatkowy pancerz

Nie rozumiem może jaśniej, cokolwiek ktoś tutaj zasugeruje ja piore ręcznie swoje ciuchy rowerowe i nie mam problemu.

małe naprostowanie samego siebie: chigiena się pisze tak- higiena :)

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...