Czy się wybrać ?

Hej,

Mam pytanie do doświadczonych imprezami rowerowymi bikerów.

Najpierw rozwinięcie:
Otóż sam jestem rowerzystą (rower górski AUTHOR) który raczej robi więcej kilometrów i w dobrym tempie aniżeli przeciętna - tzn. np.84km asfaltem w czasie 2h 54min co uważam za całkiem przyzwoitą prędkość. Takie traski robię mniej więcej raz w tygodniu oprócz tego w ciągu tygodnia krótsze np.30km dziennie również w terenie leśnym. W lesie staram się również nie jeździć spokojnie, chociaż brakuje mi porównania na temat kondycji bo nigdy w zawodach udziału nie brałem.

Wybieram się na MTB Witomino w najbliższą sobotę i tym samym pomimo tego iż decyzje już podjąłem mam pytanie:

1. czy jest sens brania udziału osoby bez typowego treningu tylko z normalnym lecz szybkimi jazdami ?
2. mam kask ale powiem ze innych typowo kolarskich ubrań nie - czy będę zwracał na siebie uwagę jako tzw. kosmita ?

Jednocześnie chciałbym powiedzieć, że nie nastawiam się na super miejsce bo tego nie dokonam. No oby nie być ostatnim. Z drugiej strony wierzę w swoje nogi a zmęczenie takie że ochota na rzyganie bierze też nie jest mi obce.

Jak myslicie doświadczeni bikerzy - jest sens startu ? Dzięki - Wasz mało doświadczony kumpel.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czy się wybrać ?

na jednej ze stron kolarskich przeczytalem ze nawet najgorszy wyscig jest lepszy niz trening.. czy cos takiego..:) gdybym ja jezdzil na MTB to na pewno bym sprobowal..

Spróbuj, co Ci szkodzi. A strojem sie nie przejmuj bo niestety nie każdy ma taki bo nie każdego stać, lub ma inne wydatki...
Pozdrawiam

jest sens. startuj. to nie puchar swiata :)

no i jest jeszcze jedno powiedzenie: Nie XTRy napędzają rowery, hehe.

Uwazam ze powinienes startowac, potem bedziesz zalowal ze tego nei zrobiles.

Jeżeli tak jak pisałeś liczysz po rpostu na to aby móc porównać swoje możliwości z innymi, dobrze się bawić i zrobić sobie solidny trening to startuj jak najbardziej, ale jeżeli oczekujesz pudła, nagród czy czegoś w tym stylu to nei jedź, bo się zawiedziesz.
A odnośnie stroju, to się nei przejmuj, ja też długi czas jeździłem w normlanych ciuchach, a nie obcisłych. Najważniejsze jest to jak jeździsz, a nie czy w czym i na czym jeździsz.
Inna jeszcze sprawa to, to że po wystartowaniu będziesz mógł ocenić w którym miejscu Ci jesczez brakuje a w czym jesteś dobry i wyjdzie np. że trezba szlifować podjazdy bo brakuje siły, albo poprawić technike, bo zamulasz na zjazdach.

Jeżeli pasuje Ci to co wyżej napisałem to startuj, ja także mam zamiar wziąść udział, mimo że ostatnio mało jeżdżę, ale traktuję ten start treningowo,a nei jako być albo nei być. Także mam nadzieje że do zobaczenia na starcie:)

P.S. Nie wiem czy jestem kompetentny do udzielenia tutaj tej wypowiedzi, bo nie czuję się jeszcze doświadczonym bikerem, ale w kilku bike tourach startowałem i wiem jak to mniej więcej wygląda.

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...