Drogi - może jakiś protest?

To co w ostatnich tygodniach z drogami się dzieje, to jest już jakiś kataklizm - dziury o średnicach 3-4 metrów na niektórych nieutwardzonych drogach, a przez deweloperów i te z yombami są już krzywe jak cholera i wcale nie lepsze.

Gmina ma nas głęboko gdzieś (nawet sam burmistrz w wywiadzie dla jednego z portali stwierdza "Nie każdą drogę naprawimy", bo po prostu nie mają ochoty), więc może pokażmy im, że pracują tam za nasze pieniądze i że skoro płacimy podatki, to płacimy też na te drogi i bez łaski powinni nam je chociaż wyrównać.

Polecam stronę http://sprawdzpodatki.pl/ - można sprawdzić ile płaci się na drogi samorządowe i na urzędników samorządowych (osobno od tych państwowych) - w przeciętnym domu będzie to 2000-3000zł rocznie na drogi i 1000-1700 zł rocznie na pensje urzędników.

Myślę, że najlepszą formą pokazania, że mamy ich już dość byłby najzwyklejszy strajk w formie blokowania drogi. Rondo przy wydziale infrastruktury i komunikacji w Żukowie to najbardziej newralgiczne chyba miejsce w gminie, gdzie jakikolwiek protest i blokada nawet na 15 minut wywoła takie korki, że cały powiat by dostał wku*w na urzędników w Żukowie (i na nas trochę też).

Pytanie, czy tak radykalny (bo jednak ludzie przez to się spóźnią do pracy) protest waszym zdaniem jest na miejscu i ktokolwiek by dołączył, czy wolimy dalej wykorzystywać drogę telefonów/mejli/pism do urzędu?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Drogi - może jakiś protest?

Tak. Protest ma jakiekolwiek szanse powodzenia TYLKO wtedy, gdy jest radykalny. Marsze pokoju nic nie dadzą - co najwyżej wykpią je w DTV.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak popieram protest
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Protest zwróci uwagę na problem, ale go nie rozwiąże.
Obecnie nagłośnienie medialne zwróciło już uwagę na problem.
Jestem w stałym kontakcie z gminą, pracuje nad doprowadzeniem do spotkania z gminą, deweloperami i sołectwem. W którym będę uczestniczył również. Następnie w styczniu doprowadzę do spotkania z mieszkańcami, gdzie zostanie przedstawiony wspólny plan działania. Spotkanie z mieszkańcami jest planowa na styczeń, jeszcze przed feriami.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://zkaszub.info/Artykuly/Pomorze-Mieszkanie-w-Baninie-czyli-droga-przez-meke#0f

http://www.superstacja.tv/wiadomosc/2016-11-30/drogowy-problem-przedmiesc-deweloperzy-zapominaja-o-ulicach/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pier*ole !!! Ciągle tylko narzekania i marudzenie. Owszem jestem za tym zeby drogi w Baninie byly naprawione ale gmina nie ma magicznej rożdzki i cudow nie dokona w 5 minut. A skad te dziury i korki? Bo sie przeprowadziliscie do Banina i sami korkujecie i psujecie drogi. A poza tym kto placi 2000 podatku do gminy? Ja tylko 300 zlotych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 23

Płacimy podatki jak inni, mamy prawo żądać drogi jak mają inni!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie, jakby policzyć ile płaci banino, ale ile z tego ma - no to mamy co wymagać.

Nikt nie mówi o asfalcie, tylko żeby nie było dziur jak lej po bombie.

Ma magiczną różdżkę - nie umie tylko jej używać. Wystarczy spojrzeć tylko na ilość wniosków o dotacje unijne na cele infrastrukturalne. Wystarczy spojrzeć na kwoty wydawane na równanie dróg starczające na tydzień. Wystarczy spojrzeć na warunki zabudowy wydawane przez urząd bez patrzenia na infrastrukturę by tylko mieć jak najwięcej takich jak Ty - nawet płacących tylko 300zł. Wystarczy spojrzeć na pozwolenia na budowę wydawane przez starostwo, które wykreśla pkt Ustawy 16.1 o budowie drogi przez dewelopera? Wydawanie w ogóle pozwoleń na budowę wielkich osiedli bez modernizacji pompowni i ujęć wody. Jest wiele zaklęć do tej różdżki których nikt tu nie stosuje.
Można walczyć albo czekać na pierwszą karetkę co nie dojedzie, pierwsze poronienie na dziurach.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uważam, że czas najwyższy przemyslec sprawę odlaczenia od Zukowa tak jak Przodkowo,może doradzą w kwestii formalnej i stac się samodzielną gmina wiejska wtedy nasze podatki pojda w calosci na nasze cele

i utrzymania nowej gminy ;D

Jak tylko 300 złotych, to łaź po błocie. Nawet yomby Ci się nie należą...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ktoś, kiedyś w innym wątku wyliczył, że z naszych podatków na utrzymanie dróg, od jednego płacącego podatki wychodzi 21 zł. Mieszkaniec Banina pisze o tysiącach, więc coś tu się nie zgadza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://sprawdzpodatki.pl - liczę kasę, którą dostaje samorząd również z PIT i VAT.

Budżet gminy to 130 milionów, a mieszkańców jest 25405. Zatem od każdego z nas gmina dostaje średnio łącznie 5117,11 złotego.

Nic nie zmyśliłem :) Te 300zł, to zapewne podatek od nieruchomości, ale to nie ma nic wspólnego z resztą, którą dostaje gmina.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale zdajesz sobie sprawę, że cały budżet to nie tylko równanie dróg? Ten tort trzeba podzielić na mnóstwo części.

Tak, jest też edukacja i inne rzeczy - ale to co podałem, to jest prawidłowe wyliczenie. Na drogi gmina ma kilkanaście milionów. Przejedź się Armii Krajowej w Żukowie (od nas jedzie się tam koło Algidy) i zobacz jakie mają drogi, a jakie my. Chyba jednak nie rozdają po równo.

Armii Krajowej to schetynówka ,dofinansowanie ok .3 milionów złotych. Dokształć się,a potem gadaj i protestuj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A vatu, pit i dochodowego nie płacisz? Jak zarabiasz 4000, to rocznie płacisz przynajmniej 35000 złotych do państwa (ZUS, PIT, VAT).
Pamiętaj, że poza Twoim brutto, pracodawca jeszcze 30% więcej daje do państwa (czyli zarabiając te 4000, pracodawca płaci naprawdę koło 6500-7000, chociaż brutto masz rzekomo niższe).

A panstwo to Polska czy tylko Banino?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobrze, masz najdokładniejsze wyliczenia dla Banina, jakie jestem w stanie z ogólnodostępnych danych zrobić:

Budżet gminy na 2016 rok to 130 milionów.

W gminie mieszka 27108 mieszkańców (stan na 30 czerwca - http://www.zukowo.pl/images/others/tabela_fundusz.jpg, więc na pewno już więcej, bo oddano przynajmniej ze dwa szeregowce).

Każdy zatem średnio daje go gminy 4795,63 zł (wcześniej liczyłem wg stanu mieszkańców z zeszłego roku). Jeśli w domu pracują dwie osoby, wasze gospodarstwo daje 9 591,26zł.

W całym Baninie, wg. tej samej tabelki, mieszka 5033 mieszkańców. Razem dają dochód 24 141 438 zł- 16% dochodu gminy. Oczywiście faktyczny stan jest inny zależnie ile płacimy podatku PIT.

No więc rozumiem, że za te 24 miliony, opłacana jest szkoła, straż pożarna, zbudowali Tuchomską (bo rondo było z rządowych pieniędzy bodaj) i dali 200 tysięcy na fundusz sołecki i to wszystko na co można liczyć, chociaż za 2-3 lata przegonimy liczbą mieszkańców Żukowo, oraz mamy kilkadziesiąt nieutwardzonych hiper-dziurawych dróg.

Zatem już pomijając ile ogólnie płacisz haraczu w podatkach, jak widać i tak samo Banino sporo wnosi do gminy, ale dostaje tyle samo co wioski po 300 osób. Z tym, że tam mają dwie ulice na krzyż, a u nas jest ich kilkadziesiąt.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Protest i to przez tydzień codziennie nawet niech to bedzie pół godz.Od 3 miechów nie moge doprosic sie równiarki.Albo nie zapisali ,albo jeździła po Baninie i nie dojechała.Tak to wyglada że trzeba pilnowac czy urzędnik dopilnował i zgłosił dalej...masakra.Teraz spiweka że mokro inie moga równać -tylko że przez całe deszczowe lato nik z urzedasów nie zainteresował sie i nie pomyslał (bo oni nic w własnej incjatywy nie robią)że drogi sa w coraz gorszym stanie.Nikt nie sprawdza że np Pszenna na wysyokości Osiedla Miodowego II jest cała zalana błotem że praktycznie nie ma płyt tylko muldy,a płyty sie pozapadaly i popekały bo dewelopre robił podlaczenie do kanalizy. Im trzeba wszystko zgłaszać bo od stolika sie nie rusza a do tego pilnowac po zgłoszeniu czy nie zapomnieli.Osobisci nie obchodzi mnie że mokro niech równaja co tydzień,płace podatki i wymagam minimum przejezdności drogi a nie to co jest teraz
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokladnie, skoro gmina robi prowizorke na drogach to niech rownaja co tydzien i nikogo to nie interesuje, ze mokro, pada sieg czy nie wiadomo co jeszcze...taka pora roku i bedzie mokro...

A kiedy idziecie protestowac? Teraz czy jak bedzie ładna pogoda?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak nie bedzie padac 3 dni i przeschnie :)

Czy na pewno gmina robi prowizorkę? A może prowizorka jest wynikiem presji dużej liczby mieszkańców poziomych wieżowców na ich wspaniałego budowniczego i gminę. To przecież oni na tym forum wypisywali radosne posty na temat : Kiedy płyty na Pszennej , Kubusia Puchatka, Źródlanej. Developer dał płyty , gmina ułożyła. Proste - nie. Developer rozkopał płyty, zniszczył sprzętem budowlanym to kto ma je remontować - gmina? W przypadku Pszennej prawie 20% plyt wymaga już po trzech latach wymiany bo wystają z nich pręty zbrojeniowe. Po tej zimie dojdzie następne 10%. I co teraz ? te niewielkie środki które gmina przeznacza na drogi w Baninie mają być wtopione w remonty kilku Jumboautostrad ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jeszcze jedno - nie ma kanalizacji, którą kładzie się ,,w drodze" więc nie ma co liczyć na stałe nawierzchnie drogowe.

a co to mieszkancy maja naprawic? droga nalezy do gminy wiec ich obowiazkiem jest dopilnowac zeby droga wygladala jak nalezy...

Znalazłem te wyliczenia :

,,Zrobiłem szybkie wyliczenie bo niektórzy tu piszą, że drogi im się należą bo płacą podatki. Otóż jest tu jakieś 5 tyś podatników jak ktoś stwierdził. Zaufam że tak jest. W naszym kraju jest ogółem 25 mln podatników. Wpłacają oni do budżetu ze swoich podatków 44 mld złotych (2015) przy wydatkach całego sektora publicznego czyli samorządy i budżet centralny wynoszących 745 mld zł.

Z czego na utrzymanie dróg krajowych i samorządowych wydajemy w tym kraju 3,6 mld rocznie.

Zakładając, że wszyscy płacimy nie tylko podatek dochodowy ale też inne podatki jak akcyzę, wat itp i zakładając, że wpłacamy do budżetu państwa nie 44 mld tylko nich będzie 220 mld złotych (pięć razy więcej, a co tam, jak szaleć to szaleć) łatwo wyliczyć, że 5 tyś podatników ma udział swoich podatków w wydatkach na utrzymanie dróg w Polsce w wysokości 211 tyś złotych rocznie. Ci podatnicy jednak nie zużytkowują jedynie dróg koło swojego domu ale korzystają w takim samy stopniu jak wszyscy inni ze wszystkich dróg, które trzeba utrzymać w tym autostrad, dróg w centrum miasta, obwodnicy itp. Odetnijmy połowę z tych 211 tyś choć to oczywiście dużo za mało. Zostaje 105 tyś rocznie. To 21 zł od podatnika. Tyle to nie wystarczy nawet na odśnieżanie przed państwa domkami.

Wniosek z tego jest taki, że nawet do wrzucania w co większe dziury gruzu, czy położenia kilku płyt betonowych gdzieś tam dokładają się ze swoich podatków mieszkańcy w gęściej zaludnionych częściach miasta gdzie ich podatki w przeliczeniu na kilometr dróg przypadających tam pokrywają koszta z nadwyżką.

Proszę się zastanowić gdy kogoś najdzie ochota by wymachiwać argumentem ile to płaci podatków i co mu się należy''.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

po ch...tam się pchacie ciule
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

NIEŁADNIE TAK BRZYDKO SIE ZWRACAC. ALE TROCHE RACJI TEN TYP MA- owczym pędem zjezdza tu takie mrowie ludzi, ze zadna gmina tego nie udzwignie. ja mieszkam tu 10 lat i z roku na rok widze degradacje miejscowosci. tak, nastepuje degradacja miejscowosci!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja proponuje tym najbardziej wyszczekanym kandydowac na burmistrza w kolejnych wyborach. Zobaczymy czy dacie rade pokierowac gmina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zadaniem gminy i powiatu jest także sterowanie tym "owczym pędem", aby nie dochodziło do degradacji miejscowości.

A wiedz, że rozważam taką opcję - wezmę tydzień wolnego, żeby się przejść po każdej wiosce i rozdać ulotki, co prawda będzie mnie pewnie stać tylko na czarno-białe, ale może to mnie uwiarygodni jako tego, co nie jest przy korycie i dorabia się sam.
I nawet już wiem, co bym miał w programie wyborczym, żeby nie tylko mieszkańcom Banina się podobało.

Czy ktoś wysyłał kiedyś pismo w związku ze zwrotem kosztów naprawy samochodu? U mnie mechanik naprawiał właśnie coś zwiazangeo z zawieszeniem, od 3 miesięcy dzwonimy, żeby równarka przyjechała na naszą ulicę i NIC. Nie liczę na to, że gmina zwróci mi koszty bo nie jestem naiwna - ale pismo wyślę, wraz z kopią rachunku. I wydaje mi się, że w grupie siła - gdyby takie pismo wysłało 100 osób, to oni to odczują (bo ktoś musi to czytać, odpisywać itd). Kto w to wchodzi?

To powiedz jak by wyglądała Pszenne gdyby była cały czas gruntowa a deweloperka by budowała tak jak buduję?

no to kiedy ten protest i gdzie blokujemy drogę w Baninie czy w Żukowie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ten protest trzeba zgłosić odpowiednim służbom:) przecież weszła ustawa przez Pisiorków wprowadzona .Jak pójdziemy protestować to Nas wsadzą za kratki:) jesteśmy w czarnej d*pie:)

Tak, wniosek pobrany w gminie, do tego zdjecia z miejsca uszkodzenia na drodze i zlozyc w gminie. Po krotkim czasie odezwie sie ubezpieczyciel i poprosi o fakture za naprawe. Gotowe

Może GMINA BANINO......jeszcze trochę i będzie się trzeba sarać o odrębną gminę .....

A jakie miejscowosci miałby należeć do gminy banino.? Bo chyba nie byłaby być sama dla siebie.

pytanie czy budżet byłby taki sam czy nie - bo może jeszcze mniej by się to opłacało, doliczając koszta administracyjne

Zasadą jest, aby jeśli uszkodzisz auto na drodze na m-ce wzywać policję - bo bez tego skąd wiadomo, że akurat tu i w danym momencie to się stało. Bez tego sobie możesz pisma słać gdziekolwiek chcesz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Co za bzdury piszesz megs. Wystarczy zrobić zdjęcie, mieć świadka i spisać całe zdarzenie. Komplet dokumentów wysłałem gdzie trzeba i wszystko skończyło się dla mnie pomyślnie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co z takimi przypadkami jak Nasze ? Przez zaniedbane drogi i infrastrukture drogowa na takim poziomie na jakim mamy w Baninie samochody i ich zawieszenia niszcza sie drastycznie szybciej.
Nie dotyczy to jednak uszkodzen typu, wpadlem w dziure urwalo mi kolo.
Zrobienie zdjec stanu drog i wnioskowanie o zwrot za naprawe tez wchodzi w gre ?

Ej, a czy nie byłoby fajniej gdyby Banino zostało odrebnym państwem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dziś na Tuchomskiej na 2 odcinkach po 30-40m długości wyrzucili gruz, dziury takie że sznur samochodów jechał ślimaczym tempem bujając się na lewo i prawo, masakra jakaś, a gmina twierdzi, że nie ma kasy i nie będzie nic robione z drogami

Spotkanie z gmina odbędzie się 9.01. Będą z wyprzedzeniem informacje w jakim miejscu odbędzie spotkanie.
Dzisiaj odbyłem spotkanie z z-ca burmistrza.
Na spotkaniu zostaną przedstawione wszelkie plany do realizacji w 2017/18 roku.

No i popsułeś wszystko, a mógł być taki piękny protest :( Już mieli przygotowane widły,kosy i pochodnie. Mieli obliczenia porobione,już taczki dla burmistrza i urzędników zakupione. Radzili ze sobą,krzyczeli że daninę za wysoką płacą,ulotki nadrukowane. Ech co to byłby za wspaniały strajk? :( Może jednak odwołać to spotkanie? Po co dyskutować, trza odrazu w ryj dać komuś. Po co prowadzić merytoryczne dyskusje, najpierw trza powiedzieć co mi ślina na język przyniesie,a potem myślenie włączyć. Lecz pamiętaj ~Tomaszu N dzisiaj to każdy jest gotów kwiaty Tobie wręczyć,ale jak się coś nie uda, to biada ci,oj biada...Gotowi spalić Cię na stosie,tak jak mnie za tego posta.(no i jeszcze Qaz a i Heńka)

Pozdrawiam
Zawiedziony Zdzisek

Zdzichu jestes przykladem że Ci co maja najmniej do powiedzenia najglośniej klepią jadaką...:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

A ,,olo" lubi kaczki. Zna się na tym. Innych nawet do tego namawia. Taki z niego KACZOR.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam,

Jeżeli Państwo organizujecie takie spotkanie to proszę o podanie miejsca i godziny.
Temat drogi jest dobry i na czasie. Nic nie jest robione, cała ul. Tuchomska wygląda jak po nalocie. Dziury, kratery i ciemno. Specjalnie przeszedłem się całą Tuchomska, ledwo można chodzić jak jest mokro - a jak mają chodzić dzieci po godz 16.
Może całą tą śmietankę tzw. "władzę" przegonimy od godz 7 rano całą ulicą Tuchomska pod szkołę?!
Uważam, że wina jest naszych "władz" że dopuściły do takiego stanu naszą gminę. Deweloperka otrzymała pozwolenia na budowy i ma gdzieś budowę drug. Na wiosnę od strony Chwaszczyna będzie nowe osiedle na ok 250 rodzin. Ktoś powie i co. A no to że średnio na jedną rodzinę przypadają dwa samochody. Będą takie korki na tych polnych drogach że hohoho.

informacja będzie zapewne i na stronie żukowa i na stronie rady banina:

http://www.zukowo.pl/pl/
http://radabanino.pl/

Jak będzie znane miejsce i godzina - zostanie to podane, i pojawia się informacje w Baninie. Jak również na forum.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że odpowiednia godzina na spotkanie to po 16. Czemu? A no temu, że pokażemy naszym super władzą jakie mamy ulice!!!

Ulice są:

- zniszczone,
- ciemne,
- brak oświetlenia
- brak znaków,
- brak dróg dla pieszych (pobocza), żeby się poruszali bezpiecznie wzdłuż danej drogi jak idzie - tego nigdy nie zrobią, ponieważ musieliby odkupywać tereny od ludzi. Jest zbyt wąsko!!! Tak tak.
- mamy niebezpieczne drogi "ulice"!!!

Władze będą nam ściemę wmawiać, przedstawiać plany na następne lata tylko żeby ich nie odwołać.

Ile te władze zrobiły w sprawie dróg przez ostanie 7 lat?!
Więcej to Wy ludzie zrobiliście samemu kupując za własne pieniądze płyty jumbo.

A wszystko przez ten śnieg co nie chce padać i zakryć tych dróg :-)

Myślę, że trzeba się zebrać napisać do telewizji żeby pokazali jakie mamy absurdy drogowe a można by też do prokuratury jakie tutaj idą układy z deweloperką. A potem powiedzą widziały gały co brały i co podpisywały.

no dzisiaj stał się postęp. W końcu coś w sprawie dróg się zaczęło dziać.
Ul. Tuchomska została obsypana jakimiś kamieniami po których jeździ się podobnie jak po dziurach. What the hell?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pszenną na nieutwardzonym odcinku też wysypali jakimś gruzem.
Czy jest lepiej niż było? Dyskusyjne...

kładą jumby bo taniej. one pękają i jest problem. Jakby zrobili porządne drogi to nie tracili by na remontach. Powinni zrobić przynajmniej podtawowe drogi z asfaltu lub betonu. następnie stopniowo inne. Tylko że drogi powinny być szersze. Gdy sa takie jak np ksężycowa to mijające się samochody zjeżdżają na pobocze uszkadzają położone tam jumby.Tak kończy się oszczędzanie. A co do wątku finansowego. Gdyby nie socjalizm (wydatki socjalne gminy, edukacyjne gminy i zdrowotne gminy) to z podatków wystarczyło by a porządne drogi. No ale zapytam elektorat z Banina . Na kogo głosowaliście. Na socjalistów obecnego burmstrza i radnych , na żurawicza byłego komucha i innych nawiedzonych socjalistów. Kiedy zagłosujecie na prawdziwą prawicę i za zniesieniem socjalizmu w Polsce, nie tylko w gminie Żukowo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przepraszam wszystkich baninianin:) że jechałem dziś tuchomską 1 / h wiozłem duże lustro byłem sesr....y w gacie żeby nie pękło na milionach dziur .
propos JUMBO 1 szt kosztuje 30 zł 4 na szerokości to 120 zł .
tylko tak orientacyjnie pisze

zawsze mierny- dymaj sie z ta twoja jb... prawica. zjazd pajacu nacjbolszewiku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

socjalistyczny burmistrz- co za ciul.trzeba miec cos z deklem, albo byc paranoikiem. prawicowcy tak maja, cos z glowka, mala i duza
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Najpierw ta prawdziwa prawica musiałaby się pojawić. Na razie mamy lewactwo kościółkowe i lewactwo antykościółkowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

OOO i tu też jesteś człowieczku od brudnych gaci, brzuchów itp (antypis front), co nawiązywałeś do nich w założonych przez siebie wątkach:) hehe, dalej robisz kwii kwii??:) dlaczego nie ciągniesz tam tych wątków dalej, jak prosili cię o to ludzie?, jesteś faktycznie żałosnym prowokatorem- i tak POWINNI CIE INNI SPOSTRZEGAĆ. Poczytajciejcie sobie ludziska wątki p PiSi-e, to zobaczycie co to za gałgan:) ( mam nadzieje, że zapamiętałeś,iż nie łosowałem na PiS i, że zahaczyłeś o słownik aby zobaczyć znaczenie słowa nacjonalista, a nazista:) ) , pozdrawiam zdrowo myślących
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

debilu.art 13 konstytucji.I stul pysk.nie jesteś żadnym nacjon.jesteś kawał kupy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

hehe kawał kupy to widzisz codziennie rano przed lustrem:) po jaki kij podałeś ten art. konstytucji?? zakaz działania nazistom, komuchom, faszystom ok, jak najabardziej, ale powinno jeszcze dojść zakaz działania i podrzegania przez takie kłamliwe szuje w jakie twoje środowisko opiewa:) co za kolejny moron:) idź dalej ze swoim kumplem anty-pisem do swojego towarzystwa chłopaczków o których anty-pis w innym wątku tak namiętnie się rozpisywał;) kwiii kwiii
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuję w nowych wątkach nie wpisywać słowa protest, gdyż temat przybierze formę wyzwisk, bluzgania i na pewno zejdzie z tematu a skieruje się w stronę polityki.
,,antypis front'', ,,Lucyfer'', ,,pipka'' są osobami skrajnie anty społecznymi, mającymi prawdopodobnie problemy natury osobistej.
Taki temat na dłuższą metę nie może się rozwijać w dobrym ,,smaku''

Ponawiam apel do admina forum,żeby blokować tematy polityczne na forum o gminie Banino.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

Krzyki ul. Zlota (3 odpowiedzi)

słuchajcie, średnio co dwa tygodnie w weekendy dochodzą krzyki z ul. Złotej. Taka ślepa uliczka,...