Ergonomia jazdy na rowerze

Czy ktoś porusza się rowerem szosowym po swoim mieście lub w ogóle ma doświadczenie w jeżdzie?
Jakie jest prawidłowe ułożenie stopy w pedale rowerowym, czy trzeba ją naciskać na pedał na jej środku czy na samym końcu - blisko palców?
Z tego co się dowiedziałem od znajomego to prawidłowe ułożenie stopy na pedale rowerowym zwiększa efektywność siły wykorzystywanej do jazdy, pracują nie tylko mięśnie ud, kolan i pośladków ale i wykorzystane sa mieśnie stopy.
W pedałach szosowych na specjalne buty zatrzaski czy kontrowanie znajduje się w przodu prawie u czubka tych butów - na odcinku przedniej jednej trzeciej części stopy, podobno ma się to pedałach starszego typu na tzw. "noski".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ergonomia jazdy na rowerze

pedal powinien byc na podbiciu stopy (chyba tak sie to nazywa? :) ) ale sa to raczej osobiste preferencje ustawienia. Nie moze byc zbyt blisko palcow i tak samo na srodku stopy, powinien byc mniej wiecej na srodku tego odcinka. Techniki pedalowania sa rozne, to tez kwestia bardzo indywidualna.
Twoj znajomy mial racje. Prawidlowe pedalownia ma ogromny wplyw na efektywnosc, wydajnosc i komfort jazdy.

"W pedałach szosowych na specjalne buty zatrzaski czy kontrowanie znajduje się w przodu prawie u czubka tych butów - na odcinku przedniej jednej trzeciej części stopy, podobno ma się to pedałach starszego typu na tzw. "noski". " --> napisz to po polsku :))

Napisz to po Polsku a no napisałem to po Polsku.
Chodzi o to że buty np. do systememu look mają na jednej trzeciej długości swojej podeszwy mocowanie do pedała - z przodu blisko palców.

> Chodzi o to że buty np. do systememu look mają na jednej
> trzeciej długości swojej podeszwy mocowanie do pedała - z
> przodu blisko palców.
Czy to nie jest tak ze blok mozesz przesuwac wzgledem podeszwy?
Przynajmniej we wszystkich systemach MTB masz kilka cm rozpietosci.
A najefektywniejszym ulozeniem stopy jest to o czym mowil Krzyzak.
Znajdz na obrazku http://jasiek13.home.staszic.waw.pl/pliki/kost4b.jpg nr. B numerek 8. tam wlasnie powinny znajdowac sie osie pedalow.

Na chwile obecną mnie nie interesują buty MTB tylko szosowe.
Widziałem buty szosowe w których też jest możliwość przesuwania bloków.
Na chwile obecną mogę o nich pomarzyć bo nie za bardzo mnie na nie stać :(

w kazdych butach mozna ustawic pozycje progu

Na razie o butach szosowych mogę pomarzyć bo nie stać mnie na chwile obecną żeby wydawać 300zł chociaż widziałem buty za 159 zł ale to już żadkość.
A tak przy okazji: czy do rowerów szosowych są opony zimowe?

Chodzi ci o opony kolcowane? Jesli tak to owszem, sa 28-calowki do trekingow. Maja je np. na Wysepce w Gdansku. Tylko szerokosc od jakiegos poltora cala..

Mogą być i z kolcami ale mają być do szosówek, nie wiem w ogóle czy te od treckingów by pasowały do szosowej obręczy która przecież ma szerokość ok. 2 cm.
Jeżeli nawet pasowałyby te opony o których mowa to nie wiadomo czy możnaby zostawić dętke która jest czy też ją trzeba wymieniać?

sory, ale po co Ci opoyny z kolcami do szosowki??!! kup sobie jakies bieznikowane opony 25mm do szoasy na zimowe warunki,a nie z kolacami haha, chyba nie chcesz jezdzic szowoym rowerem po lesie?!

Nie koniecznie z kolcami chce opony słyszałem że do treckingów takie są, chodzi mi po prostu o opony na zimowe warunki właśnie.
Gdzie i za ile można w naszym mieście takie kupić?

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...