Ex Machina

Temat dostępny też na forum: Ex Machina
Opinie do filmu: Ex Machina.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kultowe kino

Najlepszy film w kinach od bardzo długiego czasu a w salach pusto.
Ciekawe dlaczego?
To chyba nie wina śladowej promocji bo wybrany, niewielki krąg odbiorców ambitniejszych filmów i tak jest na bieżąco z premierami. Może to gatunek s/f jest w mocnym odwrocie ? - też chyba nie, bo Interstellar i Gravity cieszyły się sporym zainteresowaniem.
Na ten film ciężko pójść z dziewczyną.
Sztuczna inteligencja to najwyraźniej mało kobiece zagadnienie, panie przychylają się bardziej w kierunku zjawisk pozazmysłowych niż w kierunku czegoś syntetycznego co myśli.
S/f wśród dziewczyn też jakoś mało popularne. Pamiętam ostatnio, jak się skończyła projekcja Interstellar to jakaś rozzłoszczona jałową stratą prawie trzech godzin partnerka kinomana wysyczała do swojego faceta: "Za to g... masz tydzień bez seksu"
Ex Machina jest intelektualnie pasjonująca.
Nic właściwie w tym filmie się nie dzieje. Nic nie wylatuje w powietrze, nie przelatują nad głowami statki kosmiczne, nikt nie wchodzi w hiperprzestrzeń a i tak film ogląda się z wypiekami na twarzy.
Nie jest to łatwe kino, cóż, myślenie dla niektórych też bywa trudne.
Nie będę opisywał filmu, bo zepsułoby to przyjemność wynikającą z dość zaskakującego zakończenia.
Dodam tylko, że Alicia Vikander stworzyła postać, która na długo zapadnie mi w pamięć, myślącą, wrażliwą a jednocześnie bezwzględną.
Jest świetną aktorką i na dodatek wyjątkowo piękną dziewczyną.
Film polecam z pełnym przekonaniem.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

hehe

Hmm.....tydzień bez seksu ? Kusząca propozycja ;))))
można pooglądać zaległe filmy sci-fi....poobserwować niebo przez teleskop.....heheheh ;)))))
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

co za seksistowski bzdurny komentarz...a film świetny...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem kobietą - uwielbiam gatunekm SF. Puste sale? Ja wybiorę się dopiero, kiedy będę miała opiekę do swoich małych dzieci... Spróbuję też być o 22:00 intelektualnie sprawna i na tyle wrażliwa by dostrzec subtelności tego filmu :).

Film tak fantastyczny, aż prawdziwy.

Niby mowa o przyszłości, a jednak, po wyjściu z kina trudno oprzeć się wrażeniu, że sztuczna inteligencja już jest wśród nas. Świetnie zrobiony film, lekko ku przestrodze (?) może. Choć jaki mamy wpływ na to, co powstaje w ściśle chronionych ośrodkach naukowych, i co dzieje się z danymi pozyskanymi z niewinnego biegania po przeglądarkach internetowych, czasem warto pomyśleć. Gorąco polecam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

świetne kino !!!!!!

jestem absolutnie pod wrażeniem filmu w którym fabuła i fantastyczna gra aktorów (szczególnie głównej bohaterki) wciąga do ostatniej minuty.
ten film jest dowodem na to jak można bez komputerowych fajerwerków wbić widza w fotel i zaczarować....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

warto.

Dobry film, trzymający w napięciu, z inteligentną fabułą, nie tryskający efektami specjalnymi. Ktoś kto oczekuje zalewu ekranu przez tryskająca zieloną krew obcych, pościgów na śmigaczach, mrożących krew w żyłach bitew międzygalaktycznych stworów na ich wymyślnych pojazdach kosmicznych zawiedzie się tym filmem. Zadowolony będzie kinoman oczekujący kina kameralnego, powoli budującego nastrój, zadającego kilka ważnych pytań. Miłośnicy prozy w rodzaju Stanisława Lema i P.K. Dicka czy Isaaka Asimova odnajdą w tym filmie echa swoich ulubionych książek. Kino niedosłowne a tym samym nie popcornowe. Jeśli podobało Ci się drogi kinomanie "Solaris" w reżyserii Stevena Sodenbergha, czy "Gattaca - szok przyszłości" Andrew Nicole'a oraz wolisz "13 piętro" niż "Strażników Galaktyki" powinieneś obejrzeć również ten film. Życzę miłego seansu! :)

Bardzo dobry!

...i faktycznie zaskakujące zakończenie.

Jestem Zaskoczony

Mam jedno proste, oraz podstawowe pytanie : " Dlaczego" ? Czemu ona pod koniec filmu była tak bezwzględna? ;(

Inne tematy z forum

Noc w ZOO (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Noc w ZOO . Przeczytaj o filmie.

Teściowie 3 (15 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Teściowie 3 . Przeczytaj o filmie.

Wielki błękit (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wielki błękit . Przeczytaj o filmie.