Falowiec

Hey z tego co sie wywyedziałem w baninie ma powstać 2 piętrowy falowiec (długi budynek mieszkalny) gdzieś na granicy Banina i Pempowa.
Czy ktos wie jak niektórzy przedsiębiorcy w takim planie zagospodarowania uzyskują takie pozwolenia ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: Falowiec

A nie chodzi ci przypadkiem o te bloki na ul. Saturna? Bo ja miałem takie skojarzenie oglądając to co tam powstało
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Falowiec już powstał, przy Pszennej na przeciwko placu zabaw.

Swoją długością sięga Pępowa na pewno...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

to są 3 oddzielne szeregi z czego dwa 3 pokojowe i jeden 4 pokojowy. W przyszlym roku będa kolejne dwa przy placu zabaw
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

kwestia czasu a na pewno dojdą do Pępowa =)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten przy Pszennej a dokładnie na Ptasia i Balbiny to masakra jakaś. Od Pszennej do wysokości mniej więcej przedszkola jest 20 kilka tarsow.Dobrze że są linie wysokiego napięcia i pod nimi nie mogą budować. Kiedy w końcu przestaną stawić w naszej wiosce same szeregi i osiedla.Ktoś miał kiedyś rację pisząc że człowiek uciekł z miasta od osiedli a osiedla przylazły za nim
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Na Ptysia I Balbiny jest przedszkole a nazwa ulicy, przy której są te 3 szeregi, jeszcze nie jest znana. 20 kilka raczej nie bo w szeregu pierwszym jest 12 tarasów a w szeregu drugim 8 wiec to równo 20 :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Powinno się wydawać pozwolenia maksymalnie dla bliźniaków. Wszystkie szeregówki - kurniki, mieszkania powinny być zakazane. Szpecą tylko naszą miejscowość i różna "śmietanka" się tu wprowadza.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 24

widocznie ktoś ma interes w tym, że jeszcze nie zostały zmienione plany zagospodarowania przestrzennego - a sprawa ciągnie się w urzędzie kolejny rok....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na tą chwilę gmina ma do zapłacenia około 1 mln za zmianę w Żukowie. Szczegóły na INFO KARTUZY- Gmina zapłaciła prawie milionowe odszkodowanie za nadużycia urzędników

Specjalysta się łodezwał ino xD
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żebyś ty nie musiał kiedyś w takim mieszkać kurniku! zastanów się co piszesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

14+8 więc dokładnie 22
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

widze że nie masz co robić i z nudów poszedłes policzyć hahahahaha
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzieci odbierałem z przedszkola to zerknłem. Z nudów będę patrzył jak gniezdżą się w tych ogródkach. ....cytując Kazika "jak można pobudowac takie g.....no"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Falowiec to nie jest długi budynek mieszkalny, a długi i pofalowany (zmniejsza to siłę naporu wiatru).
Masz na myśli raczej jamnika.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie rozumiem jak można kupić szeregowiec który ma 3 pokoje. Niepojęte.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

Nie każdego stać na dom za pół miliona. Jak również nie każdy chce mieszkać przez 10 lat na placu budowy jak niektórzy "miejscowi w wielkich zamkach" . Dajcie ludziom spokój niech kupują i mieszkają jak chcą, dla pary z jednym dzieckiem 3 pokoje zupełnie wystarczą.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ci wszyscy z "willi" nie rozumieją jak mozna kupic mieszkaniu w szeregu.
Zapomnieli jak kiedys mieszkali.. udają że sie urodzili w willi
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

Szczerze, to jak samemu się wykańcza i nie bierze ekip remontowych, to za 300-350 tysięcy zbudujesz dom 150-200m już z działką :) Więc nie trzeba być bogaczem, ale trzeba mieć umiejętności.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 17

Chyba ktoś tu nie bardzo ogarnia koszty budowy domu wolnostojącego, ale ok, też można próbować zabłysnąć
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mieszkam w willi i dalej nie rozumiem. Ludzie narzekają w Baninie na drogi na to ,że ich zalewa, opisują na forum różne problemy. A mimo tego w dalszym ciągu jest popyt na trzypokojowe szeregi. Szok! I jeszcze te dojazdy. ..a jak słyszę: mam dom ...a gdzie ? W Baninie, to już zazwyczaj wiem co to za dom.Ze ludziom nie szkoda kasy na taki metraż. Ciekawe czy później łatwo jest sprzedać taki "dom"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

szkoda kasy? co kupisz za 200-250tys? turbo-hiper apartament w wielkiej płycie na żabiance?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sam budową domu się zająłem gdy miałem 26 lat i nie pisz nie można. Teraz dzieci w swoich pokojach uczą się i nikt nie zawraca gitary, że za ścianą hałas.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

jeżeli koszty realne, to należałoby dodać, że budowa domu w tych pieniądzach to przynajmniej 12 lat temu....
a d tego czasu sporo się zmieniło :(
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

za 100tys ciężko działkę kupić jednak Ci co chcą stawiać 150 metrowe domy za 300tys zdają się o tym nie pamiętać
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

No działkę za 100 000 i dom za 250 000, ale jak mówię, większość samemu trzeba robić. Bo robocizna pochłania prawie 50%, więc z robotnikami nie wyjdzie 300-350tys. a 500 - 600tys. Ja tam nawet sam tynkowałem, stawiałem ścianki działowe, kafle wszystko sam. Nawet niektóre meble samemu robiłem tylko deski zamawiałem obrzeżowane. I to nie 20 lat temu, a w ciągu ostatnich 4-5.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dach też sam zrobiłeś? Stropy, stemple, zbrojenia. Wszystko sam? Za 250 tys. pobudować dom ponad 150 m2 przepraszam Cię bardzo, jest to niemożliwe. Prosiłbym, żebyś nie wypisywał tu takich głupot, ktoś naiwny przeczyta, weźmie kredyt, kupi działkę i tragedia gotowa. Serio
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak wiesz gdzie kupic dzialke za 100tys ze wsystkimi mediami to powiedz, kupie od razu 3 ;-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak się składa rabusiu śmieszny,że jeszcze jest w tym kraju kilka osób, które coś potrafią zrobić systemem gospodarczym a nie kupić ,,dom'' jak się to robi w obi i potem narzekać. Niestety w tej materii nie ma zwrotów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale ja nie mówię, że są wszystkie media - trzeba było zrobić szambo niestety. Ale woda gaz i prąd w drodze były, więc tylko kilka metrów i podłączone.

Naprawdę to nie są kwoty zmyślone :) Ale bez porządnego planu i rodziny która za darmo będzie u Ciebie pracować, to oczywiście takiego domu nie postawisz, bo robotnicy wezmą drugie tyle za wykończenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeżeli mieszkańcu wsi do mnie pijesz z tym kupnem domu w Obi (wtf? ) to jesteś w błędzie. Nie kupiłem gotowizny, tylko sam budowałem, dlatego dokładnie wiem ile to kosztuje. Miałem swoją działkę a do tego co rozpatrywałeś w kwestii finansów dorzuciłem jeszcze około 100-150 tys. Więc na prawdę skończ to swoje pierd...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja zbudowałem systemem gospodarczym dom pow. 190 z garażem w Baninie. Działki nie liczę bo już miałem prędzej. Mnie dom kosztował 330 tyś bez elewacji(tynku) ale z ogrodzeniem i kostką ok 145m2. W środku wszystko ogarnięte. Znajomy powierzchnia podobna tez system gospodarczym tez w Baninie zrobione wszystko oprócz górnej łazienki 280 tyś wiec się da a ty chłopie myślisz, że skoro ty za tyle wybudowałeś, to reszta nie potrafi zrobić taniej i kto wie czy nie lepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na 100% masz lepiej i szczerze Ci gratuluję. Pozdrawiam serdecznie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko zalezy jaki standard wykończenia - jakie materiały, jakie systemy (rekuperacja, pompa ciepła)... jaka stolarka okienna, ile styropianu itp itd. Nie ma co się kłócić że ja postawię za 100k a inny za 300k, bo wszystko kosztuje (materiały też). Jeden ogród zrobi za 5k a inny za 30k i co zrobisz, nic nie zrobisz...

a gdzie mieszkasz ?

I po co komu taki dom? Koszty utrzymania spore a za 20 lat będziesz sam z małżonkiem bawił w szukanego po pokojach.

A dlaczego niepojęte?

Beti,

"Niepojęte" dla tych co sie przeprowadzili do Banina z wizją sielanki w swoim domku jednorodzinnym, a teraz szeregowce stawiają i każdy pretekst do zaczepki jest dla nich dobry. Są sfrustrowani, że się robi blokowisko i probuja sie wyładowac na mieszkańcach szeregów, Jakby conajmniej przyjeżdzali do Banina i "na dziko" stawiali sami sobie szeregi.

Deweloper buduje - ludzie kupują i nic nikomu do tego czy ktoś bedzie mial 3 pokoje czy 4 czy 148.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niepojęte dla mieszkańca bloku. Trzypokojowy szereg w Baninie a trzypokojowe mieszkanie w dzielnicy z pełną infrastrukturą - niepojęte, że można wybrać taki metraż tak daleko. tylko tyle
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Do element TH;: lepiej mieć turbo dom w Baninie. A na forum jęczenie, że to nie pasuje tamto nie pasuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Karol są tez 4 pokojowe 75m2.
Każdy kupuje na co ma ochotę, jeden woli w mieście inny woli ten sam metraz w Baninie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

czemu się uparłeś z tym domem? Nigdy nie mówiłem, że mam dom w baninie co najwyżej mieszkanie albo szereg. Widzę że masz z tym straszny problem, że ktoś nie ma z tym problemu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolezko Puchacz, kupiles mieszkanie w Baninie bo tylko na taka bude cie stac. Dlaczego nie mowisz tego wprost? Rzucasz sie do ludzi z domami a nie masz logicznych argumentow.
Mieszkancy, ktorzy jednak lepiej ogarniaja temat i wybudowali sobie dom jednorodzinny to chca mieszkac na osiedlu domow a nie mieszkan czy "szeregowcow", bo to kolo placu zabaw ciezko szeregiem nazwac.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 18

Kolezko Paweł kazdy ma to na co go stać . Pretensje do dewelopera miejcie albo do siebie ze postawiliscie domy w Bani ie nie wiedząc co tu powstanie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadza się. Pretensje można mieć do dewelopera że po latach mieszka się prawie że w kołchozie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Myślę że największę do gminy że nie ma żadnego sesownego planu zagospodarowania.Powinni wydzielić działki na osiedla żeby były obok siebie a nie stawiać je między domami jednorodzinnymi. Mam wrazenie że w Baninie buduję sie juz prawie same osiedla....A najbardziej lubie zwrot "Dom jednorodzinny w zabudowie szeregowej" to taki oksymoron. W sumie falowiec to tez dom jednorodzinny w zabudowie szeregowo pionowej :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chciałbym z tego miejsca przeprosić wszystkich posiadaczy domów jednorodzinnych w Baninie.
Miałem do wyboru mieszkanie w bloku za 350 tys w prawdziwym blokowisku typu Morena albo m.in Wiczlino - Ogród w Gdyni , gdzie na osiedlu jest sklep Żabka a dookoła rozciągają się pola uprawne.
Przepraszam, że zamiast tego ośmieliłem się kupić mieszkanie w Baninie za 270 tys a za różnicę ceny urządzę sobie 2/3 tego mieszkania, poza tym będę miał troszkę więcej ciszy niż na wspomnianych wcześniej dzielnicach.
Zdaje sobie sprawę, że gdy zobaczyłem w internecie ofertę 7 Nieba, zamiast zainteresować się ofertą, powinienem do nich pojechać i wymusić na nich zaniechanie dalszej budowy a nawet żądać rozbiórki stojących już szeregów. Moje zachowanie jest nie do zaakceptowania, bo przecież dobro ludzi z domów jednorodzinnych jest priorytetowe. Ludzie którzy "lepiej ogarniają temat," jak kolega Paweł, powinni żyć w nieskażonej oazie, w której nie ma miejsca na ludzi drugiej kategorii mieszkającej w "falowcach", "kurnikach" etc.
Dlatego też apeluję do wszystkich mieszkańców szeregowców : Wstydżcie się, że się ośmieliliście zasiedlić te dziewicze tereny godne tylko domów jednorodzinnych. Pomyśleliście o dzieciństwie tych dzieci z willi? Jak one mają żyć w symbiozie z dziećmi z kołchozów? Przecież to nie przystoi. W szeregach mieszka patologia bo przecież dostali te mieszkania z opieki społecznej i dostają zasiłek który w całości przepijają...

Tak na poważnie, życzę wszystkim mniej jadu i więcej umiejętności życia razem bez wywyższania się i oddzielania od innych wysokim płotem.

Pozdrawiam wszystkich, zarówno tych z willi z basenami jak i tych z szeregowców, oraz tych bez swojego prywatnego dachu nad głową.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4

Biję się w pierś, że ośmieliłam się zakłócić spokój jaśniewielmożnych państwa z willi kupując 160metrowe mieszkanie w kurniku. Moja wina... Moja wina....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przestancie w koncu! Wasze niektore wpisy sa zenujace! Podajcie sobie reke na zgode, w koncu jestesmy i bedziemy mieszkancami Banina!
Peace& Love :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Pawel

Cóż, skoro nie chciałeś mieszkać na "osiedlu mieszkań", trzeba było przebić ofertę cenową dewelopera, kupić ziemię dookoła i gospodarować nią w wygodny dla Ciebie sposób, gwarantujący, że nikt nie będzie zakłócał Twojego spokoju.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Beka jak plujecie jadem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odezwał się Paweł z domu, z którego sam sobie zrobił szeregowca ;)

Pępowo, a nie pempowo

Ja mieszkam 18 lat w Baninie i jestem posiadaczem domu jedno -roidzinnego i mieszkanie w szeregu tez kupiłem i nic nikomu do tego. Kupiłem dla syna i co ukamieniujesz mnie prostraku za to,że ośmielam się kupować mieszkanie w szeregu? Czujesz sie lepszy od tych ludzi. Żnujące wpisy ludzi , którym słoma z butów wystaje i nienawidzą innych.Nie Twoja sprawa prostaku gdzie kto mieszka. Jasne
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

widac
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (23 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

Krzyki ul. Zlota (3 odpowiedzi)

słuchajcie, średnio co dwa tygodnie w weekendy dochodzą krzyki z ul. Złotej. Taka ślepa uliczka,...