Gdynia - Wieżyca

Planujemy z kumplami przejazd rowerkami z Gdyni na Wieżycę. Chcemy jechać przez Żukowo i Jar Radunii. Nie znamy jednak trasy. Czy ktos moglby polecić, choćby fragmentami, ciekawe ścieżki? Moze znalazla by sie chętna osoba, znająca te tereny, do przejazdu z nami? Wycieczka ma byc raczej turystyczna, tempo w miare spokojne... Ktos ma jakies rady?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdynia - Wieżyca

MaCiEjOo napisał(a):

> Planujemy z kumplami przejazd rowerkami z Gdyni na Wieżycę.
> Chcemy jechać przez Żukowo i Jar Radunii. Nie znamy jednak
> trasy. Czy ktos moglby polecić, choćby fragmentami, ciekawe
> ścieżki? Moze znalazla by sie chętna osoba, znająca te tereny,
> do przejazdu z nami? Wycieczka ma byc raczej turystyczna, tempo
> w miare spokojne... Ktos ma jakies rady?

Oto kilka moich rad:

Z Gdyni do Żukowa odradzam jazdę główną szosą - bardzo niebezpiecznie i nieprzyjemnie. Mieszkam na Karwinach i moja trasa w kierunku Żukowa biegnie przez las do Osowy (generalnie dróżkami wzdłóż torów kolei) Osowę przejeżdżam ul. Barniewicką i jadę nią cały czas prosto, aż skręca ona pod wiaduktem w lewo - jadę tamtędy, by na skrzyżowaniu skręcić w lewo i dalej na południe - przejeżdża się kolejny raz pod wiaduktem i tą drogą dojeżdżam do Rębiechowa i ul.Słowackiego w którą skręcam w lewo, by po ok. 100 metrach skręcić pierwszą w prawo - ul. Kolejowa, która szybko zamienia się w szutrową drogę, którą dojeżdżam do ul. Lipowej, którą przecinam Pępowo i dalej tą drogą już pod nazwą Armii Krajowej wjeżdżam do Żukowa. Opisana przeze mnie powyżej trasa to nieuczęszczane szosy, szutry, czasem bruki, praktycznie cały czas płasko i w Żukowie będzie z pewnością szybciej niż w godzinę. Droga jest chyba nawet krótsza niż szosą, a na pewno przyjemniejsza - polecam!

Tu ostrzeżenie - nie jedźcie niebieskim szlakiem przez Jar Raduni - to nie jest droga dla rowerów - co chwilę zwalone drzewo i trzeba przenosić, poza tym bardzo trudne ścieżki - bardzo wąskie, góra-dół, tuż przy rzece, także przy niewielkim błędzie można znaleźć się w wodzie. Jeśli jednak chcecie podwyższyć sobie stężenie adrenaliny w organizmach i zajechać się kondycyjnie to polecam. Jeśli jednak chcecie jechać spokojnie - omińcie to miejsce! Ten kawałek, jadąc od Gdańska niebieskim szlakiem zaczyna się za Rutkami (niedaleko za Żukowem) a kończy na szosie (właściwie kiepskim asfaltowym kawałku drogi z Babiego Dołu do Borowa.
Dalej (za tym asfaltem) niebieski szlak jest ciężki ale w przeważającej części przejezdny i bardzo malowniczy (choć rzadko uczęszczany) - są np. piękne mostki nad Radunią, przez które jedzie prowadzi szlak. Teren niezbyt łatwy, ale też nie za trudny a za to piękny - ten fragment polecam!

Ja bym Wam radził tutaj kawałek przejechać szosą nr 20 z Żukowa aż do momentu, gdy zobaczycie czarny szlak skręcający z tej szosy w prawo w Borczu, który popraowadzi Was już do Wieżycy, albo wcześniej skręcić w Babim Dole na asfalt, o którym pisałem wyżej i potem w lewo niebieskim szlakiem, bo tam jest piękny i w miarę przejezdny kawałek niebieskiego szlaku przez Jar Raduni, a potem przez Kiłpino, Goręczyno i Raty na Wieżycę.

Jeśli tempo będziecie mieć spokojne, to będziecie jechać prawie cały dzień, więc radzę wcześnie wyjechać!

Pozdrower,
Jarek

tutaj ktoś opisywał ale w inny sposób http://rowery.trojmiasto.pl/news.phtml?id_news=5117

Może ktoś chciałby się z nami wybrać na ten wyjazd. Serdecznie zapraszamy.
Na wyjazd zbiórke robimy przy pętli tramwaju 23(przystanek końcowy) dnia 10 sierpnia. Wariant trasy jeszcze do ustalenia. Tempo spokojne.

Na spóźnialskich czekamy max. 10 minut.

No i trzeba jeszcze dodać ze spotykamy sie o 8:30. Pętla ZKM przy dawnym EuroMarkecie na Karwinach... Dystans okolo 100 km.

Trasa mniej wiecej bedzie wygladała tak: Gdynia Karwiny (Pętla Euromarket) - Gdańsk Osowa - Pępowo - Żukowo (chwila namysłu jak się dostać do Somonina:)) - Somonino - Wieżyca. Z drogą powrotną pomyślimy razem jak to już będzie... Możemy udeżyć do Kościerzyny i stamtąd pociagiem do Gdyni, albo wracac rowerkami od razu z Wieżycy...
W każdym razie bedziemy starali sie trzymać niedaleko torów kolejowych, w razie jakichkolwiek (odpukać...) komplikacji. Ktoś chętny, to pisać na maila: rower@gsi.pl, zebym wiedzial na ile osob czekamy...

żYwY napisał(a):

> Na spóźnialskich czekamy max. 10 minut.
10.08.będę w pracy do godz.12.00,wsiadam w pociąg z gdyni i chcę Was na trasie złapać,podaj nr telefonu,wysiądę w babim dole albo coś koło tego
,godzina przyjazdu do babiego dołu to 11:15 lub 14:22

PS
jest godzina 11:00 wychodze do pracy będę o 18:20
wiesław

Jest już relacja z tego wypadu. Znajduje się ona pod adresem:

http://netghost.biz/~bialy/gdy-wiez-gdy.php

Mam nadzieje że będzie się podobała, bo jest mojego autorstwa;-)

żYwY napisał(a):

> Jest już relacja z tego wypadu. Znajduje się ona pod adresem:
>
> http://netghost.biz/~bialy/gdy-wiez-gdy.php
>
> Mam nadzieje że będzie się podobała, bo jest mojego
> autorstwa;-)

Masz jakies foto do tego opisu?

TJ / rowery.trojmiasto.pl napisał(a):

> Masz jakies foto do tego opisu?

Były dwa aparaty, Tomek miał cyfraka a Maciek normalnego. Również czekam na te zdjęcia. Jednak przypuszczam że nie będą one w pełni odzwierciedlać tego klimatu jaki panował podczas wyprawy.

pozdROWER

Zdjecia z mojego aparatu beda juz niedlugo! Musze klisze wywolac... Jesli chodzi o zdjecia Tomka, to wysylal mi je na maila, ale wystapily jakies problemy i nie dotarly do mnie. Bedziemy probowali dalej:]
Żywy, Twojej relacji jeszcze nie czytalem zeby sie nie sugerowac, bo pisze wlasna. Juz niedlugo bedzie rowniez pod tym samym adresem:]

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...