Gdyńska Kolegiata

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy ktoś zan ten kosciol, proboszcza i obyczaje?
Mam pare pytan.
Po pierwsze: sa tam narzucone z gory dwie wieczorne godziny slubow. Czy ktos wie, czy jest jakakolwiek szansa, zeby w drodze wyjatku slub odbyl sie wczesniej?
Drugie: Czy proboszcz jest ugodowy i czy zezwolilby, czeby nasz zaprzyjazniony ksiadz lub Franciszkanin udzielal nam slubu?
No i trzecie: Czy ktos orientuje sie, czy organy dzialaja. Chodzimy tam na msze dzieciece i gra tylko pani na gitarze. Boje sie, ze organy moga byc nieczynne.
A i jeszcze jedno: Jak z wystrojem? Czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia?

Pozdrawiam Was serdecznie i dzieki za odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gdyńska Kolegiata

1. W Kolegiacie do godz.18.30 jest wystawiony Przenajświetszy Sakrament i chyba nie ma szans na Mszę Sw. przed godz. 19.00.

2.W Kolegiacie ksiądz Prałat udziela slubów najchętniej osobiscie,
ale można porozmawiac np. o drugim księdzu w asyscie.

3.Organy w Kolegiacie są pełnosprawne, organistka bardzo ładnie
gra i spiewa, a przy akompaniamencie drugiego organisty, który
jest z nią na zmianę, gra na skrzypcach "AVE MARIA".

4. Siostry Nazaretanki, które służą w kościele dekorują kościół
do Mszy ślubnej skromnie, ale podobno bardzo ładnie.

Mam tyle informacji, bo to moja parafia i akurat jestem "w temacie".

Pozdrawiam Misiek

Kilka dni temu byłam u proboszcza właśnie z pytaniem o przesunięcie o pół godziny ślubu z 19-tej na 18.30 (ktoś z forum ślubuje o tej godzinie w czerwcu). Proboszcz powiedział, że musiałyby zaistnieć jakieś bardzo ważne okoliczności rodzinne czy coś, żeby zgodził się na przesunięcie, bo o 18-tej jest zawsze w kolegiacie msza i wszystko musiałoby odbywać się w biegu - zmiana ołtarza, krzesła, klęcznik, wierni na mszy - a jemu zależy na tym, jak podkreślił, żeby to była uroczysta chwila, nastrój, przeżycie. W sumie przyznałam mu rację - sama nie chciałabym się denerwować zamieszaniem i opieszałością wiernych wychodzących z mszy. Myślałam, że jak są śluby, to mszy o 18-tej nie ma...
Mój przedmówca ma rację, ksiądz prałat chętnie sam udziela slubów, a w przypadku obecności innego duszpasterza godzi się na koncelebrację. To w końcu tak, jakby u kogoś zrobić imprezę i nie zaprosić na nią gospodarza domu.
Osobiście sprawdzałam na mszy zdolności wokalne pani organistki i wyszłam załamana. Nie jestem ekspertem muzycznym, ale fałszowanie moje uszy rozpoznają bezbłędnie. I nie jest to głos szkolony. Trzeba się będzie rozejrzeć za oprawą muzyczną...
Pozdrawiam

No to teraz mnie nastraszyłaś, a mnie się wydawało że ta osoba, która spiewa robi to całkiem nieźle.Muszę również osobiście to sprawdzić.A czy byłaś na naukach we wtorek jak był ksiądz Wierzbowski?Pozdrawiam

Patunia, odpowiedź prześlę Ci na priva :-)