Kask- nowy czy używka?

Kłaniam,
Taki kłeszczyn, ewidentnie wiadomo że nowe jest nowe i nie da sie tego podważyć. Ale jaka jest wasza opinia na temat kupowania używanych kasów np.: na Allegro.
I raczej nie chodzi mi tu o ostrzezenia typu uważaj na sprzedających bo wbija cie na minę i stracisz kasę. Chodzi mi raczej o opinie czy wogóle warto rozglądać sie za używanym kaskiem
Grusik!
I.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kask- nowy czy używka?

Jak dla mnie, to kask moze byc uzywany, byle bylby w dobrym stanie i NIE BYL powypadkowy. Kazde wgniecenie dyskwalifikuje kask do uzytku. Wolalbym wiec obejrzec przed kupnem produkt dokladnie, pomacac go, przymierzyc... Z tego co wiem, kupowanie przez internet, nie umozliwia tego...

zdecydowanie nowy!!! nigdy nie będziesz miał pewności co z tym kaskiem tak naprawdę się działo jak z czyimiś z gaciami!!!!

Ja kupilem uzywany kask Met i jestem zadowolony. W sklepie za nowy zaplacilbym 3 razy wiecej. Mozliwosc obejrzenia jest raczej nikla, ale na aukcji masz opis kasku w jakim jest stanie i kilka zdjec wiec jakies tam wyobrazenie mozna miec. No chyba ze ktos ma zamiar kupowac jakis mocno zuzyty kask gdzie brakuje gabek i ma jakies wgniecenia... ale zazwyczaj kaski na allegro sa sprzedawane w dobrym stanie....

kupilem ostatnio 3 kask (a swoj 5ty juz kask) na allegro i tym razem nie żaluje tego. szukaj ludzi ktorzy mają juz jakies komentarze i zwracaj uwage na to czy byli sprzedającymi w aukcji. Popros ich o zdjecia itp. No i wiadomo ze najlepiej szukac aukcji w województwie jakim sie znajdujesz. Ciezko trafić, ale czasami jednak można trafić. Polecam allegro (bike board mniej, chyba ze ktos tam podaje linka do www na allegro). No i kolejny plus to cena oczywiście, kupilem tym razem Switchblade-a, nowy kosztuje 750 a ja dalem 400, wiec przebicie cenowe jest spore.

Co jak co ale uważam że kask powinno sie kupować nowy... To prawda że kupując używkę oszczędzasz sporo pieniędzy, ale tak naprawde nigdy nie wiesz do końca jaka jest historia używanego kasku :-). a taki może przejść wele i na pierwszy rzut oka po nim nic nie widać... Wydaje mi się że warto zainwestować w nówkę!

Moim zdaniem to zależy jak chcesz jeździć, jak turystycznie to faktycznie możnaby pomyśleć o kasku używanym, jeżeli extremalnie (DH, FR i inne temu podobne klimaty) to odradzam używany kask, bo chyba lepiej zapłacić troche więcej a mieć pewność że np. po nieudanym skoku i znadziesz swojej głowy a innym miejscu niż na końcu szyi.
Ja jeżdże głównie XC, ale zdecydowałem się kupić nowy kask i wcale tego nie żałuje bo już kilka raz bardzo mi się przydał, a jest cały czas w bardzo dobrym stanie.

pozdROWER

Niektorzy prowadza handel przez allegro i sprzedaja calkowite nowki. NIestety w kaskach zdaza sie to dosyc zadko. Radze grzebac w allegro czasami mozna znalezc cos fajnego ale trzeba byc bardzo ostronzym.

Hmmm....
No to będe czujny i postaram sie upolować cuś :)
THX!
Gruss!
I.

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...