Lewiatan

Temat dostępny też na forum: Lewiatan
Opinie do filmu: Lewiatan.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepszy film jaki ostatnio widziałam !!!! Polecam

Najlepszy film jaki ostatnio widziałam !!!! Polecam
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak zdecydowanie

Tak,świetna gra aktorska,porusza emocjonalnie.Rosjanie też potrafią coś zrobić ciekawego i uniwersalnego. U nas takie gnioty jak "Pokłosie" czy "Obywatel". Filmy te pokazują nam że ich twórcy są podobni do popa w Lewiatanie.To smutne że nasze państwo finansuje takie gnioty a ogranicza swobody twórcze ze względów ideologicznych.Tuskizacja Polski cofnęła nas głęboko do PRL-u.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11

Pokłosie

Pokłosie to jeden z lepszych polskich filmów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

dziwne

Jak można w XXI wieku pochwalać produkcyjniak podobny do kręconych w latach stalinowskich.To bardzo dziwne.To że elita postkomunistyczna popiera ten film to może zrozumiałe ale nie jest dowodem na artystyczną wartość filmu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taki se

Trochę na siłę ambitne kino. Owszem są ciekawe smaczki jak Pussy Riot, układy i układziki ale nic w tym wybitnego. Można zobaczyć, przypomnieć sobie jak to jest u moskala i tyle. Pewnie zaliczę sporo minusów ale to moja opinia i mam do niej prawo. Pozdro dla kumatych.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 47

i wiedziałem, że będzie dużo minusów :)

a jak koledzy i koleżanki oceniacie Syberia Monamour, która jest o wiele bardziej urzekającym filmem? Lewiatan to prosta historyjka jakich wiele na każdym kroku. Dlatego moja średnia jego ocena.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

_

nie widzialem nigdzie opinii, ze to ambitne kino. wydaje misie, ze to poprostu dobrze nakrecony dramat, a Ty jestes troche bezduszny (chociaz obstawiam, ze raczej mlody i niedoswiadczony przez zycie).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bezduszny owszem zgodzę się z Twoją opinią. Co do reszty to pudło, aczkolwiek nie wiem co masz dokładnie na myśli. Raczej mierząc swoją miarą stąpam twardo po ziemi i dlatego nie łapią mnie takie historyjki za serce. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

U moskala ? A u nas wywłaszczone tereny pod Havla czy drogę przy armii krajowej

która nigdy nie powstała, Miasto wykupiło za grosze a po kilku latach sprzedało na wolnym rynku z dużym zyskiem. Temat jest jak najbardziej aktualny nawet dla Gdańszczan :)

Tylko że u nas mżna z tym do sądu, bo tego typu wykupy są celowe

i nie mogą iść na co innego niż deklarowany cel publiczny.
Poza tym skoro miasto zarobiło krocie, to nie ma mowy o prywatnym przekręcie. Co innego, gdyby miasto sprzedało za grosze bez prawidłowo zorganizowanego przetargu (czytaj: "sprzedało" po znajomości).

bardzo dobry film

Film ciekawy, dobrze nakręcony ukazujący oblicze systemu rosyjskiego. Trochę smutny, no ale taka jest rzeczywistość....:/
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uniwersalny

Film bardzo uniwersalny. Takie układy i układziki niszczące ludzi mamy także w Polsce, choć może nie w tak drastycznym wydaniu. Kawał dobrego kina.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko Oscar!!!!

Bardzo mocny, niesamowity, fantastyczny. Wielowątkowy.
Musi być wyświetlany na dużych ekranach!!!
Trzyma w napięciu,cholernie wzbogaca. Pod każdym względem.
Genialny.
widz.
.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oscar

Jeśli Lewiatan dostanie Oscara a nie Ida to będzie kolejne potwierdzenie, że Oscara nie dostaje film wybitny tylko poprawny politycznie. Lewiatan jest przedstawiany jako kino antyputinowskie. Jeśli Putin się o tym dowie - pęknie ze śmiechu... Film dla wielbicieli kina rosyjskiego a szczególnie dla osób które znają rosyjski i potrafią wychwycić smaczki językowe. Rozwleczony, dużo wódki, mało skomplikowana, przewidywalna fabuła.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Słusznie napisane. Można zobaczyć ale ogólnie taki se.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

tak coś czułam...

myślę, że należy zobaczyć, ale jak na razie nie spodziewam się dzieła wybitnego; Twoja opinia utwierdza mnie w tym przekonaniu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie Lewiatan i nie Ida ! Dzikie hostorie zasługują na Oskara

Oba filmy nie powalają, ale idz na "Dzikie historie" stary, wyskoczysz z butów. Super

Znakomity!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dobry, ale mega przewidywalny, niestety..

Po pierwszych scenach wiadomo jak się skończy.. A później jest już tylko gorzej..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

A to Rosja właśnie !

Korupcja, jednostka miażdżona w trybach machiny, morze wódy i wszechobecny bałagan i śmietnik (nawet wśród dzikiej przyrody). Dlaczego recenzje upierają się że to obraz Rosji Putinowskiej ? A to po prostu odwieczny obraz Rosji, jaka była, jest i dłuuugo będzie .
Wizualnie film wspaniały! Te obrazy zostaną przed oczami, nawet gdy zapomni się treść.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dobry, bardzo dobry!

Bardzo dobre ambitne kino! Najciekawsza w filmie jest jego struktura, mianowicie sceny filmu można oglądać w dowolnej sekwencji! Film ten obejrzany "od połowy" jest jeszcze lepszy - bo krótszy!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak ci się udało?

W kinie obejrzeć film od połowy? ;-)

Dostanie Oskara

Film bardzo dobry, choć mi mjiescami się dłużył, to pod koniec sie bardzo rozkręcił i ukazał prawdziwe oblicze Rosji..smutne niestety..
A scena z samochodami sprzed Cerkwii -no po prostu wypisz wymaluj prawdziwa Rosja!
Myślę, że zasłużenie otrzymał Złotego Globa i -niestey-wygra również z Idą-jest bardziej życiowy..dający bardziej do myślenia niż Ida, moim zdaniem-choć Ida też jest bardzo dobrym filmem, ale innego rodzaju..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ida dostanie oscara, Lewiatan dostał Złotego Globa i na tym koniec.

Polecam! polacem!

Super film polecam bardzo, piękne Rosyjskie kino !!! Długi !! ale tak realnie oddaje prowincjonalność rosyjską, kto był tam ten wie........

T

Kiedy w innych kinach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

super

To jest dopiero kino.Oscar gwarantowany.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

dobry.... żart - Putin z nas się śmieje

Sprawdźcie proszę kto jest sponsorem tego filmu....
z tego co ja się dowiedziałem to.. państwo rosyjskie go sponsorowało.... (świadomie?)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

super??

dno
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lewiatanem nie jest mer i jego mafia, a CERKIEW.

Mer jest tylko narzędziem w rękach CERKWI.
Pierwsza scena z merem i dostojnikiem, oraz ostatnia przy cerkwi wybudowanej na działce po domu głównego bohatera, pokazują o co tak naprawdę chodzi i kto jest Lewiatanem.

Błagam tylko nie to ! Oskar dla "Dzikich historii"

Lewiatan rozczarowuje, jeśli kogoś szokuje skorumpowany urzędnik w Rosji na dalekim wschodzi, to proszę. W filmie nie ma fajnych zdjęć, fajnej gry, muzyki, taki sobie film. Gdyby nie był na cenzurowanym w Rosji nikt by go nie oglądał. Za to inny film kandydujący do Oskara w tej samej kategorii "Dzikie historie" PETARDA, FANTASTYCZNY gorąco polecam i trzymam kciuki

Inne tematy z forum

Mała Amelia (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Mała Amelia . Przeczytaj o filmie.

Ścieżki życia (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Ścieżki życia . Przeczytaj o filmie.

Silver (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Silver . Przeczytaj o filmie.