Listonosz :)

Taka sytuacja dzisiaj mnie spotkała:

Robię sobie jakieś tam rzeczy w garażu przy drzwiach otwartych, podjeżdża listonosz. Z auta nie wysiada, jest mocno zajęty w środku, na tyle żeby nie zarejestrować mojej obecności. (domyślam się, że wypisuje awizo) Po 3-4 minutach wysiada i kieruje się do skrzynki. Ja ze względu na to, że czekam na przesyłkę, podchodzę i rzucam: Dzień dobry! Co Pan tam dla mnie ma? Listonosz mocno zaskoczony moją obecnością wręcza mi przesyłkę reklamową z jakiejś sieci odzieżowej i zerka na resztę trzymanych w ręku przesyłek (2xkoperta z PEKAO i 2xjeszcze ciepłe awizo) i podaje nieistniejący numer budynku (no nie ma takiego na mojej ulucy, sprawdzałem przed chwilą). No szkoda że nic więcej do mnie. Pan listonosz odjeżdża w kierunku ostatnich budynków po czym wraca (po około 2 minutach) i wręcza mi 2 awizo oraz przedstawia wyjaśnienie: Kolega był rano ale Pana nie było, a przesyłki mimo, że nierejestrowane nie mieściły się do skrzynki. Proszę sobie odebrać w Chwaszczynie.

No i zadziałała moja żyłka wiecznie niezadowolonego upierdliwca. Przecież do tej pory przesyłki nierejestrowane listonosz wyrzucał pod drzwiami nie zważając na deszcz na przykład. A skoro już u mnie był, to czemu sam nie wypisał awizo? A jeżeli ja jestem w domu od wczorajszego wieczoru i przed domem od 8 rano, to czemu nie zarejestrowałem obecności poprzedniego listonosza?(pewnie o 6 był...)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Listonosz :)

Z ciekawości jaka ulica? Bo o ''swoim'' listonosz u to mogę godzinami... niestety....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Halna :)
udało się po naciskach odebrać jedną przesyłkę w Chwaszczynie, taką jaką standardowo znajduję pod drzwiami.

Awizo z 10 (dzisiaj) więc Pani w okienku na dzień dobry informuje, że listonosz jeszcze nie wrócił z przesyłkami i odbiór jutro, zgodnie z informacją na (nieczytelnej) pieczątce, po krótkim opr znalazła się. Przede mną w kolejce Pani, która nie dostała swoich pieniędzy, (ale listonosz był u Pani z kasą zanim jeszcze została wysłana) i miły Pan, który za żadne skarby nie może odebrać paczki, oboje oczywiście z Banina :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

czyli awizo bo nie zastał, ale na poczcie przesyłki nie ma, bo jeszcze nie odwiózł... czyli jednak ją miał :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

i dlaczego masz odebrać w Chwaszczynie, skoro mamy pocztę (!) w Baninie?

Agencję, a nie urząd pocztowy. Agencja jedynie sprzedaje usługi w imieniu PP.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

no ale te usługi powinna sprzedawać w Baninie,a nie w Chwaszczynie ...

No więc jak wysyłasz list w agencji, to ona przekazuje to zlecenie do Poczty Polskiej. A jak Poczta Polska Ci przynosi paczkę, to przynosi ją z urzędu pocztowego - a najbliższy jest w Chwaszczynie. Agencja jest tylko pośrednikiem i głównie w górę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

odbierałem ostatnio list polecony w Baninie w agencji pocztowej, było tam bardzo dużo listów więc dlaczego musicie jeździć do chwaszczyna? Nie bardzo to rozumiem? Może po paczki?

a ja na naszego listonosza nie moge powiedziec zlego slowa ostatnio przyszlo do nas cos waznego co nie mialo prawa dojsc bo jedynie nazwa miejscowosci i nazwisko bylo ok...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mogłam odebrać paczkę w Baninie, a co do listonosza to też miałam taką sytuację, że był pod domem (ja w środku) a on mi awizo.

ostatnio czekaliśmy na paczkę kurier pocztex niby miała przyjść szybko bo to kurier niestety czekalismy czekaliśmy aż tu awizo pojawiło się w skrzynce. no i doginaj.....

ogólnie dziwne to bo Banino to już jest kawał wsi, większa liczba ludności jak w Chwaszczynie, ponad 3tys osób było w 2012 teraz pewnie pod 4 tys bo żeśmy się powprowadzali do kołchoźników, mam nadzieję, że wszyscy zameldowani!

Mnie dziwi że wszyscy jakoś o tym Chwaszczynie wspominają z odbiorami, bo w sumie jak do tej pory wszystko odbieram w Baninie.
Fakt, że często zamiast cos przywieźć listonosz 'drukuje' awizo, ale odbiór jest w punkcie w Baninie, a nie muszę jeździć do Chwaczyna.

poczta nie nadąża za Baninem, zresztą nie tylko poczta. Gmina nie nadąża z drogami, chodnikami, oświetleniem wioski, lidla jeszcze nie ma... Gmino!! Lidlu !!! Poczto!!! Ogarnijcie się!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pare dni temu dowiedzialem sie w Agencji, ze zwolniono tego dlugowlosewgo lenia, ktory we wiekszosci wolal wrzucac awiza do skrzynki niz pofatygowac sie z wreczeniem poleconych. Skrzynka wisi obok drzwi, skoro mial czas na wypisywanie awizo, a nie mial by nacisnac dzwonek obok skrzynki to tylko sie cieszyc, ze juz go nie ma. I tak w kolko trzeba sie osobiscie udac do Agencji.
Zreszta od momentu gdy z PP zmienilo sie na Agencje, jakosc zdecydowanie sie pogorszyla. Listonosze w kolko sie zmieniaja, opoznienia w dostawie krorespondencji (kilka razy po terminie, w ktorym nalezalo pilnie odpowiedziec!), czesto mylone przesylki - wrzucane do sasiednich skrzynek, lub niedostarczone w ogole. Nie rozumiem tez, czemu zostawiane sa awiza poleconych, skoro podpisalem dyspozycje o wkladaniu ich do mojej skrzynki...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ostatnio doszła do mnie faktura z lutego - to chyba rekord opóźnienia i opieszałości. Najgorzej, jak trzeba czekać na karty debetowe przysyłane przez bank i zawsze jest adrenalina, czy w ogóle dojdą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

do mnie karta ostatnio nie doszła i bank wysyłał jeszcze raz za potwierdzeniem odbioru i ta doszła:)

Moje karty od roku do mnie nie docieraja. Zaczalem odbierac w banku lub pod innym adresem. A co najbardziej "dziwnego" mnie spotkalo dzieki naszej agencji pocztowej, ze zostalem ukarany przez sad karny za niezaplacony mandat. Ponoc nie odbieralem wezwan...Awizo tez nie odbieralem ze skrzynki...bo nie bylo. No coz trzeba bylo zaplacic z nawiazka I zostac jeszcze kryminalista za przekroczenie o 20 km/h o 4 rano. Dla ciekawskich mandat byl w wysokosci 100 PLN, oswiadczenie wyslalem droga mailowa- to doszlo do strazy miejskiej, ale juz pozniej nic do mnie nie dotarlo az po 2 latach ogloszenie wyroku wreczyl mi nowy listonosz... Sad dodal 300 PLN. :-)

Listonosz-czytaj daj mi końcówkę z emerytury,reszta go nie obchodzi.

Pracuję na poczcie w okienku i powiem szczerze że ci listonosze to porażka. U mnie w UP co chwilę jest rekrutacja. Przynoszą z rejonu prawie tyle co zabierają a potem my zamiast obsługiwać klientów musimy te listy rejestrować, opisywać itp co zajmuje całe popołudnie. Więc jak jesteśmy na zamianie we dwie to jedna obsługuje a druga rozlicza listonoszy. Nie wspomnę o paczkarzach którzy zwożą nam jeszcze paczki. Także mili Państwo trochę szacunku i wyrozumiałości dla pań z okienka na poczcie bo to my musimy spijac efekty ich pracy a PP ograniczała pracowników do minimum, pracy coraz więcej a płace marne. Listonosza motto: jaka płacą taka praca....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Prosze zadzownic do U Chwaszczyno, oni to przekaża do Banina . tez dziwie ze do chwaszczyna my zawsze dostajemy do Banina ale tam mila pani jest to napewno pomoze

listonosz do d*py-chamski ,siedzi w samochodzie i najlepiej podejdź do niego bo mu się spieszy.traktuje ludzi jak bydło. Jestem w domu cały dzień a awizo w skrzynce.Niech zmieni prace na lżejszą.
siedzenie w domu!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do mnie też listonosz nie dotarł z kartą debetową z banku. Bank ją wysłał 1. grudnia i obstawiam, że ostatnie ogniwo - listonosz - nie spełnił swojego zadania. Jeżeli listonosz uważa, że za mało zarabia, to może niech zmieni pracę?

Listonosze z Banina to ''najgorszy sort'' ludzi z tego zawodu.Czekałem na pin do karty i w banku dowiedziałem się że już go wysłali miesiąc temu.Kartę oddałem,a listonosza z***ałem,sam powiedział że ma to w d*pie bo się zwalnia.To zawód bez przyszłości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślisz,że jesteś fajny jak napiszesz o tym de-bilnym "najgorszym sorcie"??? Następny kod-owiec się znalazł
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Uważaj bo Ci żyłka pęknie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zażalenia to do Szulca składaj kodowcu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Do Lisa Rabusia.Faktycznie,rude to wredne i bez poczucia humoru.WYLUZUJ z tą polityką,idą święta daj mi adres to wyślę Ci kartkę ;)

Nie ja zaczynałem z polityką w tym wątku. Jakakolwiek gadka o tym sorcie mnie drażni. To co może dzielić Polaków nie jest dla mnie tematem do żartów. Co do kartki przemyślę Twoją ofertę ;P

No i od razu lepiej.Będzie prezent,a tak byłaby rózga.

koleś zadzwonił dwa razy. dobiegłem do drzwi a tu wypis do odbioru.pytam co grane.koleś mi mówi czytelny podpis. x lat temu listonosz zapytał jak zdrowie. dziś chamie podpis bo inaczej..!

Zerowe poczucie humoru jak widzę :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez sensu zatrudniac listonoszy moze poprostu wszystkie przesylki odbierac z PP i tyle
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

..

wysyłka sms albo email :)

Tylko narzekacie ciekawe kto chciałby za takie grosze pracować i nie narzekacie na pocztę w baninie ci leniwi lidtonosze są z chwaszczyna i tam niech robią porządek a z tego co wiem to listy z sądu roznosi in post a nie PP wiec najpierw może sprawdźcie info a potem narzekajcie wielcy panowie ze wsi banino
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

22.01 otrzymałem rachunek z PGNIG wystawiony 28.12 z terminem płatności na 11.01.

Piszcie reklamacje do poczty polskiej - ja napisałam i będę pisać za każdym razem w takiej sytuacji. Jak ich zasypiemy litsami/mailami to zaczną coś robić, jak ograniczymy się do narzekania na forum to nic się nie zmieni.

pisałam do nich w sprawie opóźnień, ale zażądali ode mnie numeru przesyłki nierejestrowanej, bo to zwykły rachunek był. Dopóki będą ścigać pojedyncze uchybienia, a nie ogólne zjawisko to chyba niewiele nam się tymi reklamacjami uda zawalczyć.

dokładnie jak będzie pisać coraz więcej osób te skargi to coś z tym zrobią a jak pisane skargi do Gdańska nie zmienia sytuacji to może zasypiemy skarga mi Warszawę? ? tam przecież jedt główna siedziba PP niech prezesi zobaczą jak jest beznadziejnie w baninie

miałam dokładnie tak samo ...

ENERGA rachunek za prąd - wysłany 2015-12-28.. otrzymany w skrzynce 2016-01-22...

Jak dobrze ze są faktury elektroniczne
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wysłany czy wystawiony? Zasadnicza różnica.

Wczoraj doszły do mnie kartki świąteczne!
Obie nadane ok 20 grudnia. Ponad miesiąc "szły".

No to u mnie szybko, doszedł wczoraj (26.01) rachunek za prąd wystawiony 08.01 z terminem płatności do 25.01 :)

Dlatego nie wiem co mam myślec o Panu Listonoszu, ponieważ przesyłka nadana Przez dewelopera 22-01-2016 znalazła się w mojej skrzynce 26-01-2016 z pieczątką Urzędu Pocztowego, więc jednak czasem potrafią przyjść w "niebanalnie" szybkim tempie.
Oczywiście była to faktura :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Długie terminy dostarczania przesyłek zwalałabym raczej na sortownię ewentualnie na sam urząd w Chwaszczynie a nie na listonosza, bo to one są odpowiedzialne za posortowanie i przekazanie listonoszom paczek i listów do dostarczenia. Za to do listonoszy można mieć w Baninie "ale" za wrzucanie awiza zamiast bez próby dostarczenia

Ja słyszałem wersję, że zbyt mało listonoszowi płacą, żeby mu się opłacało na niektóre uliczki wjeżdżać z jednym listem i czeka aż się uzbierają. W końcu jak u niego w torbie leży to jeszcze nie leci czas awizo, więc w ten sposób nawet jak nie dostarczy przez miesiąc to masz potem dwa tygodnie na odebranie jeśli to paczka albo polecony.

a czy wasze opóźnione listy też są wilgotne jakby je na dnie jeziora trzymali a dopiero później dostarczyli?

Jak nie masz podgrzewanej skrzynki (a nie znam ludzi którzy takie mają) to tak będzie - bo w powietrzu jest wilgotno i wilgoć zbiera się w skrzynce.

Jak się może nie opłacać?skoro zgodził się listonosz na takie warunki pracy i finansowe.to musi wykonać swój obowiązek

szkoda :) ale kurcze, nawet po 3h są już wilgotne, a jak miałam euro skrzynkę przed blokiem, to tego problemu nie było.

jak się zgadzał nie musiał wiedzieć, że tyle kilometrów jest do pokonania - przecież podpisując umowę nie robią mu przejażdżki po naszych wioskach

sie tylko zastanawiam co sie dzieje z moja korespondencją, którą bank przysyłał zawsze co miesiąc. Ktoś ją zbiera? Przetwarza na makulaturę? Czyta? Tutaj tylko raz dostałam a potem nic. Od dwóch miesięcy brak w ogóle jakiejkolwiek poczty. .. Wszyscy przestali pisać? Wątpię.

Ja do pracy kazalem sobie wysyłać :) Kartę do konta dostałem w 5 dni zamiast 3 tygodnie.

My w Chwaszczynie poprosilismy, aby nasze listy były przekazywane do Banina. Jak na razie poskutkowało to i listy odbierany w naszej agencji. A listonosza nadal nie widać. Ostatnio był po Świętach. Brak słów.

Czy ktos wie jak aktualnie jest czynna poczta w Baninie? 9-17 w każde dni czy coś się zmieniło?

dni robocze: Pon.: 12:00-20:00 Wt.: 10:00-17:00 Śr.: 10:00-17:00 Czw.: 10:00-17:00 Pt.: 09:00-15:00
soboty: placówka nieczynna
niedziele i święta: placówka nieczynna

dzięki:)

sposób na listonosza
http://demotywatory.pl/4617030/Grunt-to-dobre-alibi

na poprawę humoru :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy ktoś otrzymał najnowszy rachunek za prad? podobno wystawiony 13.02 a w skrzynce brak, termin płatności do 29.02, zastanawiam się, czy znowu otrzymam po czasie ...

dzwonilem do Chwaszczyna i ponoc ma byc dzis listonosz na Osiedlu Rodzinnym.
Normalnie swieto! chyba ciasto trzeba upiec z tej okazji

ostatnio dostałem sms z banku, że nie podjąłem przesyłki z kartą i została ona zwrócona do banku. Oczywiście zero awizo nic, pierwsza taka sytuacja.

Ja dostałam rachunek wczoraj :)

dzięki, u mnie dziś rano jeszcze nic nie było, ale skoro rachunki pojawiły się w Baninie to może i do mnie dotrą :)

Czy ktoś z Was składał już skargę na pracę listonosza? Czy tylko tak tu sobie narzekamy?

listonosz zawsze dzwoni dwa razy

Tak , tak

listy spóźnione miesiąc dziś przyszły;) dawno po terminie płatności

jaka ulica?

składałam, odpisali na reklamację że im przykro... i że prawo polskie nie przewiduje zadośćuczynienia za to, że narazili kogoś na szkody (nie dostałam 2 awizo z urzędu). Tak więc ta walka z nimi nie ma sensu, chyba że będziemy liczyć na zdrowy rozsądek kierowniczki w Chwaszczynie i w końcu wywali tego listonosza...
Reklamacje można składać mailowo na adres:
sylwia.michalska@gdansk.poczta-polska.pl
Odpowiedź oczywiście przychodzi pocztą hehe

Dziękuję bardzo za info. Myślę, że jednak jak wpłynie kilka - kilkanaście skarg na listonosza, zwłaszcza z powiadomieniem placówki nadrzędnej, to coś zaczną robić. To moje takie optymistyczne nastawienie. Póki co, widzę, że listonosz w Baninie jest jak Yeti. Wszyscy wiedzą, że istnieje, ale nikt go jeszcze nie widział.

ja zawsze proszę o zostawianie listow w kasie nr 4 w biedronce. od 2 lat tak robie i spokojnie sobie odbieram. (zona listonosza jest kasjerka w biedrze)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dopóki listonosze będą zarabiać w granicy minimalnej pensji (przy takim nawale pracy) taka sytuacja będzie normą . Wywalenie listonosza nie jest rozwiązaniem .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

mozna zamowic usluge "mega list"- koszt 39,90 za miesiac. List/ paczka dostarczana jest w kazde miejsce na terenie gminy lub powiatu w godz 16-22. w baninie taką usluge mozna zamowic w sklepie u Roberta na kolejowej

Olo to uważasz, że ludzie pracujący za niewielkie pieniądze powinni byle jak wykonywać swoje obowiązki?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co nie zmienia faktu, że również uważam ich płace za żenujące i zgadzam się z tym, że powinni zarabiać więcej, przy takim obciążeniu. Ale jeżeli ktoś decyduje się wykonywać obowiązki za takie, a nie inne wynagrodzenie, to powinien to robić sumiennie.

Nie o to chodzi. Zobacz jaka jest rotacja , u mnie w ciągu 10 miesięcy czwarty listonosz. Myślę że każdy (prawie) przyjmuje się do pracy , aby uczciwie wykonywać swoje obowiązki. Dlaczego jest taka rotacja? Ludzie nie wytrzymują natłoku obowiązków. Naprawa jest potrzebna, ale moim zdaniem najmniej winnym w zaistniałej sytuacji jest listonosz.

podobno nasza poczta będzie przeniesiona do nowego budynku. niestety ma być zamknieta przez 3 miesiące. listy będziemy odbierać w Zukowie. to ponoc pewne

Ja słyszałem też,ale odbiór w chwaszczynie

chyba komuś się nudzi ze takie póki rozprowadza? ? poczta na 100 % nie zostanie przeniesiona

Zamontujcie skrzynki pocztowe i umiesccie numer budynku w widocznym miejscu. U mnie się polepszylo gdy pokazałem nr domu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...