Mandat z RENOMY - czy się odwoływać?

Jechałam dziś autobusem linii 122, kontrola wsiadła w Gdańsku.
Sprawdzali bilety wszystko było okey (mam bilet miesięczny na miasto Gdańsk), jechali sobie dalej i jak przekroczyliśmy granice Gdańska znowu podeszli do mnie sprawdzili bilet i powiedzieli, że już jesteśmy w Sopocie i wypisał mi mandat.
Czy przypadkiem nie mam takiego prawa aby iść dokupić zwykły bilet i iść go do kasować? Czy odwołać się od tego mandatu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mandat z RENOMY - czy się odwoływać?

''Czy przypadkiem nie mam takiego prawa aby iść dokupić zwykły bilet i iść go do kasować''

To brzmi jak byś chciała kupić bilet ale tego nie zrobiłaś jeśli tak było to mandat jest oczywisty masz kartę miejską tylko i wyłącznie na Gdańsk a nie na Gdańsk i Sopot.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

owszem... ale nie miałam pojęcia, że ten bilet już jest nie ważny poza terenem Gdańska, zwykłe bilety kupione w kiosku też niby tylko na Gdańsk są ważne w Sopocie i sądziłam, że tak samo jest z miejskim. W końcu jechałam autobusem Gdańskim.

Ale powinnaś wiedzieć że karta miejska jaką masz obowiązuje tylko na terenie Gdańska
Cóż błąd techniczny trzeba zapłacić i tyle

nic nie wskórasz oni świadomie czekali na przekroczenia granic miasta....
wiem że boli bo za tą kasę teraz wyobrażasz sobie co byś mogła kupić....
ale w życiu jeszcze nie taką kasę stracisz nie świadomie a czym prędzej zapłacisz tym szybciej przestanie cię to męczyć...
pozdro..

Nieznajomość prawa nie zwalnia do jego nieprzestrzegania ;)

Płać i płacz :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lepiej bym tego nie ujął. Na stronie ZTM jest dokładnie opisane (z nazwami przystanków włącznie) gdzie obowiązuje jaki bilet w pojazdach przekraczających granice miast. Wystarczy poczytać.
W tym przypadku odwoływanie się jest kompletną stratą czasu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

no wczoraj tez się o tym dowiedziałam ... wynalazłam to na stronce ZTM. szkoda, że dopiero po fakcie się o tym dowiedziałam. ale facet też był mega cham. z reszta wynalazłam w necie, że nie tylko ja sądziłam, że ten bilet sieciowy jest do końca trasy linii 122. widać ta informacja nie jest zbyt czytelna. nigdy nie widziałam tej informacji przy okienku gdzie ładuje kartę miejsca. a sadziłam ze skoro bilet zakupiony w kiosku czy u kierowcy (który jest rzekomo ważny tylko na terenie Gdańska) to tak samo ważna jest karta miejska z resztą jechałam autobusem Gdańskim.

Karta miejska jest jak najbardziej ważna tylko trzeba załadować ją odpowiednim biletem obowiązującym także na terenie sąsiedniego miasta. Bilet taki jest oczywiście droższy niż bilet tylko na Gdańsk.
I nie obraź się ale informacje te są bardzo czytelne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiem, że jest bilet tzn metropolitarny czy jakoś tak na cale 3miasto. ale TAK JAK PISAŁAM SĄDZIŁAM, ŻE SKORO BILET Z KIOSKU WAŻNY NA GDAŃSK TAK SAMO JEST WAŻNY KARTA MIEJSKA NA GDAŃSK. Poza tym jeden jedyny raz jechałam do Sopotu i taki pech mi się przytrafił.

Informacje nie są bardzo czytelne. I wątpię w to aby większość ludzi mieszkających w Gdańsku znali ten regulamin czy jak to się tam zwie.

Za głupotę się płaci. TYLE W TEMACIE!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

moj brat mial to samo, mial bilet miesieczny na gdansk i jechal 122 do sopotu na uniwerek, kanary wypisali mu mandat i coz... musial placic; nic juz z tym nie zrobisz

Inne tematy z forum

Adwokat Dorota Giesek (5 odpowiedzi)

Jesli ktoś szuka skutecznego adwokata to polecam Panią Dorotę Giesek z Wrzeszcza. Bardzo mi...

Dobry, polecany adwokat z Trójmiasta (173 odpowiedzi)

Czy może ktoś polecić z czystym sumieniem dobrego adwokata w Gdańsku ? Rozwód, podział majątku,...

Magazyn firmowy (13 odpowiedzi)

Dzień dobry, mam problem z Subiektem GT. Jak dodawać na stan produkty które sam produkuję? Do...