Mikołaj :-(

Jest mi z tym tak źle. Dziś Mikołajki a ja córce nic nie kupiłam bo nie mam za co :-( Córka rano szukała prezentu i się rozpłakała i mówi do mnie 'mamo czy byłam niedobra że mikołaj o mnie zapomnial' serce mi pęka :-((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mikołaj :-(

wytłumacz jej że była grzeczna, ale Mikołaj nie miał pieniędzy. W zamian pójdź z nią na spacer, spędźcie razem fajnie czas.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przykre. Ojca ani dziadków dziecko nie ma? Alimenty? Zasiłki? Dodatki? Chociaż czekoladę za ok 2 zł mogłaś kupić...(?) Przecież to nie musi być nie wiadomo jaki prezent...

Skąd jesteś? Może znajdzie się jakiś Mikołaj ze słodkim podarkiem gdzieś w okolicy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie do końca rozumiem (np. przyglądając ogłoszenia osób proszących o pomoc), dlaczego tak istotne są rzeczy materialne (słodycze, zabawki itp.). Gdybym nie miała to na spokojnie wytłumaczyłabym dziecku, dlaczego nie otrzyma prezentu oraz co jest najważniejsze w życiu i jak to napisała jedna z osób wyżej, spędziłabym z dzieckiem przemiłe chwile, które będą o wiele więcej warte niż zabawki. Oczywiście rozumiem, że każdy rodzic pragnie dać dziecku prezent, ale nie zawsze można. Podobnie nie rozumiem osób, które proszą o rzeczy (np. buty dla nastolatki w cenie 550 zł), za których wartość można zakupić rodzinie prawdziwie potrzebującej, jedzenie na cały m-c... No, ale każdy ma prawo do własnego postrzegania. Nas stać na upominki, ale zdecydowaliśmy rodzinnie, że nie kupujemy sobie żadnych prezentów - składamy się na zakupy spożywcze i wszystko, z czego wspólnie skorzystamy, ale nic sobie nie kupujemy. Za to prezenty robimy innym osobom, potrzebującym.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bywałam w życiu i bywam w różnych sytuacjach.
Nie dalej jak w zeszłym m-cu mieliśmy dni, że na koncie było 4 pln i robiłam Dzieciom na patelni, lizaki z cukru i soku malinowego.
Dziś, po przebudzeniu znalazły mix słodyczy. W południe spacerowaliśmy po Gdańsku. Były zdjęcia przy choince, na karuzeli... Byliśmy razem!
Gdybym już naprawdę nie miała pieniędzy to zawsze można coś samemu... uszyć, na drutach zrobić, coś upiec słodkiego. Masz internet więc zgrać córce bajkę czy mix piosenek, wypisać na zwykłej kartce papieru karnet na tysiąc całusów czy wyciąć koronę ... Itd., itp.

Ps
Jestem wku...a. Pocieszył mnie program na TVP ABC. Dowiedziałam się, że samice orangutanów opiekują się swoimi młodymi 7 lat. Mają w sobie tyle czułości.
Nikt ich nie ciśnie żłobkami, przedszkolem i karierą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

@sama mama, nie martw się, następne święta już będą lepsze.
Powiedź dziecku że w tym roku mikołaj był bardzo zajęty i trzeba złożyć skargę na mikołaja bo zapomniał do was przyjść :) Generalnie zrzuć winę na tego niedobrego mikołaja a co tam, przecież nie zaprzeczy :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

pieniadze pieniedzmi..ale zawsze mozna cos wykombinowac. nawet czekolada zawsze bylaby lepsza niz nic...zwlaszcza ze dziecko szukalo i liczylo na to ze cos dostanie..samemu tez mozna cos przygotowac, jakis drobiazg...poza tym w sklepach dziececych daja rozne gratisy i to wcale nie jakies badziewia. mozna zawsze poprosic..dziecko zwlaszcza male nie zrozumie co to znaczy ze nie ma pieniedzy..ale liczy sie gest i pamiec..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Co sądzicie o perfumach z feromonami (6 odpowiedzi)

Co sądzicie o perfumach z feromonami, czy rzeczywiście działają na kobiety? Bo zastanawiam się...

Nie dochodzę (9 odpowiedzi)

Witam. Mam problem. Od pewnego czasu współżyje z partnerem. Uprawiamy seks dość często, ale ja...

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (101 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...