Młyn i krzyż

Temat dostępny też na forum: Młyn i krzyż
Opinie do filmu: Młyn i krzyż.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piekny film o obrazie Bruegela. Naprawdę warto go zobaczyć, ale oczywiście nie jest to pozycja dla wszystkich - akcja toczy się wolo, jest nie wiele dialogów, ale jednak wszystko idealnie oddaje klimat tamtych czasów.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo dobry

Ambitne kino niemal bez dialogów. Bardzo dobre stroje i wybitne operatorstwo w którym kluczem jest renesansowa technika malarstwa. bardzo ciekawa choć niełatwa w odbiorze forma.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Okrutne piękno , piękne okrucieństwo...

Jeżeli w kinie szukamy obrazu , który zapadnie w duszy na długo , to film Majewskiego to jest to . Niewiarygodne piękno okrutnych obrazów , kolorowe okrucieństwo , obraz w filmie , film w obrazie .
Cudowny film dla tego , kto szuka przeżycia zapadającego w nas dłużej niż kilka chwil po napisach .
Film Majewskiego będzie się śnił kolorami , widokami , rodem z baśni, przenośniami i alegoriami , scenami w których nie chcielibyśmy grać głównych ról.
Po prostu Bajka , uczta dla oczu .
A Młyn i Młynarz , to już jest po prostu majsterszyk sztuki filmowej .
Kiedy następny Mistrzu ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szok!

Chyba nigdy nie widziałam tak dobrego kina. Nie mogłam dojść do siebie po seansie. Piękny poetycki obraz. Mistrzostwo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

niezły pomysł na experyment filmowy

ale niestety słaba gra aktorów drugiego planu rażąca sztucznością zachowań.... no chyba że o to reżyserowi chodziło, żeby na ich tle główne gwiazdy ekranu świetnie wypadły...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

A ja mam takie pytanie - czy dialogi są po polsku? Chcę się wybrać do kina ze znajomymi ze Szwecji i szukam jakiegoś dobrego filmu po szwedzku albo ang.

po angielsku

napisy polskie

do mn

dialogi są in english, myslę, że bardzo dobry film żeby się pochwalić szwedzkim gościom polskim reżyserem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piękno....

Piękno obrazu,filmu.Każdego dnia wracam myślami do filmu.Ogląda się w skupieniu i wielkiej ciszy.Nawet ciszej oddychałam.Jedynie stare fotele w kinie skrzypiały.POLECAM!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przerost formy nad treścią,

a potem pustka. Nie polecam, chyba że ktoś lubil typowe kino PRLu. Najlepszym podsumowaniem obrazu jest scena finalowa.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

Re: Przerost formy nad treścią,

Zapewne jesteś fanem filmów "Och Karol 2". Jak to jest,że w Polsce Majewski nie jest doceniany a na zachodzie to mistrz kina? Właśnie przez takich debili, którzy piszą, że ten film to "pustka".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Brawo za silną argumentację...

jesli tak wypowiadają się wielbiciele kina intelektualnego i apologeci geniuszu w Polsce, to dobrze, że nie należę do tego grona. Kondolencje!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

do och karol 3

a co cię uraziło w tej wypowiedzi? Słowo "debil" rzeczywiście karygodne..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Porazka

Kompletna kicha (mimo, ze w kinie studyjnym, w ktorym zazwyczaj mozna zobaczyc dobre filmy). Zdjecia nawet ok (przez pierwsze 20 minut moga sie podobac, bo potem to juz wszystko to samo). Cala reszta.... Dno i strata pieniedzy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 23

Wyszłam w milczeniu...

Byłam wczoraj... Poszłam, aby obejrzeć film o sztuce, film o malarstwie flamandzkim, moim ulubionym... To było przeżycie, które trudno mi opisać! Nie byłam tylko widzem w galerii sztuki, ale zostałam wessana do środka. Niezwykłe doznania artystyczne przeplatały się z przeżywaniem ludzkich dramatów i niemym godzeniem się na okrucieństwo! Reżyser jest geniuszem!
Wychodząc z kina, słyszałam wyłącznie negatywne opinie nt. tego filmu... Ludzie, na których film wywarł podobne wrażenie jak na mnie, wychodzili z kina w milczeniu... Gorąco polecam ten film!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

Arco (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Arco . Przeczytaj o filmie.

Dream Scenario (10 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dream Scenario . Przeczytaj o filmie.

Ostatnia sesja w Paryżu (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Ostatnia sesja w Paryżu . Przeczytaj o filmie.