OŚWIETLENIE BARANY !!!!

najsamprzód chciałem serdecznike pogratulować pomysłu na zakończenie życia łysemu kretynowi na kolarce, którego mało nie zabiłem chwil kilka temu na kartuskiej, nieopodal miejsca gdzie rozwalił się swego czasu autobus PKS - nie masz na sobie ani rowerze nawet jednego biednego odblasku pierd*lony dawco. Ch*j mnie obchodzi czy przeżyjesz spotkanie z kimś o nieco słabszym refleksie czy nie, ale możesz komus życie zmarnować.

a do całej reszty apeluję - ludzie do jasnej cholery nie jeździjcie po zmroku nieoświetlonymi rowerami... chociaż jakiś jeden biedny odblask miejcie, żeby dać szanse kierowcom.

to tyle, idę leczyć skołatane serce.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: OŚWIETLENIE BARANY !!!!

O tempora !

gfsfbfsbsfhsfh

Niestety już coraz wcześniej się robi ciemno. Zmrok zapada już przed 21. Przyzwyczajeni do niedawnych treningów lub przejazdzek pod wieczór zapominamy zabrać na wszelki wypadek lampek lub oświetlenia biernego.
Pamiętajmy o światełku, wczoraj sam bym mimo swojego oświetlenia wjechał w paru batmanów posuwających z naprzeciwka. Oni może mnie widza i ominą, ale ja ich nie i mimowolnie mogę w jakiegoś niechcący trzepnąć. A na ulicy to się może skończyć...
Ja akurat jestem dość solidnie zaopatrzony w odblaski (mam naklejone na ramie i kasku z taśmy M3 a i na kurtce są wstawki) i 2 lampki P+T które nakładam na rower gdy się zmierzcha.
Ale oto historyjka z wczoraj: wracając z treningu z TPK, koło 21 jechałem już ulicą do domu, bo w lesie to ciemno jak... i jak zwykle posuwałem Niepodległości (na odcinku od Czyżewskiego do zjazdu na Wyścigi nie ma zakazu) a tu drogówka mnie zatrzymała. Aż się zdziwiłem-mnie? Za co? Za słabe oświetlenie z przodu - a mam Cateye HL-EL 300 (5 led) więc świeci spoko, lecz fakt faktem baterie słabe i świeciła w trybie oszczędnościowym.
Ale widoczny byłem i nawet po ciemku to mi ulice oświetlała :) więc nie tak źle. Ale gliniarz się uparł, że to nie jest oświetlenie z przodu i że nowe baterie to se mogłem kupić po drodze i kazał mi jechać dalej chodnikiem! Mówię mu, że chodnikiem nie wolno, a tu nie ma zakazów dla rowerów na tym odcinku i prędkość obowiązuje do 50 kmh więc moge jechać ulicą, tym bardziej że zaraz skręcałem w strone Wyścigów, żeby dołem do Gdyni dojechać. Tylko warknął - "panie jedziesz pan główna drogą! i tak zaraz jest zakaz, jedź pan już chodnikiem!" I pojechałem... bo jeszcze by się przyczepił że dzwonka nie mam (fakt nie mam) czy coś.
Notabene za pare chwil mijało mnie z naprzeciwka paru kompletnych batmanów i paru na mieszczuchach których przednie lapmki świeciły dużo słabiej niż moja - ciekawe czy ich też zatrzymali?
Jestem za wyłapywaniem i karaniem wszystkich bez oświetlenia gdy jest ciemno - ale pewna nadgorliwość policji w tym jednostkowym przypadku była bez sensu. Ale dzisiaj wkładam nowe baterie;)
Pzdr.
T.

a jesli ktos jedzie chodnikiem bez oswietlenia policja moze sie przywalic?

Moze sie przywalic nie tylko do tego, ze jedziesz bez oswietlenia, ale rowniez do tego, ze jedziesz chodnikiem:]

A ja mam z przodu didowe światełko które włączam na ciągłe świecenie tylko wkurza mnie czemu nie można mieć z przodu tak jak i z tyłu diodowego migającego przecież to jeszcze bardziej byłoby się zauważalnym bo "coś miga"?
W ogóle unikam jeżdżenia po ciemku ponieważ można sobie krzywde zrobić na naszych drogach ścieżki rowerowe itp. pomijam w ogóle.

Z przodu musi być stały strumień swiatła, z tyłu moze być pulsujące. oczywiście chodzi mi o ulice a nie ochodnik.

swietnie :) i tak dalej bede tak jezdzic bo jadac po ulicy mozna wrocic bez nogi lub reki albo wcale bo kierowcy wogole maja w dupie ze rower uczestniczy w ruchu drogowym

LENA25 napisał(a):

> bo kierowcy wogole
> maja w dupie ze rower uczestniczy w ruchu drogowym

tak, zdecydowanie w dupie. kierowcy tylko dostają niemal zawału serca w ostatniej chwili ratując życie debilom na nieoświetlonych rowerach.

generalnie już się uspokoiłem, ale jakbym dorwał tego pajaca to by cały ze spotkania nei wyszedł. normalnie kurde zero szans na zauważenie - jadący z naprzeciwka oslepiają, roweru bez odblasków nie widac na tle krzaków, światła łapią sylwetke chwile przed uderzeniem. i kurde felek tak jak - sam rowerując - uważam jak mogę, zostawiam miejsce przy krawężniku, zwalniam jak nie mam miejsca na wyprzedzanie, tak po opisanym w tym wątku zdarzeniu mam ochotę tłuc każdego rowerzystę bez światła po pysku. i naprawde nie dziwię się, że kierowcy rowerzystów nie znoszą.

tłucz i to mocno, sam jezdze oswietlony jak choinka na Boze Narodzenie i chyba zamontuje gdzies przy ramie w miejscu szybkodostepnym pompke i tez bede walił, dostanie to pospi do rana i innym nie bedzie zagrazał !
pozdrawiam

Spokjna głowa, nie jest tak źle z tą jazdą po chodnikach, tzn. według przepisów jest tak, że po chodniku można jechać, ale tylko wtedy jeżeli ma on szerokośc powyżej2,5m.(a może nawet 2m, dokładnie już nie pamiętam) i tak aby nie utrudniać poruszania się pieszym, bo to oni są "uprzywilejowanymi" na terenie chodnika.

Zdaje mi sie, ze nie do konca jest tak jak piszesz. Jest jeszcze drugi warunek: Na jezdni przyległej do tego chodnika, predkosc dozwolona jest podwyzszona do 60 lub nawet 70 km/h (nie pamietam w tej chwili). I dopiero po uwzglednieniu tego warunku + oczywiscie odpowiedniej szerokosci chodnika, mozesz po nim jechac.

Konkretniej:

"Art. 33.

Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:

- opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem
- szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów dozwolony jest z prędkością większą niż 60 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brak jest wydzielonej drogi dla rowerów.

Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. "

Źródło: http://www.rowery.org.pl/prawo.html

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...