Re: OŚWIETLENIE BARANY !!!!
Niestety już coraz wcześniej się robi ciemno. Zmrok zapada już przed 21. Przyzwyczajeni do niedawnych treningów lub przejazdzek pod wieczór zapominamy zabrać na wszelki wypadek lampek lub oświetlenia biernego.
Pamiętajmy o światełku, wczoraj sam bym mimo swojego oświetlenia wjechał w paru batmanów posuwających z naprzeciwka. Oni może mnie widza i ominą, ale ja ich nie i mimowolnie mogę w jakiegoś niechcący trzepnąć. A na ulicy to się może skończyć...
Ja akurat jestem dość solidnie zaopatrzony w odblaski (mam naklejone na ramie i kasku z taśmy M3 a i na kurtce są wstawki) i 2 lampki P+T które nakładam na rower gdy się zmierzcha.
Ale oto historyjka z wczoraj: wracając z treningu z TPK, koło 21 jechałem już ulicą do domu, bo w lesie to ciemno jak... i jak zwykle posuwałem Niepodległości (na odcinku od Czyżewskiego do zjazdu na Wyścigi nie ma zakazu) a tu drogówka mnie zatrzymała. Aż się zdziwiłem-mnie? Za co? Za słabe oświetlenie z przodu - a mam Cateye HL-EL 300 (5 led) więc świeci spoko, lecz fakt faktem baterie słabe i świeciła w trybie oszczędnościowym.
Ale widoczny byłem i nawet po ciemku to mi ulice oświetlała :) więc nie tak źle. Ale gliniarz się uparł, że to nie jest oświetlenie z przodu i że nowe baterie to se mogłem kupić po drodze i kazał mi jechać dalej chodnikiem! Mówię mu, że chodnikiem nie wolno, a tu nie ma zakazów dla rowerów na tym odcinku i prędkość obowiązuje do 50 kmh więc moge jechać ulicą, tym bardziej że zaraz skręcałem w strone Wyścigów, żeby dołem do Gdyni dojechać. Tylko warknął - "panie jedziesz pan główna drogą! i tak zaraz jest zakaz, jedź pan już chodnikiem!" I pojechałem... bo jeszcze by się przyczepił że dzwonka nie mam (fakt nie mam) czy coś.
Notabene za pare chwil mijało mnie z naprzeciwka paru kompletnych batmanów i paru na mieszczuchach których przednie lapmki świeciły dużo słabiej niż moja - ciekawe czy ich też zatrzymali?
Jestem za wyłapywaniem i karaniem wszystkich bez oświetlenia gdy jest ciemno - ale pewna nadgorliwość policji w tym jednostkowym przypadku była bez sensu. Ale dzisiaj wkładam nowe baterie;)
Pzdr.
T.
0
0