Obywatel

Temat dostępny też na forum: Obywatel
Opinie do filmu: Obywatel.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobry film

Dla inteligentnych.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 121

Moim zdaniem słaby. Ni pies, ni wydra. Ani to komedia, ani sensowna fabuła.

Kolejny film, który na siłę wyśmiewa (PRL/RP), zniechęca do polskości. Niby dlaczego? Chciałoby się powiedzieć: nie podoba Ci się w Polsce? To wypier***laj! Ale nie obrzydzaj mi mojego kraju. Kolejny raz katuje się widza tematem żydowskim. Mnie się już tym chce rzygać. Poza tym film poszatkowany jest retrospekcją, wspomnieniami bohatera. Zbyt poszatkowany, fabuła się rwie. Bez finezji, bez polotu. Scena finałowa - prostacka pointa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie z tej epoki

Artystycznie bardzo niedany.Z natrętną ideologią przekazywaną w sposób prymitywny i nachalny jak w czasach stalinowskich.Pozbawiony refleksji, subtelności czegoś czym powinna żywić się sztuka.Typowy gniot idący z duchem mody i propagandy.Gdyby nie usłużność rodziny Stuhra wobec władzy na wolnym runku trudno byłoby zdobyć pieniądze na takie "dzieła".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skrzyżowanie Piszczyka z historiami miłosnymi

Ale to juz było panie Stuhr. Zaleciało molem i nudą...
popieram tę opinię 93 nie zgadzam się z tą opinią 22

Kiczowate i nudne

szkoda czasu i pieniędzy na te wypociny
popieram tę opinię 112 nie zgadzam się z tą opinią 20

wbrew zapowiedziom dość prostacki i nudny film

Stuhr poszedł na łatwiznę i zrobił film znacznie gorszy niż "Obywatel Piszczyk", który był w sumie dość śmieszną i trafną diagnozną minionych czasów. Ten film niestety jest bardzo płaski i traktuje polskiego widza jak przygłupa
popieram tę opinię 112 nie zgadzam się z tą opinią 15

A gdzie trailer?

budżetu nie starczyło?
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 7

Polecam

Ciekawy film, kilka fragmentów przeciągniętych, na pewno warto zobaczyć.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 105

Ciekawe to są może ze dwie sceny:

Pierwsza - głuchy telefon:
"Nie bijemy, podaj dalej!
Nie bijemy, Nie bijemy, Nie bijemy, Nie bijemy, Nie bijemy, Nie bijemy, Nie bijemy,
Nie pijemy, Nie pijemy, Nie pijemy.. Już za późno" ;)) To było dobre.
Albo scena z pożyczaniem soli:)) "Ten w kapciach to kapuś".
Poza tym nuuuda!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wieje nudą, szkoda czasu

wcale nie śmieszny, wieje nudą, przereklamowany. Część znudzonych widzów w połowie wychodziło
popieram tę opinię 104 nie zgadzam się z tą opinią 14

film słaby, i wcale nie dla inteligentnych

przeciętny produkt kultury masowej, rechot a nie śmiech
popieram tę opinię 99 nie zgadzam się z tą opinią 15

A mnie się podobało...

... bo to nie jest film tak wycyzelowany jak Piszczyk (który był jakością samą w sobie), ani tak wielowymiarowe Historie Miłosne (bo miłość nie jedno ma imię), tylko syntetyczny przekrój przez ostatnie 60 lat opowiedziane ze swadą i sporym luzem. Stuhr przebił tym filmem tak zawsze nadęty balon "polactwa", podskórnego antysemityzmu, powierzchownego katolicyzmu i obrządkowości. Wbił szpilę chyba wszystkim narodowym przywarom i pokazał, że jego bohater jest ich wszystkich wypadkową co kapitalnie widać w finałowej scenie. Warto wybrać się do kina.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 106

Kilka dobrych pomysłów, kilka śmiesznych momentów, ale całość mnie nie przekonała. Łopatologiczne i przewidywalne spojrzenie na znacznie bardziej skomplikowaną naszą historię. Jak mówił trener: "Nazwiska nie grają".
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szkoda czasu, nawet bardziej niż pieniędzy.

I do czegoś takiego musi się pośrednio dokładać podatnik .. Nędza.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ale to już było

Mam już dosyć filmów-analiz polactwa, wytykania naszych słabych stron, absurdów i małostek. To już bylo i nawet podane w nowej formie, okraszone nazwiskami smakuje jak odgrzewany kotlet. Wiemy jak nie żyć, ale jak żyć szczęśliwie? Kto nakręci o tym film? Jakiś polski iron man, super man albo inny bond? Niech powstanie polski wzrór współczesnego bohatera, nieśmieszny, ale fajny, nie sztuczny, ale autentyczny, nie amerykanski, ale poski, tak by dzieciaki wieszały sobie jego plakaty nad łóżkiem,a 20 lat później miały odwagę brać sprawy w swoje ręce.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

polecam

do JTR zgadzam sie z twoja opinia w 100% i....warto
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nuuuuuuuuda

Film reklamowany jako świetna komedia, przyjęta owacjami na stojąco. Chyba wstali, żeby szybciej wyjść. Nie polecam
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nieśmieszna komedia

Film ogólnie średni / tak jak wypadkowa ocen/, ale warto go zobaczyć. Na pewno będą zawiedzeni ci, którzy wybierają się do kina z nastawieniem na wspaniałą komedię. Osobiście raz się roześmiałam i trzy razy uśmiechnęłam.Była co prawda na sali pani, która śmiała sie głośno i często, ale ona śmiała się już przed projekcją....
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Owszem "do bólu" - ale wkurzył a nie rozśmieszył

Bardzo, bardzo nudny film, w którym nie wiedzieć dlaczego miała się znaleźć cała historia powojennej Polski i to w aspekcie komediowym (?!). Komedia to nie jest, bo mało kiedy do śmiechu, a widza męczy się długimi scenami, które kojarzą się z innymi filmami - czyli wszystko już było! Jedyna postać godna szacunku to rola Gajosa - symbolicznie przeszedł przez ekran i tyle. Moja córka na przykładzie tego filmu zrozumiała znaczenie słów - "marketing" i "reklama".
Nie polecam!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Słabiutki

Przereklamowany,te owacje na stojąco na Festiwalu w Gdyni to jak owacje na cześć Prezesa ze strony Hofmana
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

nudny

nudne filmidło podstarzałego pejsiarza
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Beznadziejne dyrdymały.

Prawdziwa historia jest zawsze ciekawsza od geriatrycznych wypocin komedianta.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mół bagienny...

Film obrażający inteligencję widza, po prostu żałosny
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nawiasem mówiąc pisze się "muł" a nie "mół"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo słaby film

Przykro się patrzy jak Wielki Aktor (bo takim jest) Stuhr odcina kupony od swojej sławy i ideologia przesłania kunszt aktorski czy reżyserski.
Bardzo (BARDZO) płytki humor, bez żadnych większych aluzji tylko wprost, żeby przypadkiem widz nie musiał za dużo myśleć i wiedział o co chodzi. Nie wspomnę, że ten humor to raczej "humor" i śmieszyć może głównie, jak wspominali wcześniej komentujący, raczej mniej inteligentnych i dodam od siebie, że ten rodzaj "humoru" jest głównie skierowany do aktualnie popierających partię rządzącą.
Nudny i naprawdę mało śmieszny film i raczej zakończy się klapą jeśli chodzi o popularność w kinach. 20 osób na seansie, raptem po tygodniu grania w kinach to raczej niezbyt dobry wynik.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

polecam

Świetny film
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16

szmira

Szkoda czasu i pieniędzy. Jeżeli Pan Stuhr tak postrzega Polskę to tylko mu współczuć, że musi w tym kraju mieszkać.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

czosnkowe story dla inteligentnych inaczej
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

koło czekolady, w dodatku gorziej to nawet nie leżał.

Wysłałam koleżankę na rekonesans, złożyłyśmy się na jeden bilet. Oceniła tak, że ja już nie muszę stuhrowi dawać zarabiać. Niestety, dla kasy ludzie się szmacą...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zawiodłem się.

Jest to film dla ludzi którzy urodzili się tuż po wojnie i pamiętają Polskę z lat 50 i 60 oraz oczywiście lata stanu wojennego i Solidarności. Jest to co prawda nabijanie się z naszych narodowych przywar, fałszywej religijności itp, ale zrobiony powierzchownie i bez swady. Zwyczajnie nudny. Reklamowany jako komedia, ale nie zaśmiałem się ani razu. Można ostatecznie obejrzeć, ale trudno go polecić. Pan Stuhr robił już zdecydowanie lepsze rzeczy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

przygnębiający

Współczesny obywatel Piszczyk z najnowszą historią Polski w tle. Smutny film. Bardzo lubię obu Stuhrów, zwłaszcza Maćka, ale tego filmu nie polecam, zwłaszcza gdy za oknem szaro i zimno, bo przygnębia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tego trzeba...

Jestem pod wrażeniem opinii P. Pietrka z opinii "Ale to już było". Tego nam potrzeba, a nie ciągłego pogłębiania i tak już nie małych polskich kompleksów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Massacre...

Niestety, wyszedłem zawiedziony zupełnie. NIestety... Panie Jerzy... nic ciekawego ten film nie wniósł.
Kilka gagów, poza tym.. kicz.... i nudaaa!!
Obywatel Piszczyk to BYŁ FILM!!
Ten.... szkoda czasu... niestety.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

obywatel

Film jest dobry. Im dłużej trwa tym bardziej człowiek zastanawia się dlaczego niektórzy ludzie całe życie mają pod górkę. Polecam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bardzo dobry film

Bardzo dobry film ale nie dla gawiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

może żadne arcydzieło, ale dobry film, z ciekawym podejściem

Mnie się bardzo podobał. 75% widzow w kinie to oczywiście parki nastolatków, pokolenie z poznych lat 90-tych, które najwyraźniej kompletnie nie miały pojęcia o czym film traktuje (stwierdzam po komentarzach słyszanych wokół) a przyszły z nadzieją na super komedię, bo Stuhr, bo "młody Stuhr". Nic dziwnego ze sie zawiedli a nawet przyniesiony popcorn im nie pomógł. Ja uważam ze to bardzo ciekawy film, coś pomiedzy komedia i smutnym dramatem o realiach Polski. Na pewno nie 10/10, ale godny polecenia, może właśnie dla młodszych, pod warunkiem ze maja elementarna wiedzę. Ktos tu pisal ze łopatologia, że płytkie, ale mnie się wydaje że ta płycizna miała własnie na celu dać filmowi troche lekkości, tak zebysmy nie brali swoich narodowych wad tak bardzo serio!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chwała tym którzy dotrwali do końca tego dzieła dwa szczury w jednym filmie to dramat nie da się tego oglądać syf
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Ścieżki życia (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Ścieżki życia . Przeczytaj o filmie.

Skarbek (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Skarbek . Przeczytaj o filmie.

Melania (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Melania . Przeczytaj o filmie.