Odciąg stolarski

Prowadzę niewielką pracownię, kilka maszyn piła formatowa, okleiniarka, wiertarka. Produkcja głównie lokalna, raczej krótkie serie. Zastanawiam się czy przy tej skali jest w ogóle sens montować odciąg do trocin, czy zwykły przemysłowy odkurzacz wystarczy? Nie chcę wpakować się w coś, co się nie zwróci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też miałem takie podejście na początku, że jak skala mała, to po co kombinować. Ale z czasem jak człowiek zaczyna codziennie pracować, to pył zaczyna wchodzić wszędzie w narzędzia, panele sterujące, a najgorzej to w płuca. Odciąg to nie tylko kwestia wygody, ale też zdrowia i żywotności maszyn. Ja się zdecydowałem i nie żałuję, koszty nie były aż tak duże jak myślałem. Sprawdź sobie tu: http://www.lazzuri.pl są tam też mniejsze modele, które spokojnie ogarniają małe zakłady. Plus że to nie musi być od razu pełny system da się podpiąć pod konkretną maszynę i działa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Muza musi grać. (2682 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Prezent dla kobiety (174 odpowiedzi)

Co można kupić kobiecie znając się od dwóch miesięcy. Zapraszam do dyskusji panie też mogą...