Osobista opieka nad dzieckiem ( dg) a macierzyński ma kolejne dziecko?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny czy któraś się orientuje. po macierzyńskim rok temu zawiesiłam działalności gospodarczą na 3 lata sprawuje osobistą opiekę nad dzieckiem.
Teraz jestem w kolejnej ciąży wiem ze nie podlegam ubezpieczeniu społecznym. Co mam zrobić by otrzymać zasiłek macierzyński na kolejne dziecko. chociaż ten 1000 zł. zamknąć dg i zarejestrować się jako bezrobotna czy jest szansa ze dostane coś jako przedsiębiorca. Np. Zrezygnować z opieki i opłacić jedną składkę społeczną. (Nie chodzi mi o największy ZUS.) wystarczy 1000 zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Osobista opieka nad dzieckiem ( dg) a macierzyński ma kolejne dziecko?

Jeśli zachowalas wszystkie terminy, nie miałaś przerwy pomiędzy macierzyńskim a zawieszeniem działalności by osobiście sprawować opiekę nad dzieckiem, to jeśli odwiesisz działalność nie będziesz miała przerwy w ubezpieczeniu (także chorobowym, jeśli wcześniej podlegalas). Będziesz mogła zarówno pójść na zwolnienie lekarskie jak i na kolejny macierzyński. (nie było przerwy w ciągłości ubezpieczenia, więc karencja 90 dni cie nie dotyczy). Wystarczy pełny miesiąc opłacania składek.

Re: Osobista opieka nad dzieckiem ( dg) a macierzyński ma kolejne dziecko?

Dziękuję za odp. Przerwy nie miałam 8 kończyłam macierzyński a od 9 sprawuje opiekę. Od tego roku miały wejść zmiany d/t macierzyńskiego. (z/w na wyłudzenia) Czy wystarczy jeden miesiąc opłacenia składki. czy mam zapłacić taką jak przed urodzanim pierwszego dziecka? przepraszam ze tak wypytuje ale jestem załamana ciąża nie była planowana i mam obawy czy sobie poradzę finansowo :-(