Polar Precision Performance 4.0

Diablo a wiec po kolei...:)

1. Co do skali na wykresach...
otwierasz sobie jakis trening, klikasz na wykresie prawym i wybierasz opcje WŁAŚCIWOSCI WYKRESU, w poszczegolnych zakladkach ustawiasz sobie dane jakie chcesz i na koniec w zakladce ZAAWANSOWANE zaznaczasz opcje ZAPISZ USTAWIENIE PRZY WYJSCIU.i tak mozesz formatowac kazde wykresy i tabele w programie.

2.konczace sie pliki...
a wiec tu sprawa wyglada tak ze polar automatycznie sie wylacza kiedy za dlugo nie dociera do niego sygnal i wowczas plik sie zamyka,ja sobie radze z tym tak ze jesli sie zatrzymuje na dluzej, zatrzymuje tylko stoper, zakladam polara na reke i wowczas trening sie nie zamknie. a zakonczonego pliku nie da sie odpalic na nowo.

3.z tymi kilometrami masz racje, wraz zkazdym nowym treningiem trzeba kasowac km jak w kazdym liczniku i przy okazji kalibrowac altimetr. ja jednak mimoze mam czujnik predkosci uzywam w rowerach normalnego licznika bo polar czasem daje dupy :)
po przegraniu do kompa jednak dystanse masz z dokladnoscia do jednego metra.

4.altimetr pozostawia wiele do zyczenia ale w sumie to ma on funkcje raczej taka ogolnie pogladowai na male zmarszczki 5m moze nie reafowac gdzy dziala w oparciu o cisnienie atm. ale zdziwilem sie jak dokladnie pokazywal mi wysokosci na treningu w gorach, odchylenie bylo +- max kilka metrow, a u nas sa zbyt duze skoki cisnienia i po prostu fiksuje na trasie ale po zgraniu do kompa jest opcja ktora koryguje bledy jesli zaczynasz i konczysz trening w tym samym miejscu.

5.jesli chodzi o dane z jakiegos fragmentu to sa dwie opcje.
np na kazdym treningu mam jakies strategiczne podjazdy badz odcinki trasy.na poczatku i na koncu kazdego z tych odcinkow naciskasz duzy czerwony i zaczynasz nowe okrazenie,po zgarniu do kompa ma szczegolowe info z kazdego lapsa.druga opcja jest taka ze sam sobie nanosisz na wykresie w kompie okrazenia, tzn w edytorze okrazen wpisujesz czas kiedy sie nowe okrazenie zaczyna i potem czas gdzie sie konczy i tym sposobem masz wyznaczony fragment z calosci i tam tak samo masz wszystkie szczegoly.

ja bardzo bardzo sobie chwale urzadzenie jak i program, ale trzeba przyznac ze troche czasu potrzeba zanim sie wszystko dokladnie wykuma
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Polar Precision Performance 4.0

altimetr odczytujący wysokość na podstawie ciśnienia atmosfrtycznego to urządzenie bardzo nie dokładne tak samo na nizinach jak i w górach. Ciśnienie atmosferyczne zależy temperatury powierza i w mniejszym stopniu od ilości pary wodnej zawartej w powietrzu. Może być, więc tak ze jadać z górki z miejsca zacienionego w słoneczne może pokazywać, że jedziemy pod górkę. W naszych szerokościach geograficznych mamy duże wahania ciśnienia atmosferycznego dochodzące nawet do 100 hPa. Bez znaczenia jest to czy jeździmy w górach czy nie. W górach niedokładność może być nawet większa, ale po prostu jej nie zauważamy, ponieważ przy pokonywaniu przewyższenia np. 600 m mało nas interesuje czy pokonaliśmy 630 czy 570.

MichFel napisał:

> altimetr odczytujący wysokość na podstawie ciśnienia
> atmosfrtycznego to urządzenie bardzo nie dokładne tak samo na
> nizinach jak i w górach.
Nie tak samo - na nizinach bardziej niedokładne.

> Ciśnienie atmosferyczne zależy
> temperatury powierza i w mniejszym stopniu od ilości pary
> wodnej zawartej w powietrzu.
Jeśli można wnioskować z tego, co napisałeś dalej, zakładasz chyba, że ciśnienie atmosferyczne maleje wraz ze wzrostem temperatury (czyli również wilgotności bezwzględnej) powietrza.
Bez obrazy, ale tu trochę Cię poniosło - jak wyjaśnisz istnienie kontynentalnego letniego wyżu (1020 hPa, +32 w dzień, +20 w nocy, powietrze suche) z jednej strony, a z drugiej grudniowego sztormu 11B (980 hPa, +2 przez całą dobę, deszcz ze śniegiem)

> Może być, więc tak ze jadać z
> górki z miejsca zacienionego w słoneczne może pokazywać, że
> jedziemy pod górkę.
Ciekawe, co "powiedziałyby" na to Twoje opony, gdyby te zmiany ciśnienia były aż tak duże... ;-)

> W naszych szerokościach geograficznych mamy
> duże wahania ciśnienia atmosferycznego dochodzące nawet do 100
> hPa.
Ale jak rozłożone w czasie? Czy zachodzące w ciągu "dnia rowerowego" mogącego trwać maksymalnie (właśnie teraz, w czerwcu) 17 godzin?
Chodzi o to, że niezależnie od tego, w jakiej masie powietrza akurat się znajdujemy, spadek ciśnienia wraz z wysokością npm postępuje bez większych zmian. W pewnych kręgach zawodowych mówi się nawet o "stopniu barycznym".

> Bez znaczenia jest to czy jeździmy w górach czy nie. W
> górach niedokładność może być nawet większa, ale po prostu jej
> nie zauważamy, ponieważ przy pokonywaniu przewyższenia np. 600
> m mało nas interesuje czy pokonaliśmy 630 czy 570.
O tym było już powyżej - w podanym przez Ciebie przykładzie względny błąd pomiaru wynosi +-5%; mówiąc delikatnie - naprawdę nie jest to najgorsza dokładność.
Zwróć uwagę, jaką różnicę wysokości (czyli jak niewielkie zmiany ciśnienia atmosferycznego) musiałby rejestrować czujnik, żeby osiągnąć taką dokładność pomiaru na terenach nizinnych. Właśnie tam (jeśli w ogóle gdziekolwiek) wspominane przez Ciebie czynniki w rodzaju miejscowego nasłonecznienia mogłyby wpływać na odczyty ciśnienia.
Ale czy przy tak niewielkich różnicach wysokości npm jest w ogóle sens bawić się w jej rejestrację?

To urządzenie może się sprawdzić jedynie na obszarach stałego wysokiego ciśnienia np. na pustyni u nas jedynie GPS może być dokładny, jeśli chodzi o wysokość.

Dzięki za wyjasnienia, własnie wróciłem z wyjazdu a raczej wylotu i jestem napalony na rower :) Pierwotnie chciaem wiedzieć jak sie spisuje Ciclo sport czyli konkurent Polara...ale chyba nie będzie rewelacji. Aha mam miernik kadencji do Polara którego nie używam więc mogę odstąpić.

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...