Problemy z RST Capa TL

Mam RST Cape TL od około roku (przebieg około 4,5k km) i była ona używana do XC, turystyki i szosy. Od niedawna mam problem z gałką regulacyjną na lewej goleni. Chodzi mianowicie o to że coś się chyba przekręciło(ale nie wiem) i teraz można kręcić w nieskończoność w obie strony, co oczywiście nie daje rezultatów w działaniu amora. Oprucz tego czasem przy mocniejszym ugięciu amora słychać pyknięcie(nie chodzi o to że amor schował się do końca). Nie wiem o co chodzi ponieważ stało się to samoistnie i to podczas jazdy szosą, co najbardziej mnie zastanawia. Czy ktoś z Was wie co może być powodem dolegliwości mojego amora, lub miał może podobne doświadczenia ze swoim amorkiem? Czy wiecie może ile kosztowała by prawdopodobna naprawa czegoś takiego i czy warto się bawić w taką naprawe?

pozdROWER oraz dzienks z góry dla wszystkich za odpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Problemy z RST Capa TL

jak przekreciles gwint to caly korek masz do wymiany (w RST to jest nawet dosc tanie) a to pykniecie przy ugieciu to moze byc od tego ze sprezyna sie zle uklada. Po pewnym czasie to samo mija, a przyczyna tego to np. krecenie naprezeniem wstepnym, bo sprezyna nie jest zakonczona calkiem plasko (tylko ostatni zwoj jest podgiety i zeszlifowany) i jak korek ma jakies wyciecie wchadzace w sprezyne zeby ja stabilnie trzymac to moze sie to opierac przy prostowaniu jakos za krawedz. Pyka jak przy uderzeniu sie obsowa... przynajmniej ja sie z tym spotkalem w judy SL 2001 i psylo SL 2002, tak byly takie cykania wlasnie od krecenia naprezeniem. Przeszlo jak wykrecilem korek i przekrecilem sprezyne o 90 stopni. M

MOze tez cykac jaks ie sprezyna gnie to puka od srodka w goleń :) ale od tego sa takie plastikowe oslonki na sprezyne.

------------------------------
"kto smaruje ten jedzie"

pozdro!

rB.

Kupilem nowke Capa TL i mialem ten sam problem. Zareklamowalem go i wymienili w nim regulator. Wszystko jest poki co OK. Ale to sie ostatnio czesto zdarza w RST. Znajomy kupil RST OMEGA CL i mial ten sam problem. Nowka armorek a gdy sie ustawialo na twardszy to go wybialo (to pykniecie o ktorym wspominasz). Jezeli jest na gwarancji (chociaz wsnioskuje ze chyba juz nie jest) to mozesz oddac a jesli nie jest to proponuje zakupic taki regulator i go sobie wymienic (ewentualnie dac do wymiany). Niestety nie orientuje sie gdzie mozna kupic i ile kosztuje

Na początku, dzienki za szybkie odpowiedzi :-)
Chyba masz racje że to regulator, bo faktycznie miałem amora zakręconego do końca. Jeżeli chodzi o gwarancje to jakbym ją miał to bym się nie martwił tylko oddał do sklepu i niech oni się martwią. Sprawdzałem dzisiaj papiery od tego amora i kupowałem go 16 kwietnia 2003, a gwarancja jest na rok więc ze swoich będę musiał to naprawić.
A swoją drogą ile taki regulator może kosztować?

pozdROWER

Wez napisz do velo moze ci przyśloa korki jak im kase dasz mi mowili ze niedawno je dostali.
pozdrawiam

Z tego co widać na forum to nie tylko ja mam taki problem z RST Capą. I to w dodatku nie ma gdzie dostać tych regulatorów. Gdzie tobie to wymienili?

Czarodziej.. Zepsuć mi się pokrętło od radia... Nie martwić się.. Ja mieć krop****:D

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...