Projektowane sołectwo Karczemki

Temat dostępny też na forum: Szemud
Temat tylko pozornie nie związany z Koleczkowem.
Od pewnego czasu trwają prace nad projektem/planem wydzielenia sołectwa Karczemki z obecnego Dobrzewino. Pan Wójt przedstawia nawet symulacje finansowe takiego przedsięwzięcia : http://www.szemud.pl/aktualnosci/1/1511.html
Oczywiście z punktu widzenia mieszkańców obecnego sołectwa Dobrzewino prognozowane kwoty mogą wydawać się "zachęcające" do podjęcia decyzji o powstaniu nowego sołectwa (konsultacje społeczne, głosowania itp.).
Natomiast mnie, jako mieszkańca Koleczkowa nurtuje pytanie: skoro po podziale na dwa sołectwa pieniędzy ma nagle przybyć, to skąd one się nagle znajdą? Bo rozumiem, że poruszamy się w zamkniętym obrębie budżetu gminnego i żadnych zewnętrznych środków w ten sposób gmina nie otrzyma (może się mylę?). Bo jeśli tak, to dla mnie oznacza "zrzutę" innych sołectw. A to już mniej może się podobać ich mieszkańcom, którzy o zdanie chyba nie są pytani (głosowanie)?
Tą mało formalną drogą, poprzez Forum, mam zatem czelność zapytać Pana Wójta, czy kosztem pozostałych mieszkańców Gminy zamierza dofinansowywać sołectwo Dobrzewino i ew. Karczemki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Projektowane sołectwo Karczemki

Podczas XLIX Sesji Rady Gminy Szemud radni przegłosowali uchwałę o podwyższeniu wynagrodzenia wójtowi.

Dotychczas pensja Ryszarda Kalkowskiego wynosiła 5 900 zł brutto (pensja zasadnicza), 1900 zł brutto (dodatek funkcyjny) oraz 25 proc. wynagrodzenia zasadniczego i dodatku funkcyjnego (tzw. dodatek specjalny).

Po podwyżce wójt będzie otrzymywał w ramach dodatku specjalnego 40 proc. wynagrodzenia zasadniczego i dodatku funkcyjnego.

Za mało ma chłopina i jeszcze wysysa kasę na drogi (układanie płyt jumb) od ludzi. Co za gmina, za wszystko sobie płacić każą. Płacisz podatek i nic z tego nie masz. Brawo.

No to chyba nie jest złodziejem ani idiotą - bo wychodzi mu ponad 6 na rękę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Światłowód w gminie Szemud (15 odpowiedzi)

Czy gdzieś już kopią i kładą światłowód?

CHODNIK NA CHYLONSKIEJ (118 odpowiedzi)

W 2012r zostanle wykonany projekt chodnika przy ulicy Chylońskiej Tymczasem czekamy na zgodę...

Przyłączenie Bojana do Gdyni (160 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....