Prośba

czy można niektórych państwa prosić o nie używanie słowa getto. ja nie mieszkam w gettcie. a to że niektórzy starzy mieszkańcy mają problem z otaczającą ich rzeczywistością to ja już nic na to nie mogę poradzić. to przykre słowo pomniejszające i obrażające wartość człowieka. niepokojące jest że również używają go osoby niezwiązane z konfliktem jaki wyrósł na tym forum, często przerysowanym.w ten sposób niestety szerzy się krąg nienawiści. tym bardziej że nasze dzieci uczęszczają lub będą chodzić do jednej szkoły.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: prośba

nie mozna
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 19

które to getto bo już się pogubiłem? Rodzinne czy familijne? Nigdy nie wiem jak mnie pytają czy mieszkam w getcie czy w kołchozie.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

W czworakach :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Getto to Familijne bo brzmi poważniej,
a Rodzinne to Kołchoz bo tak bardziej prosto.
Przynajmniej ja to sobie tak zawsze tłumaczę, sam jestem przedstawicielem z tej społeczności zresztą, gorzej jak sie osiedla porozrastaja, bo Gettołchoz brzmi cokolwiek dziwnie :(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Prośba

Nie przesadzaj z tym kręgiem. To jest raptem paru żałosnych frustratów, którym w życiu nic się nie udaje, dostali do łap zabawkę o nazwie internet i chcą, żeby inni czuli się tak samo źle jak oni. Pamiętasz modlitwę z "Dnia świra"? To właśnie oni. Nie ruszaj tego łajna, bo będą Ci ręce śmierdziały.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

abc kolejny raz ubliżasz ludziom a facet powyżej grzecznie napisał a Ty jesteś właśnie takim zakompleksionym frustratem tego forum.Czytam Twoje chamskie wątki i stale coś Ci nie pasuje, nawet właścicieli sklepów obrażasz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

masz racje co do abc.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Getto czy Kołchoz brzmi nieładnie ale widzę ,że macie poczucie humoru i nie obraziło Was to, poczuciem humoru można tylko zyskać.. Ja mieszkam w domu wolnostojącym i staram się nie obrażać nikogo kto mieszka w innej zabudowie.
A Tym co tak brzydko nazywają nowe osiedla wysyłam pytanie - po co takie epitety? Nowi mieszkańcy to nasza nowa społeczność Banina.
Szanujmy się i nie obrażajmy
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

proszę ładnie o większą tolerancje i pozwalanie innym ludziom na swobodę wypowiedzi jeżeli ktoś chce korzystać ze słowa getto to czemu mu zabraniacie ?
Czemu nowi mieszkańcy przybywając do naszego małego miasteczka zabierają z sobą stare nawyki i przyzwyczajenia to tak jak islamiści chcą tworzyć strefy szariatu tak wy wymuszacie na nas zmianę zachowania ja mówię stop i proszę o TOLERANCJĘ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nawyki może i zabierają ale gdyby każdy człowiek posługiwał sie plugawym językiem w stosunku do innego to gdzie my żyjemy, wśród normalnych ludzi czy patologii?
No pytam Bania, swoboda nie zawsze oznacza chamstwo i anarchię.
Jak Ciebie ktoś nazwie glupia piz......ą to też mu powiesz ,że miał prawo bo jest swoboda wypowiedzi

Bania
Dla Ciebie taka opowiastka o Jasiu i mamci.
Przedział w pociągu, matka trzyma dziecko na kolanach a dzieciak kopie facet obok.
Facet prosi by mamcia zwróciła uwagę dziecku, no co Pan, on nic takiego nie zrobił,ja dziecko wychowuję bezstresowo.
Pociąg zatrzymuje się na stacji, student, który siedział w przedziale wstaje do wyjścia, wyjmuje gumę z buzi i przykleja mamci na czoło mówiąc:
Mnie tez rodzice wychowywali bezstresowo.
Taka przypowiastka o tym jak nie być .............dopowiedz sobie sama
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A propo mowy nienawiści polecam obejrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=lTGB2skMCHM
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią ,ja też mieszkam w domku jednak czytając to forum drażnią mnie te epitety /getto, kołchoz itd./ Ja czasami mam wrażenie że na tym forum ludzie opluwając , obrażając innych czują się lepiej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja wolę określenie :
-osiedle jamników
-osiedle falowców
Ale słyszałem inne epitety w/w blokowisk których nie podzielam
-osiedle ludzi o obniżonej zdolności kredytowej
-osiedle jak PGR ( Państwowe Gospodarstwo Rolne) bez wspólnoty i składek na fundusz remontowy będą wyglądały za 10 lat jak czworaki w Barniewicach .
Proszę zobaczyć na pierwszy szereg na ulicy Pszennej , odpadła i wyblakła czerwona plastikowa podbitka dachowa kilka lat temu i nikt tego nie naprawił .

Właściciele domków jednorodzinnych sądzili , że budują domy na osiedlu domków jednorodzinnych . Niestety gmina wydała pozwolenia na budowę szeregowców i stąd to zirytowanie .
Uważam , że taka segregacja ludzi na z domków i z szeregowców jest naganna i zła a obrażanie ich nie na miejscu .
Niektóre domy jednorodzinne straciły na wartości i dlatego ludzie takich mocnych słów używają .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właściciel domku jednorodzinnego nie buduje się na pustyni, a wśród cudzych działek, z którą każdy właściciel może (w granicach prawa) zrobić co mu się żywnie podoba. Zatem może się spodziewać, że na przykład na nieodległej działce wyrośnie kurza ferma - która będzie nie tylko głośna, ale i śmierdząca.
Jestem ciekawa czy wówczas chodziłby z żalem do kur, że spowodowały, iż spadła mu wartość jego "domku".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jak słusznie zauważyłeś w granicach prawa - tak więc zgodnie z logiką UG Żukowo nie powinno wydać odpowiednich warunków zabudowy, tzn. na fermę kurzą na osiedlu domków jednorodzinnych. Jakby i tak wydała - imisje z działek sąsiednich nie mają prawa zakłócać spokoju (rozumianego bardzo szeroko) działek sąsiednich. Radzę też zaznajomienie się z orzecznictwem sądów (dostępne on-line). Wolnoć Tomku w swoim domku - to anarchia i zdecydowanie stoi to w sprzeczności z przepisami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem faktycznie ciekawa, jak zakreślony zostałby rejon w pobliżu domków jednorodzinnych w obrębie którego imisje oddziałują na działki położone w pobliżu. Zwracam uwagę, iż zgodnie z art. 144 kodeksu cywilnego właściciel nieruchomości powinien powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą z przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. PONAD PRZECIĘTNA miarę - która jak dobrze wiemy jak każda klauzula generalna jest sprawą ocenną - a w praktyce bywa różnie. Dowiedzenie imisji odorowej - która jest imisją pośrednią, nie jest rzeczą łatwą, wziąwszy pod uwagę brak regulacji w tym temacie.

Polecam również dokłądniejsze zapoznanie się z orzecznictwem, bo nie jest ono zero-jedynkowe, jak Pani sugeruje :).

A tak na marginesie - dla Banina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego (pytam bo nie wiem)? Bo wtedy przecież całą dyskusja o warunkach zabudowy jest... akademicka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przecież budując sobie domek jednorodzinny wolnostojący też nie ma wspólnoty ani składek na fundusz remontowy, więc jeśli ktoś ma zaniedbać ten temat to zrobi to niezależnie od tego jaki rodzaj zabudowy wybierze. Na gdańskich kokoszkach też po jednej stronie domki, a po drugiej bloki, jednak tam nikt określenia getto nie używa, a także nie pała nienawiścią do innych - może życia mieszkańców tamtej dzielnicy są bardziej zajęte konstruktywnymi zajęciami i nie muszą go zapełniać hejtem na forum.
Co do obniżonej zdolności kredytowej - no cóż, nie sądzę. Niektórzy po prostu potrafią wybrać rozwiązanie optymalne i żyć wygodnie, a nie maksymalne na granicy ubóstwa - bo tak się obecnie liczy zdolność kredytową. No i też dobrze jest myśleć o gorszych czasach - nawet milionowa zdolność może się kiedyś skurczyć i co wtedy? Samo kupno domu to nie wszystko - trzeba go jeszcze umieć utrzymać.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mądra odpowiedź! Popieram.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Plan zagospodarowania przestrzennego powinien pojawić się przy dobrych wiatrach w październiku. Będzie czarno na białym co zlecił
do wykonania UG. Projektant to tylko wykonawca zlecenia.
Jeśli nie będzie tam wyraźnego rozgraniczenia zabudowy tasiemcowej
od jednorodzinnej oraz zachowania kultury krajobrazu. Życia nam nie starczy na odkręcenie takiej decyzji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kilkanaście lat temu nie było mowy o zabudowie innej niż jednorodzinna .
Nabyłam działkę aby żyć na cichym osiedlu domków jednorodzinnych .
Gmina po 5 latach wydała zgody na budowę blokowisk.
Blokowiska są głośne bo na jednej działce o metrażu 1400 metrów kwadratowych bytuje 6 rodzin i 12 pojazdów i 6 szamb .
Zamiast jednej rodziny 2 pojazdów i jednego szamba .

Co do mądrej wypowiedzi co do funduszu remontowego to szybciej wyremontuje się domek jednorodzinny niż dogada 6 polaków w bloku co do remontu .
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

To akurat fakt ,nie mam nic do ludzi ale człowiek kupujac działkę zakłada że bedzie miał sasiadów za płotem w postaci domku a nie szeregu....Niech Banino sie rozwija ale mam wrażenie że teraz wszędzie wpychaja sie deweloperzy i tłuką szeregi, bo tanio -w porównaniu z bliźniakami choćby, wiecej upchną ludzi ,więcej zarobią.....przy Ptysia i Balbiny wygląda że kolejny szereg...trochę masakra :(
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zdolność kredytowa też nie jest wyznacznikiem. My kupiliśmy mieszkanie bez kredytu ,nie chcieliśmy domu, tylko mieszkanie, bo żyjemy tak jak żyjemy i brakuje nam czasu, a niestety dom+działka same się nie obrobią (wyrywanie chwastów, pielęgnacja nasadzonej roślinności, sprzątanie,konserwacja)tak, w mieszkaniu też jest co robić,ale nie muszę babrać się w ziemi,bo nie mam ogródka i nie chcę go mieć.mMoże kiedyś na starość zamieszkamy w domku z ogródkiem(chociaż wolę zwiedzać świat niż kosić trawkę), ale gusta są różne, jeśli kogoś rajcuje domek z ogródkiem, to proszę bardzo. Nam odpowiada mieszkanie w szeregu w Baninie.Wkurza mnie ten podział na bogatych=z domków bez kredytu i na biednych=z mieszkań na kredyt. Mam wrażenie,że krzykacze na tym forum za wszelką cenę próbują przeforsować swoją rację, że tylko duży dom z ogrodem dają szczęście i są wyznacznikiem zamożności, a ci co kupili mieszkania są ludźmi z ograniczeniem umysłowym, bo kupili mieszkanie. Niestety spaceruję często po Baninie i widzę te domy z wielkimi zaniedbanymi ogrodami , elewacjami, z rozpadającymi się oknami i płoty ze złuszczoną farbą bądź dziurawe, bo właściciel nie daje rady ogarnąć obejścia, jak zrobi się zimniej śmierdzi w całej okolicy palonym syfem, bo właścicieli domków nie stać na porządny opał i palą czym popadnie,ja mam wygodne mieszkanko, gdzie ogrzewanie włączam sobie jednym guziczkiem i mam ciepełko dostosowane do swoich potrzeb i nie muszę oszczędzać na ogrzewaniu tak jak to robi większa część moich banińskich znajomych z domków.Wim, niestety niektórym ciężko jest się pogodzić ze zmieniającą się rzeczywistością, ale takie są fakty,że nie macie wpływu na to co kto buduje, dopóki buduje zgodnie z projektem zagospodarowania przestrzennego, rdzenni mieszkańcy Banina mogą mieć pretensje tylko do siebie,że wyprzedali ojcowiznę developerom( a podejrzewam,że ich tu nie ma) Swoje żale wyładowujecie na nowych mieszkańcach (na szczęście tylko na forum, bo w realu nie spotkałam nikogo, kto odważyłby się ), pretensje proszę kierować do władz (które wybraliście! starzy mieszkańcy), że wioska jest w takim stanie,że przez lata zaniedbań jest jak jest,że nie ma dróg i oświetlenia, a developerzy budują szeregi. Macie pretensje do nowych,że ciągle się domagają drogi, chodnika, oświetlenia- mamy XXIw i takie rzeczy są standardem a nie miejskim luksusem. A teraz do dzieła, czekam na minusy :)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 9

Mieszkam w domu ale całkowicie się zgadzam z Twoją wypowiedzią.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tez popieram
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

A czemu czepia sie Pani ''starych'' mieszkancow i skad wie ze to tylko oni wypisuja takie rzeczy ? Poza tym tych jest o wiele mniej niz mieszkancow naplywowych i mysle ze wsrod nowych znajda sie tacy zlosliwcy ktorzy wypisuja bzdury zeby tylko sklocic reszte.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

W samo sedno. Ze zdolnością pod 100 tyś. wybraliśmy szeregowca za 400 tyś. Bo człowiek ma też inne pasje w życiu poza domem...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tfu miałem na myśli pod milion. Pijesz nie pisz :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przez szeregi mój dom stracił na wartości
Za płotem 6 sąsiadów z boku 6 sąsiadów przed domem 6 sąsiadów
Kto teraz kupi domek jednorodzinny w takim kołchozie ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

te żale tylko do dewelopera i gminy ze wydali zgodę na taką zabudowę .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeśli gmina nie uchwali zmiany do planu miejscowego znoszącej zapis mówiący o dopuszczalności zabudowy szeregowej (to otwiera furtkę prawną do powstawania budynków wielorodzinnych nazywanych w projektach jednorodzinnymi) to zamiast dzielnicy willowej będzie tu dzielnica blokowisk (na wsi)

domy szeregowe - tak, ale tylko w większych strefach wyznaczonych w planie a nie gdzie popadnie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja też mam szafę wielorodzinną za płotem ( chyba 8 mieszkań )
Ogródki po 70 m i tylko jeden z 8 zadbany .
W czterech trawa po kolana a w 2 składziki gratów i resztki materiałów po budowie .
Brud i syf , aż patrzeć się nie da .
Posadziłem drzewa mam nadzieje , że 5 lat nie będę tego widział .
Ja bym się wstydził zrobić skład gratów do wyrzucenia i nic z tym nie zrobić przez dwa lata .
Wolność Tomku w swoim domku
Ciekawe kiedy szczury się zalęgną ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

do Jowita.
Mieszkam 10 lat w Baninie i nie widzę jakos zaniedbanych domów, bzdur nie pisz.
Zaniedbane to ja widzę rośliny przy szeregach lub za płotem. Chwasty do pasa,śmieci . Ale nie powyrywja bo nie oni sadzili .
Takie madrości to sobie w buty wsadz i nie martw się , domy stały i stoją i nadal się budują.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

Planowe wyłączenie prądu 24.09.2015 08:00 - 17:00
Gmina Żukowo
Banino ul. Letnia, Polna, Nad Stawem, Radosna, Szczęśliwa, Tuchomska, Borowiecka, Rubinowa, Krzemowa, Źródlana, Saturna, Gwiezdna, Miła, Potokowa, Słoneczna, Tęczowa, Zdrojowa, Mazowiecka, Mazurska, Koralowa, Koziorożca, Kolorowa, Pszenna, Raka, Bursztynowa, Lazurowa, Sezamkowa, Szafirowa, Wodnika, Skorpiona.

może dzień bez prądu pozwoli posprzątać te strzaszne podwórka o ile gdzieś są ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

taka sama sytuacja była kiedyś w Osowie która jest porównywana do Banina , budowały sie mieszkania szeregi a nawet male bloki jednak nikt nie podchodził do siebie z taka nienawiścią jak tu i nikt nikogo nie opluwał i nie wymyślał ze nowi sprowadzili jakaś plagę nieszczęść . To co tu się dzieje w tej chwili jest nakręcone przez jakiś socjopatów.

Nie wiem gdzie patrzysz,ale ja widzę zadbane ogródki ( w moim szeregu ),to co porasta chwastami jest terenem gospodarza (nie sprzedał całości developerowi) a i tak razem z sąsiadami próbujemy ogarnąć ten teren ,os.rodzinne jest od ok 3lat i jak na tak krótki staż roślinność wygląda całkiem nieźle (biorąc pod uwagę,że każdy uczy się na błędach,ma ograniczone fundusze po przeprowadzce i inne ). Nie będę wymieniała dokładnych adresów ale jadąc ul.Roniczą po lewej niedokończony dom z chaldami piachu i śmieci od ponad 5 lat (pierwszy nasz spacer po Baninie), ul. Księżycowa po środku rozpadająca się rudera z porośniętych mchem płotem i chodnikiem, ul. Borowiecka pod lasem,ktoś zrobił sobie wysypisko pod domem. Jest tego naprawdę sporo brud i syf,(niezabezpieczone śmietniki) pstrokacizna świadcząca o przeroście formy nad treścią, no ale najlepiej zwalić winę na nowych,bo to ich pieski sr*ja,ich śmieci latają po Baninie.
Co do spadku cen nieruchomości,boom na kolosalne ceny minął, chcąc kupić używany dom (ok 15letni ) muszę liczyć się z gigantycznym nakladami finansowymi aby go przystosować, taniej wychodzi kupić nowy i zrobić go wg najnowszej technologii (niestety widać różnicę w tym co było kiedyś i tym co jest teraz )-chociażby podłączenie do kanalizacji(nowe osiedla mają kanalizację dot.posta o 6szambach ),czego w wielu domach w Baninie brakuje -teraz są lepsze rozwiązania wg mnie,bo może ktoś uważa inaczej. Nie zabieram głosu w tych "rozmowach" forumowych,po raz drugi i ostatni wypowiadam się tu,drażni mnie to obrzucanie się błotem nawzajem i odwracanie kota ogonem tak jakw "nowych "zdażają się Ci bee tak samo i w "starych "są bee,a te dyskusje tylko to potwierdzają. Bez odboru !!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja lubię się wypowiadać, często dla beki czytam te walki w błocie, anonimowy hejt internetowy jest tak ciekawym zjawiskiem socjologicznym, że czasem myślę, czy nie iść na jakąś podyplomówkę w tym kierunku. Poranna kawa smakuje lepiej, a i dzień weselszy po takiej dawce bzdurnych wyssanych z palca problemów.

Może zróbmy jakąś wielką akcję "adoptuj hejtera", żeby każdy mieszkaniec rodzinnego i familijnego miał własnego - zadaniem takiego byłoby np. chodzenie za człowiekiem, wytykanie błędów i ubliżanie z każdego błahego powodu no i oczywiście wyszukiwaniu problemu do każdego rozwiązania.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Swoja droga nadal nie do końca rozumiem skąd przekonanie, że bliskość szeregów obniżyło wartość "willi". Gdyby nie te szeregi to ani oświetlonej drogi z płyt, ani centrum handlowo-usługowego by nie było. Nadal te "wille" byłyby pojedynczymi domami pośrodku gliniastego pola - ciekawe na ile je by wówczas wyceniono...

Gdzieś nawet widziałam zdjęcia aut, które ugrzęzły w błocie po deszczu - chyba na wówczas nieutwardzonej Pszennej - rozumiem, że były to limuzyny wiozące elytę do ich wysoko wycenianych willi :).
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tak , sąsiedztwo szeregowców obniża wartość domków jednorodzinnych.
Może nabywcą szeregowców nie przeszkadza takie zagęszczenie zabudowy ale właścicielom domków jednorodzinnych jednak sąsiedztwo tak liczne przeszkadza .
Co do ulic wolę grzęznąć w błocie niż mieć 30 sąsiadów w odległości 50 !!!!!!! metrów .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ale to fakt przed powstaniem szeregów na forum nie było tyluu tematów o sr*jacych psach np o predkości itd ludzie z szeregów przenoszą swoje problemy i zwyczaje na resztę ludzi np tych z domków
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Za sprawa tych wstretnych osadnikow drogi powstaly oswietlenie szkola lokale silownia itd ale Pan Bronek widzi kupe psia .Ja mysle ze latwiej ze sciana sie porozumiec niz z niektorymi ludzmi. Lepiej zeby tu zadni uchodcy nie trafili bo dopiero bedzie problem na skale juz miedzynarodowa a tego ludzie z domow nie wytrzymaja juz.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

To nie do końca chodzi o ludzi...czytajcie ze zrozumieniem. Budując dom jednorodzinny i decydując sie na wyprowadzenie z miasta w jakis sposób uciekam od zgiełku,sasiadów (góra ,dół za ścianą itd) zakładam ze za płotem będzie dom z każdej strony przykladowo jeden dom....ale niedaleko mam sasiada któremu na działce obok postawilli 4 małe bliźniaki i nagle z jednego sąsiada za płotem bedzie miał 4 rodziny z tarasami wzdłóż płoty jego posesi, a to juz słabo...Inaczej jest kiedy decydujesz sie na zakup mieszkania , czy domu w szeregu i swiadomie wiesz ile bedzie osób z toba graniczyć. Gmina powinna jakoś rozsadnie zaplanować plan zagospodarwania przestrzennego bo deweloerka wczepiła sie w Banino jak kleszcz i oni najchętniej by tłukli same szeregi. Niech więcej będziechocby bliźniaków.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba wybierając lokalizację domu w Baninie nie liczyłeś na to, że miejscowość nie zacznie się rozrastać? Banino jest na tyle blisko Trójmiasta, że prędzej czy później musiało zagęścić swoją zabudowę. Chętnych dużo, działek mało, deweloperzy przebiegli.

Niestety, nawet na mega zad..piu po wybudowaniu domu nie możesz liczyć na spokój a co dopiero w promieniu kilku kilometrów od centrum Trójmiasta.

Jest to raczej naturalny rozwój takich przyaglomeracyjnych miejscowości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tu chodzi o ŁAD urbanistyczny którego nie ma w Baninie, szeregi ok - to także są domy, ale w strefach do tego przeznaczonych. Tak jest w krajach gdzie istnieje planowanie przestrzenne i dlatego u nich jest ładnie a u nas zęby bolą od patrzenia.
Dla mieszkańców domów szeregowych sąsiedztwo domu na dużej działce to walor - to zrozumiałe.
Jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nabywcą? Gratuluję znajomości języka ojczystego... Kultury zresztą też.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

> decydując sie na wyprowadzenie z miasta w jakis sposób uciekam od zgiełku

To chyba trochę nietrafiony argument. Jeśli ktoś chce uciec od zgiełku, to wyprowadza się co najmniej 30 km od miasta, kupuje sobie hektar ziemi po 10 zł za metr i tam się buduje.

Ktoś kto wyprowadza się do Banina chce mieć domek w cenie mieszkania, albo dom w cenie apartamentu, możliwie blisko miasta, pracy, cywilizacji, całej infrastruktury, szkół, sklepów itd. Zresztą kto uciekając od zgiełku buduje się kilka km od lotniska? :)

dalej nie rozumiesz co czytasz, oczywiscie że zdaje sobie sprawe że bedę miał sąsiadów za płotem, ale nie koniecznie szerg i np osiem tarasów tylko z każdej strony ogrodzenia jednego.....stawianie gdzie popadnie szeregów jest słabę bo robi sie z całej miejscowości osiedle....od razu napisze że nie mam nic do ludzi z osiedli i nie segreguje ich w ten sposób.....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

pewnie że liczyłem ale budując np dom liczyłem sie z sasiedztwem domów a nie domów szeregowych.....to troche róznica. Oczywiscie mieszkajac inaczej jest kiedy najpierw wybudujesz dom a potem zamiast jednego sasiada za płotem otrzymujesz np 4 a inaczej kiedy jestes osobą która wprowadza sie do szeregu i wie jak wygląda sąsiedztwo...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie rozumiesz, że Polaki-cebulaki zawsze znajdą powód do narzekania :). Cokolwiek by się nie działo, co by nie powstało, to właśnie TO im absolutnie nie pasuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

megs ,kto tu jest cybulak? czy ja kogos obrażam? uważam tylko że powinno istnieć cos takiego jak planowanie przestrzenne i powinny być jakieś założenia sensowne.Zwróć uwage ile osub mieszka w przykładowym szeregu, ile to jest samochodów itd..Fajnie oczywiście Banino sie rozwija ,tylko że infrastruktura tego nie jest w stanie przyjąć.....

Delfino
Proponuje sprawdzić najpierw ceny działek w Baninie pod zabudowę jednorodzinna. Cena jak za Twój szereg - mieszkanie.

Megs a ty słomę z butów wyciągnij. Nie obrażaj innych skoro Ciebie tu nie obrażali ok
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sprawdzałem. Ceny w tej okolicy są po 140-160 zł za metr, działki ok. 1000 m^2. Koszt budowy domu do stanu deweloperskiego ok. 300-350 tyś, wykończenie ze 150, do tego koszty ogrodzenia, wybrukowania podjazdu, ogrodzenia, zrobienia przyłączy i robi się 700-800 tysięcy. Do tego czas budowy rok-dwa lata. Nigdy nie mieszkałem w domku, zwyczajnie boję się zainwestować tyle czasu, trudu i pieniędzy w coś, co może okazać się nietrafioną inwestycją. Postanowiłem kupić segment (fakt, że z tych droższych) i przekonać się czy to jest to. Jak mi się spodoba to kupię działkę i wybuduję się może za 10 lat. Dlatego pisanie, że w szeregowcach to tylko biedota trochę chyba mija się z prawdą. Nie każdy chce od razu wydawać wszystkie oszczędności i pakować się w kredyt na wiele lat.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Uderz w stół a cebulaki się znajdą. :)

To ciekawe jak ktoś z faktu, że zapłacił za coś więcej, niż ktoś inny wywodzi prawo do poczucia wyższości.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...