Rower +- 500 zl

Wiem, wiem - ktos napisze ze za 500 zl to moge kupic sobie rame ale nie o to chodzi. Jest budzet i nie da sie przeskoczyc.

Rower do jazdy po miescie - nic wyczynowego. O Krossach slysze bardzo rozne opinie od b. dobrych do katastrofalnych, Arkus podobnie, z Authora jest tylko jeden model w tej polce (Trophy). Moze jakies inne propozycje/opinie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rower +- 500 zl

Kellys sabotage disc

o sorki nie zauważylem że masz 500 a nie 50 000 :D

Za 500zł masz niezłego używanego tzw. holendra. Allegro, albo sklep we Wrzeszczu. Kup rower za 300zł, 200 włóż w poprawki i śmigaj.
Polskie stare Romety albo Waganty też są ok.

"a 500zł masz niezłego używanego tzw. holendra. Allegro, albo sklep we Wrzeszczu. Kup rower za 300zł, 200 włóż w poprawki i śmigaj.
Polskie stare Romety albo Waganty też są ok."
Masz racje to co teraz sprzedają to złom sam miałem pasata do puki mi go nieukradli koles wagantem jeździ do dzis.

Teraz musiał bys wywalić z 2000tys i jeszce niewiadomo czy sie nierozpadnie bo czesci zamienne robia tak słabe ze konieczna wymiana co kilka miesiecy a czesci i tak kosztują krocie. Taki wagat przejechał 5razy tyle obsługa była bardzo prosta czesci tanie jak barszcz a wytrzymałe jak te z najwyzszej półki.
niestety te czasy sie skończyły i czesci do nich juz jak wogle dostaniesz to miekkie jak masło.

Poke napisał(a):

> Wiem, wiem - ktos napisze ze za 500 zl to moge kupic sobie rame
> ale nie o to chodzi. Jest budzet i nie da sie przeskoczyc.
>
> Rower do jazdy po miescie - nic wyczynowego. O Krossach slysze
> bardzo rozne opinie od b. dobrych do katastrofalnych, Arkus
> podobnie, z Authora jest tylko jeden model w tej polce
> (Trophy). Moze jakies inne propozycje/opinie?

W tej cenie ja bym brał Kross-a z przednim amortyzatorem.
Popatrz w Pruszczu na ul. Kopernika lub na giełdzie - nie wiem jak teraz ale 2 lata temu rowery były tam o wiele tańsze od cen podawanych na stronie Krossa.
Nie zaszkodzi też jak sprawdzisz ofertę w Gdańsku na Krtuskiej 22/24.

Kup rower z rurą sterową 1 1/8" i zwróć uwagę żeby rączki chamulców i dzwignie przy kołach były metalowe.
W tej cenie przy Krosie nie będziesz miał raczej kartridza w suporcie w razie gdy padną kulkowe łożyska jego koszt to jakieś 25 zł + koszt wymiany. Mogę Ci wymienić za darmo :-) jak wyrazisz taką chęć.
bielnar@interia.pl

Pozdrawiam

Finalnie (po przemysleniu):

KROSS AVENUE 6TH (26")
Arkus DELTA Trend Trek D (28")

A z bardziej sportowych:
KROSS HEXAGON V-2 (26")
Trophy Author 2006 (26")

Poke napisał(a):

> Finalnie (po przemysleniu):
> KROSS AVENUE 6TH (26")
> Arkus DELTA Trend Trek D (28")
> A z bardziej sportowych:
> KROSS HEXAGON V-2 (26")
> Trophy Author 2006 (26")

Odradzam rowery bez przedniego amortyzatora (bardzo się przydaje na ścieżkach również w mieście) tak więc z powyższego zestawu zostaje tylko
> KROSS HEXAGON V-2 (26")
Pozostaje tylko kwestja ceny - bardziej 600 zł może nawet 700 niż 500 i znaleźienia go w sklepie czy też giełdzie.

Może zastanów się nad GRAND JOKER HS z grupy KROSS-a, kiedyś były w Pruszczu za 350 zł.
Z tym że rura sterowa jest 1 cal.
Do wymiany kwalifikują się na dzień dobry hamulec tyłni z tworzywa (25 zł) rączki chamulca również z tworzywa (30 zł) przednia przerzutka też długo nie pociągnie (kolejne 20-30 zł) kartridż suportu (25 zł) i to by było na tyle :-). Czyli rowerek za 450 zł
Wymiana chamulca i przerzutki jest prosta i nie wymaga specjalnych kluczy jedynie kartridź wymaga 2 specjalnych kluczy. Żeby zmienić rączki chamuca trzeba najlepiej mieć strzykawką i igłę :-)

Teoria to jedno a rzeczywistość sklepowa to druga sprawa.
Musisz pobiegać po sklepach i zorientować się w cenach i ofercie.
Na giełdzie w Pruszczu też wystawiają się sklepy.

Jest jeszcze fajny rowerek GRAND MOUNTAIN MEN/WOMEN (o wiele lepszy od JOKERA SH) Ma ramę aluminiową rurę sterową 1,1/8. W dalszej perspektywie do wymiany łożyska na kartridż i przednia przerzutka NN na jakąś shimanowską czyli jakieś 50 zł.