SPEED DRIVER

Czytałem wypowiedzi na temat firm przewozu osób OPTI i UBER,a ostatnio spotkałem się z taką firmą jak SPEED DRIVER,która zajmuje się taką samą działalnością.Podłaczę się pod temat i zapytam co myślicie o SPEED DRIVER ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

to samo lipa nic sie nie jezdzi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

LOL wszystkie opinie na temat tych kombinatorów z Ubera, Opti i innych zaraz dostają łapkę w dół. Szkoda tylko że te "byznesmeny" nie dołączą do dyskusji i nie przedstawią twardych dowodów na to że jest inaczej.
Kilka podstawowych pytań:
- Czy jest umowa o pracę, a nie własna DG, lipna umowa zlecenie itp? NIE
- Czy jest ustalona stawka godz., ew. stał pensja itp. lub inny sposób wynagrodzenia zgodny z kodeksem pracy? NIE
- Czy kierowca karany jest karą umowną za odmówienie zlecenia ze względu np. za brak możliwości wjazdu prywatnym samochodem w rejony z których mogą korzystać tylko pojazdy uprzywilejowane, służby miejskie oraz taxi? TAK
- Czy dadzą na piśmie gwarancję zarobków które "gwarantują" w swoich ogłoszeniach, tj. nawet 8 tyś zł? NIE
- Czy jest to "zatrudnienie" za które trzeba płacić z własnej kieszeni za np. przynależność do firmy lub korzystanie z ich aplikacji? TAK
- Czy "umowy o pracę - zatrudnienie" to nic innego jak umowa najmu auta na potrzeby w.w firmy, itp.? Tak
- Czy kierowca będzie odpowiadał przed sądem za nielegalny przewóz osób bez koniecznych zezwoleń? Tak
- Czy firma Opti, Uber itp pokryje koszty sądowe i weźmie na siebie odpowiedzialność w przypadku wytoczenia sprawy z powództwa cywilnego gdy poszkodowanym np. w kolizji drogowej będzie pasażer? NIE
- Czy działalność firmy udostępniającej korzystanie z aplikacji łączącej kierowce z pasażerem jest legalne? TAK
- Czy kierowca korzystający z tejże aplikacji wykonujący zlecenia przewozu osób bez koniecznych koncesji i zezwoleń, nie posiadających przystosowanego do tych celów pojazdu oraz nie posiadający odpowiednich ubezpieczeń jest legalne? NIE
Zalecam w własnym zakresie zweryfikowanie firm zajmujących się tego typu działalnością bo o ile oni jak najbardziej działają legalnie to niestety kierowcy którzy podejmą się tego zajęcia już nie do końca, no chyba że dany kierowca zarejestrował firmę o charakterze przewozu osób i posiada wszystkie potrzebne zezwolenia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

:) jest legalne bo skoro nie ma kursów nikt na zamawia to nikt też nie wykonuje przewozu ; )
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masakra w Speed nie da sie zarobić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SPEED DRIVER

Mało kursów ma Speed Drivers .Nie ds się zarobić odradzam. 10 godzin jeżdżenia 2 kursy.Utarg 36 zł - koszty . Zostaje na paczkę długów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Praca jest... takie spostrzeżenia. (40 odpowiedzi)

Przeglądając oferty na naszym rynku, widać jedno. Praca jest, ale za grosze. Dominują stawki od...

AI w pracy i nauce ktoś jeszcze się wciągnął? (4 odpowiedzi)

Cześć! Zastanawiam się, czy tylko ja tak mam, że odkąd odkryłem narzędzia AI, to coraz częściej...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...