Siwy dym

Czy nie przeszkadza wam to ze wieczorem jak ludzie oczywiscie nie wszyscy pala chyba w piecach starymi kaloszami i butelkami bo jest niezly zaduch i smrud wczoraj wieczorem na ul ksiezycowej kolo godziny 20 nie szło oddychac czy palenie byle czym nie jest karalne apel do tych co jaraja w kotłach wszystko co popadnie zlitujcie sie nad sąsiadami oraz ludzmi zyjacymi w baninie naszczescie w czesci banina w ktorej mieszkam tego nie ma ale jak poszedlem na spacer to sie zalamalem
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Siwy dym

Zlituj się nad czytającymi i zacznij stosować interpunkcję.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ledwo idzie zrozumiec ta wypowiedz.
Ale ... nie powinno sie palic czym popadnie. Mozna zawiadomic o tym odpowiednie sluzby, ktore powinny to sprawdzic.
Ludzie nie rozumieja, ze palac smieciami tak naprawde szkodza najbardziej sobie, bo taki toksyczny popiol spada im wprost na glowe i do ogrodka.....Potem na wiosne zasadza na tym super marchewki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wczoraj wieczorem na Osiedlu Familijnym unosił się smród palącego się plastiku...Nic przyjemnego...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wsi spokojna, wsi wesoła!
Który głos twej chwale zdoła?
Kto twe wczasy, kto pożytki
Może wspomnieć zaraz wszytki?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

smrud to nie ale smród to tak
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

No tak to jest. Ludzie sobie kupili domki, postawili kominki a pala byle czym. Sasiad przepala kartonami i to w dzien smord jak by smiecmi palil nie mowiac ze nie pali drewnem tylko innym g... Ale tak to jest na sile zredukowac koszty ogrzewania.

smiech na sali

biedoosiedle :d na ktorym sam mieszkam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byłeś u niego w domu, że mówisz o kartonach? Jeśli tak, to niezły z Ciebie sąsiad czy kolega, a jeśli nie,to masz bardzo wysublimowany węch. Rozpoznać,że to karton, u la la. Palę w kominku ponad 15 lat i jak mam jakiś karton,to też go zawsze kładę pod drzewo do kominka. Nigdy żadnego smrodu z tego względu nie było. Masz świadomość z czego robione są kartony i że to nie jest guma ani plastik?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie bylem u niego a po zapachu napewno nie byl plastik, z reszta w 2/3 Banina czy innych wsi unosi sie piekny zapach smogu, zreszta w Krakowie maja gorzej i nie narzekaja palmy czym chcemy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jak to nie narzekaja? To wlasnie Krakow wywalczyl nowa ustawe.
Jak kto woli - palmy czym chcemy i potem jedzmy pyszne marcheweczki rakowe z ogrodka. Takie eko-marchewki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta jeszcze se zaloze wlasny ogrodek z marchewkami sama slodycz bedzie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kartony bez nadrukow (szare kartony) sa ok. Nie wolno palic plastikami, kolorowymi gazetkami, oponami itd.
Ludzie potrafia palic tez podkladami kolejowymi, ktore sa bardzo rakotworcze.
Tak naprawde powinno sie dla wlasnego dobra na takich ludzi donosic, bo oni nas i nasze dzieci truja.
Wszyscy bedziemy chorzy.
Ziema w ogrodkach zatruta, bo przeciez pyl z kominu leci na najblizsze ziemie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie, nie ma nic złego w kartonach, jesli wie jakie można używać no i chyba też raczej nie pali się kartonami jako surowcem, a bardziej jako podpałką pod drewno ?
Karton spala się w parę minut, więc trzebaby tego sporo mieć, żeby w kominku napalić.

jaki smog nad Baninem. Rece opadaja , ludzie w domach maja piece, kominki tez przeszkadza takim z szeregowych bloków
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

!!!!!!! Przestan pier.....lić.Nikomu nie wolno palić syfem! Skąd to przekonanie, że przeszkadza to tym z "szeregowych bloków". To właśnie kaszubi spalają ten syf
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kaszubi w swoich piecach kaflowych palili i palą drewnem, węglem zaś cały ten syf sprowadził się wiadomo skąd. Wyjeżdżają burole z miasta niby to pomieszkać na wsi. A śmieci palić nie powinno się tylko segregować i do śmietnika.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

No niestety, w zimie, w bezwietrzny dzien - w Baninie jest powietrze jak w komorze gazowej.
Jesli ktos to czyta i lubi palic smieciami, plastikiem, kolorowymi gazetami, czy z nadrukiem, oponami, podkladami kolejowymi - dym i popiol z waszego komina nie leci w kosmos na Marsa - ta toksyczna mieszanka spada na WASZ dom, na wasze glowy i ziemie. Trujecie siebie i innych.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadza sie, pala czym popadnie..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niestety masz rację. W Baninie pali się śmieciami. Wieczorami ciężko oddychać. Szczególnie odczuwalne jest to w pobliżu starych domów, tam gdzie są piece na węgiel umożliwiające palenie czymkolwiek.
"Polecam" spacer w okolice Borowieckiej, Sosnowej, Klonowej... - jak na Śląsku :(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

to ja zapraszam na Śląsk, bo chyba Grażyna była tam dawno temu

ta jasne
najlepiej równać do dołu, nie? ale już się zdążyłem zorientować ze w tej okolicy to właśnie tak jest... "aby było", "jakoś to będzie", "inni i tak mają gorzej"
coż za denne podejście do życia

zawsze mozna sie wyprowadzis spowrotem na zarąbiste przymorze lub morene :D nikt nie broni przeprowadzek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

zawsze byłem zdania, że przed możliwością skorzystania z internetu w celu pisania czegokolwiek, powinna być konieczność poprawnego zaliczenia choć jednego dyktanda.

a do meritum to jak przymorze czy morenka :) ktore blokowisko jest twoim matecznikiem :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

widzę, że ze zrozumieniem obcojęzycznych zwrotów tak samo kiepsko jak z rodzimą ortografią. Meritum tego wątku jest palenie śmieci w piecach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

w tak wanym off topic'u odniosles sie do mojej poprzedniej wypowiedzi odbiegajac zupelnie od jej tematu, wiec pytam przymorze czy morenka :d ? proste, czy masz problem mysleniem?
mysle ze gdanskie powietrze dobrze by ci zrobilo :d
czy jakies dyktando moze :D

ehhh w gda jednak nieruchomosci za drogo stoja, trzeba wdychac wyziewy kaszubow :D cy sie podoba czy nie :d
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

grazynko kochana pare lat juz tu mieszkam i przed boomem budowlanym jakos nei bylo problemu smogu, ciekawe wiec kto pali syfem w swoich budzetowych domkach z dykty :P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

komu "dymisz" przed oczami? przecież twoją teorię można bajecznie łatwo obalić. Wystarczy przejść się na wieczorny spacer. Od razu widać że kopci się z domów które powstały wcześniej niż baniński "boom" budowlany.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

jestem kontent wdychając spaliny dieselszrotów co się zjechały na Kaszubownię. Każdego wieczora i poranka idąc na spacer muszę łykać syf po przepalonych frytkach taki to booom budowlany w Baninie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

zawsze mozna sie wyprowadzić w dzikie Bieszczady. nikt nie broni przeprowadzek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

mieszkancu wsi to chciwość kaszubow na pieniążki spowodowała ten booom budowlany w Baninie. To rdzenni mieszkańcy wsi sprzedali grunt. Ten syf z kominów to nie zasługa mieszkańców szeregów. Tam jest ogrzewanie gazowe a kominki są używane okazjonalnie. Kaszub z chciwości i niereformowalnosci w sprawie segregacji śmieci pali w starym piecu czym popadnie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Prawda taka, ze okolice ul. Klonowej w zimie tona w smogu. I bylo tak odkad pamietam, czyli od co najmniej 10 lat jak tu mieszkam. W zimie jest tam potworny smrod i tyle. Nie wiem o co tu sie klocic. Ktos musi miec chyba problemy z powonieniem, zeby tego nie czuc. Nie wiem czym ludzie tam pala, czy weglem, czy smieciami?? Ale smog jest okropny.

Troche lepiej jest po drugiej stronie Banina, bo domki sa nowsze, ale tez jest kilka smierdzieli. W bezwietrzny dzien te pare domkow potrafi zasmrodzic cala okolice.
Jeszcze rozumiem dobrej jakos wegiel. Ale jak ktos pali smieciami, plastikami itd to po prostu zatruwa siebie i wszystkich dookola. I tacy ludzie powinni przejsc kontrole co tam spalaja.

Drodzy mieszczanie ja palę węglem i drewnem w swoim piecu czyli jakby nie patrzeć surowcami naturalnymi :) a to że węgiel jest jaki jest to już inna sprawa - wolę tak palić i mieć ciepełko w swoim domeczku niż jak szeregowcy kredytowcy gazowcy którzy w domu w kurteczkach siedzą bo im na ciepełko pieniążków nie starcza hehe i kurki przykręcają bo wiadomo że gaz kosztuje. A na naszą wioskę to kopci najbardziej żółciótki komin a chyba palą tam drewnem, no i ze świecą szukać kto rozpali w piecu bez początkowego chwilowego zadymienia. Bardzo mam już dość napływowych mieszkańców i mam nadzieję że gmina w końcu pójdzie po rozum do głowy i przestanie wydawać pozwolenia na budowę w Baninie ponieważ tu jest już przeludnienie!! Dość szeregom deweloperom i innym tego typu gatunkom!!! Wracać do wielkiej płyty pokrytej ksylamitem i wypełnionej sznurami azbestowymi!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

Oczywiscie, przykladowo ropa to tez surowiec naturalny, ale co innego jak sobie jest pod ziemia, a co innego jak sie ja spala. Prosze podlaczyc sie pod rure wydechowa i zobaczymy co bedzie. Jak jest erupcja wulkanu to z ziemi wydobywaja sie rozne gazy (bylo nie bylo naturalne), a w okolicy cala zwierzyna pada, bo to sa gazy trujace.

Jesli palisz weglem to moze trzeba np. chociaz zainwestowac w czysty surowiec, nie robic z plastikow rozpalek. Moze sa tez nowoczesniejsze piece, ktore tak nie kopca albo jakies filtry. Stare piece maja wydajnosc na 30%-40% wiec jaka tu oszczednosc? Wiekszosc energii (a raczej toksyn) idzie w komin i na okolice.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polecam przejrzec ten link:

czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/

I chociaz sprobowac kilka razy.
A jak sie uda to moze zachecic sasiadow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam tu 7 lat. W trzech domach w mojej okolicy pali się śmieci. Cały rok. Także jak jest ciepło na dworzu (ciepła woda użytkowa?).
Miałem nadzieję, że nowa ustawa śmieciowa coś zmieni, ale niestety jest tak samo.
Ludzie palą śmieci bo a) myślą, że dobrze robią i zmniejszają w ten sposób wielkość wysypisk b) nie wiedzą jak się trują, c) nie stać ich na opał, d) zawsze tak robili i musi wymrzeć kilka pokoleń aby tak nie robili.
Powody a) i b) można rozwiązać. Macie jakieś pomysły na c)?

Ludzie dlaczego na siebie jedziecie chodzilo tylko o to aby nie palic śmieciami w domach bo szkoda srodowiska w którym żyjemy fajnie ze sie wypowiadacie ale po co sie obrażać ten z mieszczuch ten ze wsi itp.mam nadzieje ze jednostki palące śmieci w piecach poprostu przestaną to robic
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nowa ustawa niczego nie rozwiaze, bo decyzja wciaz nalezy do gmin czy cos nakaza/rozkaza.
Zmienic by sie cos moglo, gdyby gaz byl tanszy od wegla. A to juz rola rzadu?? Sama edukacja o tym jak bardzo jest trujace to co robia, niestety na takich ludzi nie dziala. Oczywiscie edukacja jest potrzebna, skoro ci ludzie mysla, ze dobrze robia (to jakas masakra).

Uwazam, ze realnie pomoglaby - nizsza cena gazu, wysokie kary za palenie smieciami, edukacja.

Klotnie o boomie budowlanym sa smieszne. Osobiscie tez nie podobaja mi sie szeregowce, ale to tez jest wina wladz, ze na to pozwalaja a nie ludzi, ktorzy to kupuja. Jest zgoda wladz, jest popyt i podaz.
Najbardziej smrodza tak czy siak starsze domki.
Szkoda, ze ludzie ci nie rozumieja, ze sami siebie trują a jak cos zasadza w warzywniaku to jeszcze zjadaja te trucizny. Ja wole zaplacic wiecej za gaz niz potem za lekarstwa. I wole, zeby dzieci nie mialy astmy i zeby mozna bylo wyjsc na dwor bez maski. To jest bezcenne i niepoliczalne.
Prosze sobie pojechac w zimie do wsi w Austrii, gdzie tez sa same domki. Tam nie ma zadnego smrodu!!! Z ani jednego domu. Powietrze jest czyste jak lza! Ledwo wjedzie sie do Polski i trzeba nos zatykac ze smrodu. Roznica jest niewyobrazalna.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak widzisz - czujesz ,że ktos pali plastiki to mozna na Policję zadzwonic, proste!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

po wycierajcie nosy to wam śmierdzieć nie będzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uprasza się niektórych mieszkańców Źródlanej o zmianę pieca ( zapewne stać bo fury są na bogato ) z których leci czarny cuchnący dym na piec gazowy lub kupienie dobrego opału i zaprzestania spalania domowych śmieci.
Jak dwa czy trzy domy potrafią zatruć ( dosłownie ) życie innym.
Pozdrawiam i oczekuję reakcji. Nie da się ukryć czym palicie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

zawiadom policję, bo wpisem na forum nic nie wskórasz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie na forum, tylko zawiadomic kogo trzeba. Ewentualnie wrzucic kartke, ze jesli nie zmienia postepowania to beda mieli kontrole

A co z firma na rogu Lotniczej i Botowieckiej i jej wysokim kominem z ktorego leca na skzole smierdzace gryzace kleby??? Jak myslicie czym palą?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ta firma używa do swojej produkcji płyt z tworzyw sztucznych, a odpadu jak to przy wycinaniu liter jest dużo

mieszkanka
widziałas ,że tym pala czy tylko tak sobie piszesz bo skoro widziałaś jak dorzucaja do pieca do zgłoś.

do ciekawski

gosciu ale ty jestes niereformowalny ;)
najlepsze ze jest jeden taki typ ktory pisze te kocopoly na forum banina tworzac wrazenie ze wszyscy tutaj sa tacy
wez sie zajmij czyms pozytecznym, nie wiem, nakarm kury albo wymysl lekarstwo na raka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

wwd
Najlepiej oczernić ludzi nie mając dowodów jakie to nasze i wyluzuj bo Ci guma w rajtkach pęknie.

masz ludzi za kompletnych idiotów czy za pozbawionych węchu?
sądzisz, że po smrodzie który wydobywa się z komina (a TEN jest szczególnie uciążliwy) nie można wywnioskować czego spalenia jest wynikiem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wwd
wystarczy normalnie odpisac, kultury w domu nie nauczyli. Kończę dyskusje z Toba bo czasu szkoda jak masz dowód ,że to palony plastik to zgłoś na Policję bo za to sa kary.

A ja palę wszystkim i jest mi ciepło,a sąsiadów,ekologie i całą resztę mam w ..... Jak macie jaja to dlaczego nie podejdziecie do takiego sąsiada i nie zagadacie jaki macie problem.Piszecie i czekacie że może ktoś załatwi to za was.Specjalnie dzisiaj dodatek do węgla -spalony olej silnikowy ,ciekawe czy ktoś z wąchaczy zareaguje ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

sobie szkodzisz, innym szkodzisz .Wdychaj dalej pacanie opary trujące. Komu na złosc zrobisz ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wąchaj dym! Ja w domu mam szczelne okna i drzwi,a dym niech dymi!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

najbardziej szkodzisz sam sobie, sadza spada na twoja ziemie. I nie martw sie, ktos normalny na pewno na ciebie doniesie. Sa od tego odpowiednie sluzby.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mądrzy w gębie,a d*py wołowe w działaniu! Bez nakazu sądowego policja nie wejdzie,a inne służby muszą uprzedzić o kontroli i to czy wejdą do domu zależy od właściciela.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

wejdzie, wejdzie

Mogę prosić o podstawę prawną? Urzędy i policja bronią się jak mogą by nie interweniować w takich sprawach (tłumacząc się jak wyżej: potrzebny jest nakaz sądowy) - może jednak da się im zmusić do działania :)

Inne tematy z forum

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...