Szerokośc opony

JA mam rower górski obrecze sa standartowego rozmiaru 26 używam teraz opon o szer 2,1 jakie najwezsze moge zastosowa zeby dobrze sie trzymały na obreczy ??
Prosze o little podpowiedz :)
Z góry DZIEKI
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szerokośc opony

1,5 incza

Continental Grand Prix 26 x 1
jezdzilem dlugo na takich. polecam!

1 cala szerokości (niestosowałem) 1,25 cala (mam takie i sa super)

Pewnie można dać jeszcze węższe,tylko po co przerabiać gorala na kolarkę?

Ivo nie da sie :) felga mtb standardowo ma chyba 26mm wiec mnie niz 1cal sie nie da :)

tej kolo, ale fela tez ma swoja szerokosc :) inna ma mavic 517 a inna doublewide :)

rB tak, ale tu jest akurat mowa o felgach standardowych 26mm :) pozdr

Robta co chceta.Goral z calowymi oponami to pikuś.Ja ostatnio widziałem hajpermarketowego fula przerobionego na...(o zgrozo!)holendra.Powoził nim pewien dziadek na ścieżce row. w Jelitkowie.Przerobka polegała na wymianie fajki od kiery na megadługą i dołożeniu rogow.Dzięki temu gościu mogł jechać na łamańcu na baczność. Tylko po kiego kupował taki rower?Może dostał od wdzięcznych wnucząt na 70 urodziny.No coż,kolejna ofiara promocji za 299,90pln.

no to w sumie niema co ladowac inczowek... jakies conti 1' czy inszy bajer kosztuje pewnie kolo 100 zetow i w sumie nie opyla sie tyle ładowac w opony tylko do asfaltu. Kup raczej 1,5 cala slik na drucie i nadmuchaj do 5 barow. Da sie tym smigac ze asz milo po asfalcie a i chodnik nie jest problemem, nawet dolasu da sie wjechac. TAkie oponki sa juz sporo tansze i za 100 mozna by i dwie kupic (maxxis xsenti czy jakis taki). Ale tak szczerze to na polskie miasta najlepszy jest BIG apple Schawalbe :D hyhy łyse 2,3 cala

Ja miałem swego czasu odwrotny dylemat.Przyjechał do mnie dziadek na rowerku28"x1.75 i zażyczył podwojne felgi.Dałem co miałem pod ręką-fajne,ale strasznie wąskie obręcze, takie jak do kolarki.Strasznie się namęczyłem,żeby upchnąć w środku dętkę i brzegi opony.Najgorzej to było z wentylem,ale w końcu się udało.Zależało mi,żeby sprzedać mu te kołka,więc robiłem co mogłem,no i się udało.Szer.felgi do opony jak1:3.Miałem cykora,że dziadek pogubi opony na zakręcie,więc naładowałem mu chyba z 10 atm.Była beka,ale jakiś czas pożniej widziałem gościa na tym zestawie i wszystko było ok.Aż sam się dziwiłem,że to wszystko się trzyma cuzamen do kupy.Czasem sprawdzają się kombinacje,ktore na logikę nie powinny działać!Aha!Węższych opon nie mogłem dać,bo dziadek miał odliczoną kasę i nie chciał nic oprocz kołek.

no spoko :) ja mam oponke 2.3 na obreczy XC i nic nie spada :)

Maxxis Xenith 1,5 cala. Gładziutkie kompletnie :)
Np. tu są: http://tiny.pl/hpm2
Tną asfalcik aż miło, byle nie po warstewce lodu! Woda im różnicy nie robi, a w padającym sniegu i zawiei śnieżej jechałem na nich na półwysep i z powrotem i spoko tną świeżo spadły śnieg :) Ale teraz ten problem odpada;)
Pzdr.
T.

Krzyzak, Standardowa felga MTB ma 21 - 23mm. 26 to maja obrecze do FR (np. sun rhyno lite) To nie zmienia faktu ze nie robia wezszych opon niz 1 cal. Jak sie stosuje takie waskie opony trzeba je na prawde konkretnie napompowac, a jezeli ma sie wytarte obrecze to jest problem. Cisnienie ok. 6 - 7atm. po prostu rozsadzi scianki obreczy ( wiem bo mi sie to zdarzylo:)
Wiec lepiej chyba bedzie wstawic cos kolo 1.5 albo 1.75 cala, napompowac ok 5atm. i powinno byc OK
Pozdro

Po moich doswiadczeniach najlepiej założyc opony 1.5 Jezdzilem na zwykłych "debicach" z drutem i byly super. Rowerek pieknie sie na nich toczył. 1" raczej nie pasuja, a to dlatego ze rower sie obniza i trzeba uwazac zeby na zakretach pedalem nie zlapac asfaltu. Węzsze nie znaczy szybsze. Minimum 1.5 a nawet 1.9 slick bedzie OK. przy 1.9 wysokosc koła jak w rowerze szosowym.

racja, pamietam kiedys jak zrobilem kiedys z*******y slizg miedzy samochodami po tym jak przytarlem o glebe pedalem :) fart ze staly na czerwonym hehe

Ja tez mialem debice 1,75, jedna mi rozsadzilo przy pompowaniu, cisnienie bylo ok. 4.5bar, dopiero potem przeczytalem na oponie ze max 3 mozna pompowac... Ale to bylo bardzo dawno temu, moze teraz debica robi lepsze opony :)

Ja stosuję 1.5" sliki Authora: tanie (~25PLN), wytrzymałe i toczą się wystarczająco lekko. Zdarzyło mi się kilkakrotnie jeździć na nich po lesie (oczywiście bez szaleństw) i też dawały radę, ogólnie polecam :-)

Nareszcie ludziska zaczęli logiczną nawijkę.Jak ktoś pyta jaka opona wejdzie,to chyba jasne,że chodzi o kombinację,ktora ma sens,a nie jakieś tam dziwaczne 1 calowki.A jeżeli chodzi o rozsadzenie felgi po napompowaniu na stacji benzynowej,to tak się dziwnie składa,że zawsze rozwala tylne koło.Dlaczego?No właśnie,niech ktoś odpowie(ja wiem,ale nie powiem,przynajmniej na razie).Gruss Gott!

hehe jakie dziwaczne :) naklepalem na nich jakies 15 tys i byly z*******e :D raz chyba tylko snake'a zlapalem. takze jak na szose w czystej postaci to polecam :) pozdr

Ja również pomykam na Slickach Authora 1.5'' i uważam, że jak na tą cenę to są bardzo dobre. Jak napisał Seba, opory toczenia rzeczywiście są bardzo małe.

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...