"Unforgetable" i "When I fall in love"

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
poprawcie mnie jestli sie myle - oba to walce angielskie?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: "Unforgetable" i "When I fall in love"

niestety żaden z nich nie jest walcem, mają dosć "rozmyty" rytm zaraz sobie sciagnę i policzę na ile są dokładnie. Jeżeli się mylę to dam znać, ale znam te utworki i choc sie nie wsłuchiwałam, nigdy o nich jak o walcu nie myślałam. Uruchamiam kazę z czystej ciekawości:) ale bym sobie dala głowę uciać , że nie. napiszę po moim sprawdzeniu. Walczyków angielskich i wiedeńskich mam cały tabun, służę spisem bądź mp3

no wlasnie tak mi pasowaly na walce, ale nie do konca... nie wiem jak to tanczyc :-(
podeslij mi jak mozesz liste walcow angielskich, bede wdzieczna.

Unforgetable to typowy slowfox w niczym nie przypominajacy walca (piekny utwór) natomiast- When I fall in love to równiez wolny foxtrott czyli slowfox ładny w wykonaniu Doris Day. a to tzw rozmycie faktycznie jest rozmyte w czesci początkowej-intro. w obydwu przypadkach to miarowe rowne kawałki lecz żaden nie jest 3/4 czy NIE JEST WALCEM.

mam unforgateble- liczy sie na 4 i jest to wyraźny fox trot jak dla mnie, natomiast when i fall in love- ma bardzo rozmyty ten rytm, jest też na 4 ale słychać rytm wyraźniej dopiero w połowie piosenki- nadaje sie do kiwania, obrotów w wolnym tańcu ale napewno nie jest to walc.

to lista wybranych walców angielskich

1. Open arms ( wyk: M. Carey , i dwa inne)
2. When I need you ( 3 wykonania : Julio Iglesias, Rod Steward, Celine Dion)
3. Sunrise sunset- ze skrzypka na dachu
4. Women in love -instrumentalny
5. Limelight- instr
6. Emozione
7. Bygone days
8. Apassionata- instr
9. Send in the clowns
10. Henry Marcini- ballroom waltz-instr
11. Give me forever- James Ingram- my to mamy na pierwszy walc
12. Master of chant- end game
13. Theme from the Romeo & juliette
14. Piosenka z filmu R& J
15. Come away with me- Norah Jones
16. Sweetheart tree- instr
17. Whitney Houston- You light up my life
18. Maddy -instr
19. Nat king Cole- Fascination
20. Hymne- Vangelis-inst
21. Enya- tea house moon- instr
22.23 Moon river- instr i wersja śpiewana
24. When forever has gone- instr
25. Dumka na dwa serca
26. Are you lonesom tonight- Elvis Prestley
27. The girl with the sun in her hair- instr
28. Life is a long way to run- instr
29. Lover's waltz- instr
30. Piosenka z filmu Ghots ( przeróbka na walca)
31. Jessy- casa musica slow waltz
32. Celine Dion- Only one road
33. Richard Chamberlain- I will love you

Woman in love też na pewno nie jest walcem chyba że jest jakieś inne wykonanie. Ja mowie o B.S.

Super, że pojawiła się tu lista piosenek do walca angielskiego. ja również poszukuje jakiegoś ciekawego kawałka na pierwszy taniec.

Ja ze swej strony proponuje rónież stronę www.casa-misica.de, tam pod "standard/slow walz" też można znaleść ciekawe utwory. (a potem ściągnąć gdzieś z internetu).

I jeszcze mam jakieś inne tytułu do walca angielskiego, ale przyznam, że jeszcze nie znam tych kawałków:

Andy Williams - "The Village Of Saint Bernadette"
Della Reese - "Gone"
Tony Bennett - "Wait Till You See Her"
Vince Hill - "Edelweiss"
Bert Kaempfert - "Answer Me (My Love)"
Perry Como - "It Happened In Monterey"
Tony Bennett - "Lover"
Della Reese - "Don't You Know"
Ronnie Aldrich - "When Forever Has Gone"

dzieki bardzo za analize, my pomimo naszego kursu 2 miesiecznego nie potrafimy rozpoznawac ktora piosenke jak tanczyc...
fox trota raczej nie chcemy, preferujemy walce :-)

Obydwa sa na dwa, gdzie Ty tam walca znalazlas??elajza napisał(a):

> poprawcie mnie jestli sie myle - oba to walce angielskie?
>
>

a piosenka "Strangers in The Night" Sinary? czy to walc angielski?

nie kazdy sie musi od razu znac... Ja na przyklad pojecia nie mam i nie martwilam sie tym bo specjalnie planowalismy przyjecie w malej knajpce gdzie nawet jakbysmy chcieli zatanczyc to nie byloby miejsca. Niestety knajpa zostala zmieniona na inny lokal (z ewidentnym parkietem...), w zwiazku z czym caly czas zadreczam sie mysla o tancu (zwlaszcza tym pierwszym tancu...).
Pojecia nie mam co i jak :(

olga,
Widze, ze z obiadu dla rodziny robi sie u Was regularne wesele :o)
rzeczywiscie radykalne zmiany...
glowa do gory, olga, bedzie dobrze!

Nawet mi nie mow... Wcale nie chcialam tancow, bo wiem, ze bede skrepowana tym ze kazdy na nas patrzy, no i to bedzie cos innego niz dyskoteka...
Mam nadzieje jednak ze jakos to przezyje... Ale wiesz - pierwszy impuls byl taki zeby zrezygnowac z wszytskiego. A teraz to jzu calkiem na powaznie musze sie zabrac za kompletwoanie jakis tanecznych utworow - nie chce takich typowo weselnych czy biesiadnych, tylko cos innego - sama wlasciwie nie wiem co :)

Aha - wlasnie sobie probuje "walcowac" do tego walca chyba z "Kopciuszka" Disneya- czuje sie jakbym miala zaraz ogladac "kino familijne"...

oj, rozumiem cie dobrze.
a powiedz, gdzie w koncu bedzie to wasze weselicho? Masz juz wszystko zalatwione i zatwierdzone?

my wczoraj pol dnia jezdzilismy po roznych lokalach, w koncu stanelo na Hotelu Europa, jutro jade podpisywac umowe.
Najwiekszy stres to i tak bylo wydobycie zaliczki z dotychczasowego miejsca - ale sie udalo. Teraz "tylko" pozostaje kwestia przerobienia zaproszen...

Eh, chcialabym, zeby juz bylo po wszystkim. ale zeby po weselu nie bylo juz tak lekko i bezstresowo to od wtorku po slubie zaczynam nowa prace :o)

elajza - widze idziemy "leb w leb" - ja tez bylam po zaliczke (to znaczy rodzicow poslalam bo nie bylam na silach - nie lubie zalatwiac takich spraw..), ale pojde (o zgrozo juz samotnie!!!) za tydzien - powiedzieli ze oddadza, ale za tydzien...
Jak odzyskam kase to napisze gdzie teraz robie ;))
Prace mam wprawdzie nadal ta sama, ale zbliza sie koniec roku, koniec stazu i mnostwo roboty...
Trzymaj sie :) Powodzenia w nowej robocie :)

Tak sobie siedze i mysle - moze ktos mi powie skad wiadomo ze utwor jest na cztery????
A druga moja mysl jest taka, ze walc jest bardzo meczacy do tanczenia - po walcowaniu do tego jednego kawalka mialam zadyszke jak nie wiem...
Pozdr :)

olga gratuluje że zdecydowaliscie sie na walca ,my cos swojego odtanczymy...:):)

sabra- skad ten pomysl o zdecydowaniu sie na walca????
Zdecydowalismy sie jedynie na inny lokal w ktorym jest niestety parkiet na ktorym pewnie bedzie wypadalo cos zatanczyc... Obawiam sie jednak, ze jak zatancze ten pierwszy taniec to potem nie bede miala spokoju i bede musiala tanczyc z tesciem, ojcem, bratem itd.. Rany... A tak chcialam tego uniknac...
Jednak sabra pozwol ze cie uswiadomie ze o walcu nie mam zadnego poejcia :))))) Takie cos "walcowate" przecwiczylam w pokoju dzis pierwszy raz (sama oczywiscie) i nawet nie wiedzialam jak mam ulozyc rece... (ulozyc w powietrzu oczywiscie.. zaluj ze mnei nie widzialas :)) Istna komedia pomieszana z zalosna tragedia ;)
Jak moj M wroci to sprobujemy cos przecwiczyc - ale to bedzie raczej takie kolysanie sie i dreptanie...

Olga a ja nie mogę się tych tańców doczkać :):)Ale co do pierwszego to mam dylemat bo moje kochanie popierwsze nie lubi tańczyc , po drugie nie zdecydowaliśmy się na zaden utwór .....a on wraca 2 tygodnie przed i w tym czasie mamy zamiar załatwic wszystko co lezy jeszcze odłogiem no i przy okazji opracować jakies hmm wmiare ładne kroki:):0Olga no no do slub jeszcze masz duzo czasu wiec czekam na dalsze zmiany:):)Nie stresuj sie tancami ,mnie przerazają raczej te zabawy weselne no niby mam wplyw na to co bedzie ,ale i tak nie jestem do nich przekonana:)

Znalazłam tki arytkuł : kompromis

Ten wyjątkowy dzień powinien być przede wszystkim waszym świętem
Ślub jest dla narzeczonych, a przyjęcie weselne dla gości - pod takim stwierdzeniem mogłaby się podpisać niejedna świeżo upieczona para małżonków.

Przebieg ślubnej uroczystości a potem weselnego przyjęcia to często kompromis pomiędzy marzeniami narzeczonych a oczekiwaniami rodziny. Kompromis nierzadko wymuszony, z powodu którego dzień, który miał być najpiękniejszy w życiu wcale nie był taki wyjątkowy - sprowadzał się do sztucznych uprzejmości, męczącej imprezy, a może nawet obrażonych min bliższych czy dalszych krewnych.

Młodzi planując ślub mają nadzieję, że będzie to przede wszystkim uroczystość dla nich i zorganizowana zgodnie z ich planami. Rzeczywistość często jednak modyfikuje ich marzenia. Można śnić o wspaniałych kreacjach, limuzynie, kościele tonącym w kwiatach, wytwornym przyjęciu i niezapomnianej podróży poślubnej. Możliwości finansowe zwykle szybko każą się z tego snu obudzić.

Wprawdzie coraz więcej par urządza sobie samodzielnie przyjęcia weselne i pokrywa wszystkie ślubne wydatki, ale sporo z nich wciąż zdanych jest na portfele rodziców. A ci wychodzą często z założenia, że skoro płacą, to mogą mieć swoje wymagania, choćby całkowicie sprzeczne z planami młodej pary. Najczęściej sprowadzają się one do zasady "zastaw się, a postaw się" - trzeba zaprosić nawet najdalszą rodzinę, gości uraczyć tyloma daniami, że wystarczyłoby ich na cały tydzień świętowania, młodym sprowadzić stroje z zagranicy. Nieważne, że koszty wesela będzie się potem spłacać przez wiele lat, jedzenie się zmarnowało, rodzina wcale nie bawiła się dobrze, a wszystko odbywało się na pokaz. Nieważne, ze młodzi mieli ochotę uciec gdzieś z wesela, że w prezencie dostali 5 żelazek czy 6 kompletów pościeli, a niektórzy już o północy nie byli w stanie o własnych siłach wstać od stołu.

A przecież skromna uroczystość, w gronie najbliższych osób, bez wystawnego przyjęcia, ale za to autentycznie przeżywana ma większą szansę stać się najważniejszym wydarzeniem naszego życia. Można wtedy myśleć tylko o sobie, a nie zastanawiać się, czy ciocia Krysia albo wujek Staszek są zadowoleni, czy wszyscy mają czym dojechać do domu weselnego, dania są smaczne, muzyka gra odpowiednio i nikt się jeszcze nie zdążył pokłócić. Rodzina może się ze sobą spotkać jeszcze przy wielu innych okazjach, a rodziców można wysłuchać przy wielu innych sprawach.

Ten wyjątkowy dzień powinien być przede wszystkim waszym świętem, bez względu na to, jakie pomysły mają inni i jaki rozmach będzie mu towarzyszył.

Myślę, że wolny, spokojny walczyk nie jest meczący, w sumie są angielskie i angielskie też różna prędkość. Męczący i w ogóle nie dla mnie jest wiedeński- zresztą na kursie wszystkim instruktor odradzał. My już swój układ mamy i terenujemy. Uczymy się w sumie tańczyć dwa lata. Tych walczyków ładnych to się długo naszukałam, często jakieś przeróbki na walca znanych utworów wyszukałam ale jakiś kompletnie nieznanych wykonawców więc nie było łatwo- casa musica rzeczywiście ma tego sporo, można wklepać w kazie jak ktoś używa. Jeden mi się bardzo podoba, przeróbka z filmu wichry namietnosci plus śpiew, ale niestety nie wiem kto to wykonuje. Więc w sumie już wybraliśmy i ćwiczymy do give me forever- jest to dosć szybki walc angielski ale sie wyrabiamy, bo słowa badzo nam odpowiadają. Z tych wolnych to nora jones- come away with me, też myśleliśmy. You light up my life whitney też ładniutkie słowa.

Nie, nie nie. Zadna z tych piosenek nie jest walcem, a tym bardziej angielskim.Obie sa na dwa...A walc, wiadomo, na trzy (pas)elajza napisał(a):

> poprawcie mnie jestli sie myle - oba to walce angielskie?
>
>

Juz jetsem cala chora z powodu tych tancow... Zwlaszcza ze przed momentem tesciowa wspominala cos o jakims DJ... Co to to nie - moja sklonnosc do kompromisow ma swoje granice...
Czyli wszystko to czego chcialam uniknac mnie czeka... Wspaniale...
Sabra - wspolczuje Ci tych zabaw (mam nadzieje ze MIMO WSZYSTKO mnie to nie bedzie czekalo w ramach niespodzianki od tesciowej...), ale jak sobie wejdziesz na forum slubne na stronie Gazety Wyb. to moze poczytasz co robia ludzie zeby uniknac zabaw :)

Co do walca to bardzo podoba mi sie ten z "Nocy i dni", ale skoro nikt sie na niego nie decyduje to pewnie nie jest odpowiedni... Moze dlatego ze ilekroc Barbara marzyla o tym swoim bylym to ten kawalek byl... No wiec nikt nie chce tanczyc ze swoim mezem i myslec o swoim bylym ;))
Nadal nie wiem co to znaczy ze cos jest na dwa lub cztery... Ale chyba z ta niewiedza zostane ;)

Dobra- ide spac bo to lepsze niz zadreczanie sie tancem...
dobranoc :)

Na dwa to w zasadzie mówi sie o baaaardzo wolnych utworach, na cztery to już też bywają wolne, ale nie taaak bardzo, najprościej tak by można to powiedzieć- ale do unforgetable da sie tańczyć fox trota, wiec bym się upierała , że jest na 4 jednak, a przy when- no to już faktycznie na dwa. Ale dwa czy cztery to podobna sprawa, nie ma co się martwić jak się myli:) Ale generalnie jak utwór jest taki bardzo powolny, ze cieżko policzyć do 4 to znaczy , że to na dwa (hihi) na tym konczę me wywody pokrętne.

Belle - a ta parka przy Twoim nicku to na ile tanczy??? :))))) Chyba na cztery, bo w miare szybko :))))
Chyba damy sobie spokoj z jakims walcem i sie pokolyszemy jakos (o ile bedzie to konieczne...).
Dzieki :)))

Ludzie, nie przesadzajcie!

Wiesz, Belle, czytam tu sobie wypowiedzi... No i co tu dodać? Jak się nie 'czuje' czy cos jest na trzy, czy cztery, co lepiej nie puszczać 'utworów' tylko 'rock' - tam wszystko jest na 4/4 (albo slow rock - 6/8)

Z tym liczeniem jest ciekawa sprawa.
Są takie utwory, które liczy się wolno na 2, albo szybko na 3...
I cały trick polega na tym, że są własnie na 6/8.
Ułamkowo rzecz rozpatrując, 6/8 to to samo, co 3/4.
Ale inaczej się grupuje nuty.

Takie, na przykład Ave Maria (Schuberta!) jest właśnie na 6/8.
Rytm akompaniamentu leci tak:
Ooo Ooo / Ooo Ooo / Ooo Ooo / itp.

Podobny rytm ma choćby "Why the man loves you woman",
Albo (szybsza) "Córka Rybaka", której nikt nie wiruje jak super-szybkiego walca, ale kołysze się 'na dwa' (choć robi to na sześć ;)

A rytm walca, nawet granego w tym samym tempie, ma tendencję do układania się w schemat:

Oo Oo Oo / Oo Oo Oo / itp.

Czego przykładem jest najlepiej "Mały Książę" (Gdzie jesteś, Mały Książę, gdzie...), albo Enya, która ma prawie połowę walców, jak na przykład "China Roses" (Shepherd Moons)

A co do rozróżnień foxtrota od slowfoxa... Lepiej dać se siana.
I 'się gibać', jak podpowiada intuicja.

No bo niech jakiś fan poda mi choćby jeden rytm beguine, który nie będzie przez przypadek ani rumbą, ani bossa novą, ani czaczą...

No i tyle rozważań - do niczego nie potrzebnych, wierzajcie mi! ;)

Pozdrówka!
M.

Re: Ludzie, nie przesadzajcie!

Po konsultacji ze Scully - "Córka Rybaka" ma ZWROTKĘ na 6/8.
Refren jest na właśnie Beguine na 4/4

I jeszcze raz - TO NIEWAŻNE, jasne?

NIEWAŻNE! kumacie?

Mulder

ja rozumiem :))))) Bede sie gibac :)))))

najbezpieczniej jest się gibać;))

Walce angielskie i kurs tańca

Swoją drogą, 'pewien zespół, który mam na myśli' ;) puszcza w przerwach muzykę z kursu tańca.

Na kursach tańca, (jeszcze gdy w nich uczestniczyłem), muzyka była w 99% wykonywana przez orkiestrę, którą prowadził niejaki Max Greger.

Jeżeli macie dostęp do jego 'kawałków' to są one melodyjne i równiutko grane w idealnych rytmach i tempach walca, samby itp.

Walce angielskie u niego to m.in:
Greensleeves
Madeleine (bardzo ładny; melodia grana przez pedalski sax),
Plaisir d'amour (3-4 pedalskie saxy),
The Last Waltz - założę się, że hicior naszych babć.

A najfajniejsza czacza, to (wciąż Max Greger) Chacha-Fatamorgana (Właśnie puszczam - i Scully mi się tu gibie na siedząco ;)

Pozdrówka dla wszystkich!
Mulder

Re: Walce angielskie i kurs tańca

Masz racje Sculy. ja akurat nie musze słuszeć ale w myślach mi sie już rytm układa, wiem co na ile jest, ale sam jestem ciężki do tanca. dodam jeszcze że jest wrazenie utworu bardzo wolnego a notowo wychodzi np na 12/6 tak jak Anna Maria Jopek w piosence która spiewała na eurowizji, ALE JESTEŚ, czy ALE JESTEM.... nie pamietam tytułu/

Rany - dobrze ze zawsze jeszcze pozostaje gibanie sie i dreptanie...
Moim typem na dzis jest walc z "Nocy i dni" - da sie to bez problemu zatanczyc (czyli pogibac sie do tego...)???

a ja własnie szukam coś na pierszy taniec,,, ale niekoniecznie walca.... muszę poszperać w starych wątkach... może cos znajde....

Nie chciałbym drążyć, ale...
... ta piosenka Jopkowej jest własnie na szybkie 6/8
Oczywiście, to tylko moje wrażenie hehe-muzyka.
Mulder.

w zapisie nutowym jest 12/8 ale 6/8 tez można, takie wrazenie tez mam, nawet jakby prościej. ok, nie wazne, to nie jest forum sporów muzycznych, he he.

to walc angielski liczy sie na 3, to wiem, ale jak to sie oznacza??
znalazlam WALC - Fascination (Nat King Cole), napisane, ze jest 4/4. piosenki niestety nie kojarze, skad mam wiedziec czy to jest angielski czy wiedenski? czy ta informacja 4/4 cos powinna mi powiedziec?
i jeszcze jedno: czasem przy utworach sa oznaczenia np 89,84, to jak mniemam oznacza tempo? jakie tempo powinno byc w takim razie do w. angielskiego??

Pozwolę sobie na chwilę nauki, tylko nie bijcie mnie jeżeli mi się nie uda do wszystkich dotrzeć.

Oznaczenie przy kluczu wiolinowym, jest to tak zwane metrum, bardzo ważna informacja, która dotyczy wartości muzycznych w jednym tekcie danej melodii. Nie jest to ułamek, chociaż tak wygląda, tylko dwie liczby, jedna nad drugą. Dolna liczba jest zawsze wielokrotnością liczby 2, a więc
4, 8, 16 ... i mówi nam na jakie części podzielony jest każdy takt (początek taktu mozna wysłuchać słuchając powtarzających się uderzeń perkusji, albo akcenty gitary basowej, jest to dla niewtajemniczonych może trochę trudne). Dolna liczba mówi jakie wartości mamy w takcie, a górna mówi ile tych wartości jest w takcie. Jeżeli mamy w metrum u góry 3 a nz dole 4, to znaczy że w każdym takcie mamy 3 ćwierćnuty i liczymy na 3. To jest walc.
Metrum 2/4, 4/4, to są rytmy parzyste, bo górna liczba jest parzysta, walc oczywiście jest nieparzystym rytmem.

Liczby 90, 120, które pojawiają się w zapisie nutowym dotyczą tempa utworu. Dla walca angielskiego jest to tempo 90, co oznacza, że mamy zagrać 90 ćwierćnut w każdej minucie, inaczej, ponieważ w kazdym takcie walca mamy 3 ćwierćnuty, w każdej minucie mamy zagrać 30 taktów takiego walca, czyli dla wtajemniczonych każde 1-2-3 powinno trwać dwie sekundy (60 sekund : 30 taktów).
Walc wiedeński - tempo ok.180, czyli 60 taktów w ciągu minuty, czyli
(60 sekund : 60 taktów) 1 sekunda na każde 1-2-3 .

Wiem, że dla wielu z Was jest to czarna magia, ale naprawdę można rytm wysłuchać, trzeba tylko skupić się na liczeniu wyraznych akcentów sekcji rytmicznej, przede wszystkim bebnów albo basów.

Pytajcie o wszystko, Scully&M. bardzo jasno część problemu doskonale opisali, wszyscy z branży chetnie Wam pomożemy.

Pozdr. Misiek

Elajza

Fascination jest walcem angielskim i na 100% powinno być przy nim
zapisane metrum 3/4.

Pozdr. Misiek

O! i o to chodzilo!! misiek, powiedz mi jeszcze jak jest z "Unbelievable" tez Nat King Cole? tez to jest angielski??
jeszcze prosba - jezeli masz te 2 utwory w mp3, please, podeslij na miala :-)

dzieki za wyjasnienia!

Elajza

Myslę, że chodzi Ci o piosenkę "Unforgettable" - Nat King Cole
są dwie wersje, druga z dograną ścieżką Natalii Cole.
"Unbelievable" - ze ściezki dźwiękowej "Coyote ugly" wykonuje EFM.
"Unforgettable" to nie walc, posłuchaj, wyraźnie mozna liczyć rytm na
cztery albo na dwa, ten rytm, oczywiscie parzysty, to swing.
"Fascination" natomiast to piekny walc angielski (inna nazwa - boston).
Posłuchaj, na 1 gra gitara basowa, a na 2 i 3 słychać uderzenia szczotki o werbel, spokojne rytmy perkusiści grają szczotkami stalowymi zamiast
pałeczkami dla wytworzenia odpowiedniego klimatu.

Wszystkie trzy melodie wysyłam Ci na skrzynke.

Pozdr. Misiek

Czy i ja moglabym prosic o ten kawalek "Fascination"????
Albo najlepiej to inne (tez liczone na trzy) ktore sa takie ladne i romantyczne i mozna je zatanczyc :). Ja juz wiem jak sie liczy na trzy mniej wiecej bo ten krotki filmik ktory sciagnelam z internetu tez pokazywal nie tylko jak sie tanczy walca ale tez jak sie liczy :)))