Waga roweru

Czy 13 kg to dużo jak na rower górski . Strartuje na nim w kategori junior młodszy czyli 15-16 lat i chcialbym iedziec czy Wasze rowery sa lzejsze bo bym zaczął mojego bika odchudzac by zyciężac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Waga roweru

Aha no i mam hamulce tarczowe ( mechaniczne ) a rama to alu 6061

13kg to nie nadzwyczajny wynik ale nie spodziewaj sie ze 2kg mnie zmienia Twoja pozycje na wyscigu.

Waga roweru ma znaczenie w trakcie długich wyścigów z wieloma podjazdami . Rower klasy PRO waży 9kg ale kosztuje majątek . 13 kg to średni wynik ale można stosunkowo tanim kosztem " zdjąć " 1kg montując lekkie koła z lekkimi oponami i dętkami , potem już każde 10 g sporo kosztuje .

13kg to taki sreni wynik, mozna by tak z 1-2kg zrzucic ;)
Tylko pytanie czy to jest Ci potrzebne, nie wiem na ile "profi" jestes ...
jesli na prawde walczysz o najwyzsze lokaty, to zapewne warto, ale jesli nie to moze lepiej na razie potrenowac solidniej a odchudzanie zostawic sobie na przysze lata... bo w tym zakresie jaki podalem moze nie kosztowaloby to jeszcze tak duzo, ale pozniej juz zaczynaja sie schody :/ no chyba ze masz bogatych rodzicow czy cos to wtedy juz zupelnie inna bajka.
Jestem troche starszy od Ciebie, w tym roku koncze 18 lat, moj ojciec jest pasjonatem, stad tez moge sie pochwalic calkiem lekkim sprzetem :D
http://www.light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=87

nie wiem ile wazysz ale zacznij odchudzanie siebie, w tej materii momentalnie odczujesz roznice :)

Aha no i moja rama to ,,21,, ja mam 1,80 i waże 65 kg wiec nie za dużo oge zrzucic bo juz jestem dosc chudy

no to masz takie parametry jak ja, tylko ze ja mam rame 17,5...kto ci wcisnal takiego kolosa?!

Krzyżak napisał(a):

> no to masz takie parametry jak ja, tylko ze ja mam rame
> 17,5...kto ci wcisnal takiego kolosa?!

... pewnie rodzicielski...

Wcześniej tez jezdzilem na ,,17,5,, i nawet na ,,19,5,, ale rura górna cały czas była zbyyt krótka . nie pomogła nawet wymiana mostka cofnięcie siodła wiec przy 3 rowerze zdecydowałem sie na ,,21,, i nie był to wybór ,,starszych,, tylko mój. Ale tak na rawde nie jest to w brew pozorom ,,kolos,,

a przy wzroście 189, wadze 73 kilo mozna sobie sprawić rame 18.5 ? czy jest za mała ?

tofik ciezko powiedziec, musisz przymierzyc i stwierdzic czy bedzie czy wygodnie

Przy Twoich parametrach proponuje 20cali ramę ,pozdrawiam.

Tutaj jest świetny kalkulator, wystarczy sie pomierzyc dokladnie :)
http://wrenchscience.com/WS1/Secure/Fitting/Height.asp
oczywiscie najlepiej jest samemu się przejechac, no i co lepiej pasuje... nie mozna powiedziec jednoznacznie jaki rozmiar bedzie dla Ciebie najlepszy, rownież ze wzgledu na to ze kazdy producent robi troche inna rozmiarowke, geometrie i stad wlasnie radze samemu to sprawdzic.

tylko co do milimetra - bo nie wygrasz zwodów jak oszukasz !!

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...