Wołyń

Temat dostępny też na forum: Wołyń
Opinie do filmu: Wołyń.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wołyń

Cud istny, że ten film powstał, bowiem jest tzw. "niepoprawny politycznie", ani cinkciarze, ani ministranci nie chcieli go wesprzeć materialnie, powstał dzięki subsydiom społecznym, nie wiem, jak artystycznie, ale jest wartością ideową, wzmocni opcję polityczną, że banderowska Ukraina nie ma szans, ani historycznych, ani realnych, na bazie współczesnych postaw ideowych Ukraińców, być naszym przyjacielem i sojusznikiem, jest jedynie polityczną koniunkturą dla NATO i Sorosa, a Polska gra w tym "szwindlu" rolę przedmiotową, niestety...
popieram tę opinię 99 nie zgadzam się z tą opinią 29

Pisać prawdę-tchórze!

W nielicznych odwetach:Polacy nie stosowali 366 sposobów mordowania.Więc dlaczego stawiacie znak równości,między nimi a upadlińcami!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

też nie rozumiem

oczywiście, nie było też rozkazów zabijania cywilów od dowództwa AK a nawet przyzwolenia na tego typu zabijanie w męczarniach a mordowanie w taki właśnie sposób Polaków to oficjalne osobiste rozkazy dowódców UPA. Nikt zresztą nie poniósł odpowiedzialności żadnej czego mimo wszystko nie można powiedzieć o Niemcach a kaci mieszkają dalej na swoich etnicznie czystych już ziemiach
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Polacy nie stosowali 366 sposobów mordowania."
Wczoraj czytałem o 99 sposobach, dzisiaj już 366... to na pewne prawy sektor codziennie coś wymyśla... Można źródło (tylko nie kresy.pl), kopię dokumentu? Jak Ukraińcu ciekawe, naprawdę ;) Uważam Banderę za przestępca i morderca, on nie powinien być naszym bohaterem, ale rozkazy o 100500 torturach to kremlowska propaganda ;) Nie zaprzeczam że byli bestianstwa i tortury, ale nie było takiego rozkazu i systematyzacji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

to musisz więcej czytać

Były sposoby na mordowanie Polaków i znam to nie tylko z relacji osobistych ale te materiały sa dostępne w wielu książkach i archiwach, widocznie jako normalny człowiek nie możesz uwierzyć że taka zwierzęca nienawiśc jest możliwa. jewiele To.AK nigdy nie wydalo takiego rozkazu nawet w ramach odwetu .Oczywiście nie tylko sam Bandera taki rozkaz wydał ale też wielu pomniejszych i nie chodziło tylko o to by Polaków wymordować ale też o to by cierpienia były jak najbardziej dotkliwe tąd te wszystkie okropieństwa w które nie wierzysz. Była systematyzacja zabijania a ziemie miały być czyste jak łza krew płynęła rzekami,polska krew. Martwi mnie fakt,że jako najprawdopodobniej wrażliwy człowiek uważasz że wieśniaki w 43 niemowlęta i starcy mają coś wspólnego z kremlowską propagandą
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

"blah-blah-blah"... gdzie źródło? napisać w artykułach/gazetach/książkach można co chcesz, u nas są książki gdzie jest napisane że Ukraińcy jest najstarszą cywilizacją :) podaj link do dokumentu ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

pisz po polsku

Tekst pisany jakimś niepoprawnym bełkotem,albo bot albo obcojęzyczny z tłumaczem online:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po obejzeniu, mi to wyglada na ruska robote

Wypisz wymaluj sytuacja antypolska na Litwie czy antyukrainska na Krymie,
Przyszli rosjanie, moze nawet paru polakow zabili/obdarli ze skory, a dalej samo poszlo
Rosjanie sa slynni z podburzania i knucia spiskow, a ukraincy dali im sie sprowokowac
ot co
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najważniejszy film to Wołyń

To najważniejszy film w Polsce roku 2016. Zapewne tłumy Polaków pójdą do kin zobaczyć ten film.

I temat ten to ostrzeżenie dla rządzących. Każda władza która ulega banderowskiej władzy na Ukrainie przegrywa wybory - patrzcie przykład prezydenta Komorowskiego i PO.
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 42

Pocieszyłeś mnie tym stwierdzeniem, bo nie zauważyłem nagłego wycofania się obecnej władzy z romansu z banderowską UPAiną. Wystarczy czekać aby ostrzeżenie się spełniło..
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Każda władza uległa Moskwie wpędza naród polski w nędzę i upodlenie. Cała historia o tym świadczy!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

..

to nie jest forum do krytykowania bądź popierania władzy w Moskwie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

do tego niby polaka

pisuarski trolu idż się pomódl za swój pusty łeb
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bardzo czekamy na ten film!
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czekam na opinię kogoś kto obejrzał ten film. Na razie widzę tylko jakiś polityczny bełkot nie mający związku z filmem!!
A tak w ogóle, trzymam kciuki za Smarzola, Trzaskę i resztę ekipy.
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 9

Arcydzieło absolutne.

Wojciech Smarzowski jest geniuszem.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja oglądałem ten film i nie mogę się otrząsnąć, mimo że wszystko to wiedziłem a prawda była jeszcze gorsza niż w filmie, mimo to dziekuę Bogu,że taki film powstał, bo dość mam już tej polskiej niewiedzy,stawiania równości pomiędzy narodami,poprawności politycznej i głoszenia ignoranckiej nieprawdy Jak masz ochote, tylko obejrzeć dobry film bez psychicznego angażowania się to idz na coś innego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widziałam film. Warto polecam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polacy dowiedzą się wreszcie o tej okropnej RZEZI niewinnych kobiet i dzieci na Wołyniu

Mój Tato Stefan Grochowski urodził się na Wołyniu w 1939 roku. Miał 5 lat jak musieli uciekać z własnego domu do lasu przed okrutnymi bandami ukraińskich nacjonalistów UPA-banderowców. .Do prowizorycznej wioski w lesie wpadli banderowcy i zaczęli mordować Polaków. Rodziców nie było gdyż pojechali na targ kupić żywność. Dzieci zostały same. Niewiele starsza od ojca, siostra Irenka złapała go za rękę i udało im się uciec na bagna. Młodszego,dwuletniego braciszka Władysława wzięła na ręce ale nie była w stanie go udźwignąć przeskakując z kępy na kępę. więc ukryła go w krzakach i uciekali .Dzieciątko zaczęło płakać i zdradziło oprawcom swoją kryjówkę. .Rodzice po powrocie znaleźli go ukrzyżowanego bagnetami na drzwiach szałasu. Przerażeni szukali wśród pomordowanych reszty swoich dzieci i wyrywali sobie z rozpaczy włosy z głowy .Dzieci szczęśliwie odnalazły się po dwóch dniach błąkania się po lesie. Włodeczek zmarł jednak na wskutek odniesionych ran po wielkich cierpieniach w trakcie wywozu przez Niemców do obozu w Wałbrzychu. Tym zwyrodnialcom nie chodziło o zabijanie ale o zadawanie tortur i cierpień.Działy się tam straszne rzeczy o których można przeczytać w opowiadaniach Stanisława Sorokowskiego .Ostrzegam! Straszne! Żeby je przeczytać trzeba mieć mocne nerwy .Wybieram się na ten długo ...bo ponad 70 lat oczekiwany film Wojtka Smarzowskiego
popieram tę opinię 134 nie zgadzam się z tą opinią 9

To oczywiście smutne, ale to nie jest forum skrzywdzonych przez upa. Czekamy na opinię o filmie!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 51

Jak film zostanie wreszcie zaprezentowany, to doczekasz się opinii i recenzji. Na razie nikt filmu nie widział, ale temat budzi tak wielkie emocje, że ludzie chcą się wypowiedzieć i nie ma w tym nic niewłaściwego. W końcu milczenie o tym koszmarze trwało 70 lat.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 4

jjj

Barbara właśnie pisze o filmie czegoś nie rozumiesz ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale co tam jest do popierania?

zastanów się, co wypisujesz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najgorsze zbrodnie!

Dzieci poddawane straszliwym torturom, których nie da się opisać. Wszystkich trzeba uświadomić, jak wyglądała ta rzeź!!!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak tylko dlaczego dopiero teraz, przez tyle lat był na to czas a poprawnośc polityczną nie pozwalała i ofiary były upokarzane przez nieświadomych ignorantów ktoby się tam przejmował głupimi wieśniakami tak to czuję właśnie niestety
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pani Barbaro.. aż brakuje mi słów aby wyrazić co czuję kiedy czytam PANI wpis. Rzeź Wołyńska to najstraszliwsza zbrodnia w dziejach ludzkości, ukrywana i przemilczana. Kazdy którego rodzinę dotknęła ta tragedia, czeka na prawdę i sprawiedliwość. Na pewno wybiorę się do kina, obejrzę długo wyczekiwany film , boję się tych przerażających scen, na pewno polecą łzy i będę zaciskała pięści ze złości, że tak wtedy było i tak mordowali niewinnych ludzi. Potrzeba więcej takich filmów, aby kolejne pokolenia wiedziały i znały historię. Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę zdrowia.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie rozumiem Pani słów o przemilczaniu. O rzezi wołyńskiej powstało wiele prac historycznych (plus strona internetowa IPN "zbrodniawolynska.pl" z 2013 roku) i powieści - choćby sześciokrotnie wznawiane "Zasypie wszystko, zawieje" Odojewskiego. A że nikt nie nakręcił dotąd filmu? Na to trzeba specyficznej wrażliwości. I mocnych nerwów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

no... lepiej kręcic ciągl filmy o holokauście, powstaniu warszawskim,Katyniu i Sybirakach, kogo obchodzą wieśniaki z Wołynia.., niewykształceni prości ludzie którzy byli tylko Polakami, komu to potrzebne, w końcu były książki,wspomnienia kto przeżyl ten n wie a reszta niech zapomni, krew mordowanych jest gorsza niż inteligencka i poprawna politycznie. W końcu to ich wina że nie zgineli szlachetnie od niemieckiej czy ruskiej kuli a tylko od siekiery czy rozżarzonego pręta słysząc w ostatnim tchnieniu sława ukrainie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brawo za demagogię. Dwadzieścia kilka lat przedtem na tym samym Wołyniu tak samo bestialsko mordowano polską szlachtę, i o nich też nie nakręcono żadnego filmu. Nie chodzi o to, kogo (w sensie społecznym) zamordowano, ale jak zostało to zrobione i czy znajdzie się twórca, który ma umiejętności i taką wrażliwość, by pokazać to na ekranie. Katyń czekał na Wajdę, Wołyń poczekał na Smarzowskiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super

Jestem zaszokowana pięknem tego filmu.To arcydzieło
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

dosyć fikcji i zakłamania

Siostra mojej babci (Polka) została zastrzelona przez bandytów czczonego obecnie pseudobohatera Łupaszkę. Nie ma tu zero jedynkowych sytuacji i nikt nie jest święty. Mordercy byli po obu stronach polskiej i ukraińskiej i czas przyjąć to do wiadomości. Polacy nie są lepsi i takie są fakty
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Bardzo czekam, ale boję się że zostanie wyświetlony tylko raz - na Festiwalu , a do kin nie wejdzie, żeby nie jątrzyć stosunków z sąsiadem.
Złotych Lwów na pewno nie dostanie, choćby był artystycznie wspaniały. Myślę że Lwy są już przeznaczone dla Ostatniej Rodziny.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wiedziałam ! Poprawność polityczna zwyciężyła !
Ale , co by nie mówić o artystycznych walorach Ostatniej Rodziny, to jednak temat męki twórczej i trudnych charakterów Beksińskich jest MIAŁKI w porównaniu z tematem Wołynia.
Jedno jest pewne: ludzie zagłosują nogami.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Złote lwy nie za temat a za jakość filmu są dawane
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

O tym ,że Wołyń nie dostanie ,,Lwów" wiedział każdy kto choć trochę zna

obecne ,,elity" . To jest towarzystwo wzajemnej adoracji . Szkoda ,że bez honoru i bez wstydu. Wypełzają nie wiadomo skąd jak u Hugo -nijacy ,,brudni" -zdolni do wszystkiego . Że też Bóg nas pokarał takimi ,,elitami"
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

I co....zatkało kakao ?
Film we wszystkich kinach pokazują....i po co te jęki były
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wspaniały

Obraz i muzyka
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zbrodniarze bez kar!!!!

Dziewczynki maleńkie gwałcone i mordowane okrutnie. 70 procent zamordowanych to dzieci: nabijane na widły i wrzucane do ognia, przybijane gwoździami na żywca na drzwiach, ścianach, wieszane za języki przybite gwoździami do stołu, rozpruwane brzuszki; kobietom w ciąży zaszywano koty w brzuchu; dzieci masowo nadziewano na kołki od płotu. Wiele tortur na oczach rodziców... Młode Polki całujące oprawców w buty - w prośbie o ... szybką śmierć...
O kaźni tych niewinnych stworzeń trzeba wreszcie uczyć Polaków!!!!
popieram tę opinię 94 nie zgadzam się z tą opinią 8

Z tymi dziecmi na płocie to prawda.

Cytat z opowieści mej babci: A kiedy zobaczylam, jak ukraincy (sic!) nadziali dwuletniego synka sąsiadki na kołek od płotu, to się dużo nie zastanawialam, tylko Krysię (mą mamę) w pierzynę i chodu do lasu!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bbbb

opanuj się, ludzie którzy to robili już są w grobach. nie rozumiem po co jątrzyć, szukać wroga i nastawiać ludzi przeciwko sobie??? w końcu wszyscy chcą żyć w pokoju i czas nad tym pracować a nie na siłę skłócać wszystkich
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

antyjoanna

problemem jest to, że ukraińcy zaczyjaną czcić stefana bandere. a prezydent ukarainy przyjeżdza do Polski na rocznice 01.091939 z barwami upa na mankiecie. Co ciekawe w tvn powiedzieli że to taka nowa moda na makówkę.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chodzi o to, że wszędzie na świecie stoją dziś pomniki ofiar zbrodni wojennych - czy to w niemieckich obozach, czy też w Katyniu. Tylko na Ukrainie powstają pomniki sprawców.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polacy też torturowali ludzi w tym dzieci

Polacy też torturowali ludzi w tym dzieci, zakopywali żywych ludzi, palili cali rodziny w stodołach. Oni dostali karę? Czy są bohaterami narodowymi?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

To powinien być kandydat do Oscara

Poszli na łatwiznę. Znowu Wajda a pewnie nie wejdzie do "piątki"
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczywiście że Powidoki nie zdobędą nominacji do piątki (choć liczą na nazwisko reżysera). Ale Wołyń tym bardziej nie zdobyłby takiej nominacji. I to nie tylko ze względu na poprawność polityczną i rozgrywanie Ukrainy przeciw Rosji. Po prostu historia tych ziem jest zbyt skomplikowana, aby mógł ją zrozumieć widz inny niż polski, i ukraiński.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zupelnie nie rozumiem decyzji o kandydaturze filmu Wajdy na oskara, uklady ukladziki. Przykro
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Arcydzieło sztuki filmowej

10/10
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 7

UPAdlina

Mykoła Tryzub w Kijowie mieszka
Banderę wielbi ten nasz koleżka
Ostrzy siekiery przez cale ranki
I banderowskie wkuwa czytanki
O tym, co zrobić trzeba z Ruskimi
Kiedy w Doniecku spotka się z nimi.
Matka nań krzyczy: Mykoł, łobuzie!
Kiedy siekierę upycha w bluzie.
Matka powiada: poszukaj żony,
Lecz on w kundelki jest zapatrzony
Miłość matczyna do niego czysta
Bo dzielny z niego jest fetyszysta.
Dobre to tylko, że szczur ten ze stodoły
nie chodzi z nami do polskiej szkoły
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ukraińcy wara

Ukraińcy wara od Polski wracajcie na swoją Ukrainę mlekiem i miodem płynącą. Nie powinniśmy im pomagać, dopóki nie przeproszą i się nie ukorzą jak Niemcy
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 16

Polska pomaga tylko etnicznym Polakom, Ukraińcy pracują i płacą podatki, studenci płacą za studia. Kiedy ja coś kupuje w sklepie, sklep mi nie pomaga, jestem go klijentem :) Pamiętamy wsparcie i zawsze będziemy pamiętać, Dzięki ;) Ale pobyt w Polsce to nie jest "pomoc" ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

dlatego wracajcie na swoją etnicznie czystą Upadlinę gdzie są tylko puste pola po spalonych polskich wsiach i mordercy mieszkający na grobach swoich ofiar
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

A ty kim jesteś żeby rządzić i rozkazywać na przykład mnie co robić? :) ty możesz głosować na wyborach i tyle, masz jeden z 36 000 000 głosów. Twoja opinia nic nie warta dla mnie ;) Polski rząd zaproponował mi współpracę - ja pracuję w Polsce, płacę podatki, nie łamię prawo. Polska się mi podoba. Współpraca jest na korzyść mnie i na korzyść Polsce i narodu polskiemu. Win Win.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

won z Polski
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

za pieniądze

Film mistrzowski i bardzo ważny.

Każdy powinien go zobaczyć ! Wiele osób mówi że nie pójdzie, bo boi się że nie wytrzyma scen mordów i okrucieństwa. Bylam, widziałam, przetrwałam (choć nadal przeżywam). . Proszę mi wierzyć, Smarzowski nie epatuje okrucieństwem . Po prostu dokumentuje kamerą fakty, a te były straszne. Świetna część pierwsza filmu, którą nazwałabym Genezą . Druga część to Strach. Trzecia - Rzeż. I wspaniałe zakończenie że gwałt się gwałtem odciska , a miłość to jedyne co daje nam nadzieje w tym podłym świecie.
Dużo postaci , dużo i szybko się dzieje więc mimo że film jest długi niektóre wątki mi umknęły (np. co się właściwie stało z mężem Zosi ?)
Smarzowski nie ma sobie równych w polskim kinie.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mężowi Zosi Ukrainiec obciął głowę za obcięcie ręki. Oko za oko, głowa za rękę chyba przesadził.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mąż Zosi odciął złodziejowi rękę za kradzież kury. Potem ten złodziej przyszedł ze swoją żoną do Zosi i dali jej wiadro w którym to była odcięta głowa jej męża
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam wątpliwość.

Film dużo pokazuje - jak?, a za mało - dlaczego? Na pewno nie posłuży budowaniu mostów, jak to powiedział Smarzowski, pomiędzy nami a Ukraińcami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 18

kkkk

dlatego że prawda o Wołyniu jest jeszcze gorsza, poczytaj trochę wspomnień bo nie można pisać ot tak o tych okropnościach.

Ja tam bylem miod i wino pilem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

mój dziadek walczył z upa- nie chciał o tym opowiadać, bo widział straszne rzeczy

a najgorszym dla niego wyzwiskiem było: ty ukraińcu, ty ukrainko- nie było większej obrazy od tej.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja Ukrainiec, i mój dziadek też walczył przeciwko UPA (Ukrainiec) i on nie został nazistę i nie miał nigdy nienawiści do innych narodów ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

w rozmowie przy piwie ze swoim kolega ukraincem zapytalem czy wie co wydazylo sie na wolyniu Odpowiedzial pytaniem czy wiem co robili polacy z ukraincami przez okres RP Trzeba uderzyc sie w piers dlaczego Nie tlumacze zbrodniarzy bo tacy tez byli wsrod nas Teraz ukraincy potrzebuja naszej pomocy ciepla i zrozumienia
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 23

Skala glupcze

Moze wyjasnij co polacy robili z ukraincami? Rozpruwali ciezarne kobiety zabt zaszyc kota? Przybijali dzieci do drzwi stodoly ? Wiazali w peczki dzieci drutem itd? Chyba pomieszaly Ci sie skale....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obejrzałem film dzisiaj w Krewetce

Rzeczywiście dobry, ale szczerze mówiąc spodziewałem się więcej okrucieństwa.
Sceny rzezi były w mojej opinii zbyt krótkie i nie tak drastyczne, żeby wyróżniały ten film od innych. Przeczytanie książki, relacji świadków wydarzeń opisujących różnorakie wymyślne sposoby zadawania bólu i mordowania jakie miały miejsce na Wołyniu na pewno odciśnie głębsze piętno.
Niemcy zostali tu chyba przedstawieni zbyt pozytywnie mimo wszystko.
Dobrze, że ten film powstał i prawda o Rzezi Wołyńskiej powinna być rozpowszechniona w świecie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak niestety, rzeczywistośc była gorsz,a co do Niemców się nie zgadzam bo wiem że jak było niemieckie bądź ruskie bądź polskie wojsko Polacy już się tak nie bali. Wojsko nie dopuszczało do takich okrucieństw - tak wiem z relacji świadków. Dla mnie przesadzona za to jest jedna z ostatnich scen w domu Heli i jej ukraińskiego męża,bo nigdy o takim przypadku nie słyszałem choć nie wykluczam że może się zdarzył ale musiał być incydentem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

...nie wszystko co nakręcili zostsło wyświetlone...cenzura
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

prawda boli

Ten film,jak kazdy tego rezysera wbija w fotel.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ile trwa?

Dlaczego zaniechano podawania czasu trwania seansu? czy to byl wielki klopot? W czasach,kiedy ludzie zyja w szybkim tempie i maja wyliczony czas to wazne,aby wiedziec , ile trwa seans w kinie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

2,5h

Informacja o czasie trwania filmu znajduje się w piątej linijce opisu. Znalezienie jej zajmuje 2 sekundy. Za dużo?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ona żyje w szybkim tempie, 2 sekundy jej cennego czasu to wielkie marnotrawstwo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie podają informację ile trwa wyświetlanie reklam ? To nie czas trwania filmu jest problemem, tylko to hałaśliwe g.... wyświetlane przez 30 minut.

Wołyń

Historię znam z opowiadań dziadków i rodziców. Chciałabym obejrzeć ten film. Nie wiem tylko czy wytrzymam. Czy udźwignę ten bezmiar okrucieństwa i ludzkiej tragedii.

Chcialabym obejzec, ale sie boje...pierwszy raz sie cholernie boje osc do kina na film

Mocny

Zostaje w głowie po wyjściu z kina. Pan Wojtek w najlepszej formie...wie co robi. Polecam
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Arcydzieło !

Jest to film dla każdego...musi to obejrzeć 4 latek jak i 100 latek. Ciezki film ale ważny temat. Gra na emocjach, wbija w fotel a na koniec targa uczuciami i miażdży widza. Ale takiego znamy Pana Wojtka... Umie to zrobic jak nikt w Polsce. I za to należą mu sie ukłony, oklaski i szacunek. A my jaki naród polski mozemy byc dumni z takiego reżysera i nic tylko czekać na kolejny film. Dziękujemy! Chcemy więcej! 10/10!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

4 latek

niekoniecznie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba zobaczyć

Mocny, świetnie zagrany film.

Wołyń

Bałam i ..... zobaczyłam. Film warty polecenia. Potwierdzają się opowiadania starszych ludzi, którzy pamiętają tamte czasy. Dzisiaj zastanawiam się, kim są Ukraińcy? Jak mogą z Upaszki zrobić bohatera narodowego.? Skandal.!!!! Gorąco polecam ten film.Wspaniałe realistyczne zdjęcia. Każda dorosła osoba powinna go obejrzeć.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak mogą z Upaszki zrobić bohatera narodowego?

tak jak Polacy robią bohaterów z tych kto zakopywał żywych ludzi (w tym dzieci) i palił cali rodziny w stodołach. Każda dorosła osoba powinna znać swoją historie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Film który każdy powinien obejrzeć...

Obejrzałem wczoraj film pt. "WOŁYŃ" w reż. Wojciecha Smarzowskiego. Film bardzo dobry, niewiele mu brakuje, żeby określić go mianem genialnego. Jedyna wada moim zdaniem to czas jego trwania - dwie i pół godziny. Film wstrząsający, wzruszający i wyczerpujący zarazem. Aktorzy świetni, role dziecięce wspaniałe. Atmosfera filmu przytłacza, kiedy film się skończył ludzie wciąż siedzieli na fotelach i dopiero po chwili w niemal zupełnej ciszy opuszczali salę. Jeden z najlepszych polskich filmów jakie widziałem. Nawet strona techniczna filmu stoi na światowym poziomie. Smarzowski doskonale przedstawia anatomię zła na przykładzie ukraińskiego nacjonalizmu połączonego z pijaństwem, ciemnotą i bestialską brutalnością, co jak się okazuje - stanowi idealne pole na którym zasiewane są ziarna nienawiści (okres przed wojną), które podlewane mową nienawiści prowadzą do rozkwitu w czasie wojny pod postacią LUDOBÓJSTWA NA POLAKACH DOKONANEGO PRZEZ UKRAIŃSKICH ZBRODNIARZY. Film pokazuje do czego prowadzi nienawiść i jakie zbiera zbiory... Mam też wrażenie, że ludzie którzy go obejrzą inaczej spojrzą na Ukrainę, na której właśnie trwa gloryfikacja nazisty i ludobójcy Stefana Bandery i innych zbrodniarzy. Ten film ma przesłanie uniwersalne i uważam, że każdy powinien go obejrzeć, aby nigdy więcej nic takiego się nie powtórzyło. Ten film to też swoisty hołd złożony tysiącom pomordowanych dzieci, kobiet i mężczyzn, o których przez wiele lat nikt nie chciał ani pamiętać, ani mówić. Naprawdę warto iść do kina na WOŁYŃ.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

A 20000 zabitych cywilów to ludobójstwo?

A 20 000 zabitych cywilów (kobiet i dzieci) to ludobójstwo? Jaka różnica między UPA i NSZ albo ZW?

tylko 1 przykład, jedna wioska (a takich było wiele)

Zbrodnia w Wierzchowinach:

"Bohaterowie" z NSZ zwalczając komunistycznych agentów w Wierzchowinach zamordowali 194 osoby w tym 65 dzieci w wieku od 2 tygodni do 11 lat, 84 kobiety i dzieci powyżej 11 lat i 45 mężczyzn.

Obejrzałem film dopiero wczoraj

Powiem tylko, że nie zszokował mnie, ponieważ takie, a i gorsze sceny rzezi wołyńskiej znam z wielu opowieści. W dzieciństwie opiekowała się mną przyszywana "babcia", która uciekła z takiego pogromu z Wołynia w wieku 15-tu lat. Udało się jeszcze jej bratu, a ich rodzice zginęli na ich oczach. Nie do zapomnienia i wybaczenia. Polaków mordowali i Niemcy i Rosjanie, ale tylko Ukraińcy w taki sposób. Śmierć w płonącej stodole była tam naprawdę luksusem. Natomiast jeśli chodzi o film - jak dla mnie, zdecydowanie zbyt krótki. Tego tematu po prostu nie da się opowiedzieć w dwie i pół godziny i wyszedł w moim wrażeniu zbyt ogólny. Czas zabiera choćby wklejenie elementów politycznej poprawności - ucisk ukraińskiej ludności i te polskie brutalne odwety. Do kompletności filmu brakuje choćby wzmianki o losach Polaków, którzy przeżyli rzeź wołyńską. Żeby nie było, jestem fanem Smarzowskiego i uważam, że nikt w Polsce od 10-ciu lat nie robi tak wyjątkowych filmów. Podzielam też jego zdanie, że to najtrudniejszy dotąd jego film. Jednak nie jestem takim, jak on optymistą jeśli chodzi o "łączenie, zamiast dzielenia" dwóch narodów tymże filmem. To wciąż za mało. Ale kierunek jest dobry i mam nadzieję, że powstanie więcej produkcji na ten temat. Nie muszą to być filmy fabularne, potrzebny jest dobry dokument albo serial dokumentalny o przyczynach i skutkach przedwojennej polityki wschodniej. Czyli opisanie tych samych zaniechań, których dopuszczamy się dzisiaj. Wschód nadal dla nas nie istnieje, poza tym z przeszłości. A film i tak jak najbardziej polecam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Doskonały i prawdziwy

Film jest doskonały! Ukazuje prawdę o zbrodniach UPA przeciwko Polakom. Powinniśmy protestować przeciwko kultowi UPA na Ukrainie, przecież to byli zbrodniarze w okrutny sposób zabijające bezbronne dzieci i kobiety, współpracujący z faszystami. Proszę zwrócić uwagę na emblemat tego pułku https://en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion Nawiązuje do symboliki nazistowskiej http://www.mysl-polska.pl/node/192 Powinniśmy to potępić oficjalnie i zerwać współpracę z krajem, który propaguje faszyzm.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kiedy będzie film o tych wydarzeniach?

Kiedy będzie film o tych wydarzeniach?

http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=30132

...
"Bohaterowie" z NSZ zwalczając komunistycznych agentów w Wierzchowinach zamordowali 194 osoby w tym 65 dzieci w wieku od 2 tygodni do 11 lat, 84 kobiety i dzieci powyżej 11 lat i 45 mężczyzn.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Chcesz powiedzieć, że przez wieki kiedy Polacy panowali na Ukrainie,

to właśnie Ukraińcy mordowali Polaków? Swoich "panów"? Pomyśl kto zaczął trochę szerzej.

Zobacz!

Byłem wczoraj w kinie, strasznie przygnębiający film, jak ludzie ludziom mogli coś takiego robić. Mam 43 lata, ale nie mogłem spać w nocy. Ten film po prostu trzeba zobaczyć.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jak byś tam był to byś narobił w majty ? czy dał się wykorzystać ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Film trzeba zobaczyć. Ku pamięci ofiar i ku przestrodze.

Obawiam się, że 80% oglądających nie wyłapie prawdziwego przesłania tego filmu. Chłopcy w koszulkach z napisem "Bóg Honor Ojczyzna" nie zobaczą do czego prowadzi skrajny nacjonalizm i nienawiść do innych narodów/ ras/ religii etc. Ten film tylko podsyci ich chore emocje m.in. w stosunku do Ukraińców. Bo jakie były fakty to każdy wie lub po części zobaczy idąc do kina na ten film.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nacjonalizm - choroba naszych krajów

Polacy i Ukraińcy powinni być na jednej stronie i walczyć razem przeciwko nacjonalizmowi jak ukraińskiemu tak i polskiemu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

CWP!

Jeśli komuś przeszkadza Bóg, Honor albo Ojczyzna na koszulce to niech zmieni kraj. Muzułmańska Francja i Niemcy chętnie przygarną takiego delikwenta. Bo w UK już Polaków mordują. A my w Polsce mamy już 2 miliony Ukraińców. Ukraińców, których dziadkowie wyrzynali Polaków tak bestialsko, że aż strach to oglądać. I ten biedny żywy snopek słomy zapalony i biegający wśród ich radosnych okrzyków biedne polskie dziecko, którego jedyną winą było to, że polskie było. Nawet Niemcy nie znęcali się tak pomysłowo nad nami jak ten naród, który teraz ręce po polską kasę bezwstydnie wyciąga.

~~Ola

SUPER !!! Troszkę prawdziwej historii z dziejów POLSKI i obraz innych narodów nie kochających Polaków od zawsze (żydzi,ruscy i ukraińcy)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zbrodnia

Filmu pewnie nie obejże bo jestem zbyt wrażliwy,ale za takie zbrodnie o jakich tu piszecie ukraina powinna na zawsze pozostać poza zachodnią europą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zobaczyć go trzeba

Ten film jest bardzo bardzo ważny. Jest wstrząsający. Może nie najlepszy artystycznie,ale dobrze pokazuje realia tamtych stron i czasów. Świetnie zagrała odtwórczyni głównej roli. Dobrze, że znalazły się na niego pieniądze i że Smarzowski go nakręcił. Od tego momentu następny krok należy do Ukraińców, jeśli chcą mogą go obejrzeć. Mogą nakręcić własny. Możemy znowu rozmawiać. Zobaczyć go trzeba.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mężowi Zosi odcieto głowę.Przeniesiono ją w metalowym wiadrze,Zosia wtedy zemdlala.Pozdrawiam

Byłam i to bardzo mocny i w dodatku obiektywny film

Byłam widziałam. Kino było pełne. Film bardzo ciekawy jak wyglądało kiedyś życie: obrzędy weselne i nie tylko, trochę scen miłosnych ale przede wszystkim ukazana brutalność tego ludobójstwa na Wołyniu. Widać jak prawosławni duchowni podżegali do tego, aby mordować Polaków. Jak Polacy ufali, że ich ukraińscy sąsiedzi nie mogliby im zrobić krzywdy. Jak ukraiński mąż w obronie swojej polskiej żony zabija własnego brata a jak potem ta żona Polka jest na końcu zabita przez Polaków, bo poszła za Ukraińca. Jak on chce aby ją oszczędzili, bo przecież jest z ich krwi... a oni mimo wszystko morduję całą rodzinę. Po prostu po tym co zrobili Polakom Ukraińcy na Wołyniu wszystko wołało o zemstę. Film obiektywny bardzo i dlatego cenny. Pokazane jest jak towarzysze mordują Ukraińca, który nie chciał zabić polskiego sąsiada. Nie wstąpiłeś do UPA i nie mordowałeś Polaków to zostałeś zamordowany przez swoich. Film powinni obowiązkowo pokazywać na Ukrainie.

Polecam

Trzeba obejrzeć

Inne tematy z forum

Wysokie i niskie tony (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wysokie i niskie tony . Przeczytaj o filmie.

Marona - psia opowieść (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Marona - psia opowieść . Przeczytaj o filmie.

Melania (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Melania . Przeczytaj o filmie.