Wyprawa do Szwecji

Witam,

W te wakacje wybieram się na wyprawę do Szwecji czy ktoś był już tam może na rowerze (choć nie koniecznie)i jest w stanie odpowiedzieć na kilka pytań?

- ile koron kosztuje np. chleb, woda mineralna, litr soku, jogurt (abym wiedziała ile tych koron miejwięcje mam zabrać),
- jak prawo Szwecji reguluje rozbijanie namiotów na polach, łąkach, w lasach i rozpalanie ognisk,
- czy łatwo poruszać się rowerem w miastach i między nimi,

Na razie tyle jak ktoś ma dla mnie jakieś dodatkowe dobre rady z chęcią przeczytam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wyprawa do Szwecji

zajrzyj tutaj i pytaj autora strony;

http://www.zsl.gda.pl/~yaro/temp/index1.html

> - ile koron kosztuje np. chleb, woda mineralna, litr soku,
> jogurt (abym wiedziała ile tych koron miejwięcje mam zabrać)

Jezdzilam po Szwecji rowerem jakies 8-9 lat temu, ale pewnie duzo sie nie zmienilo. Jedzenie bylo dosc drogie, ale teraz pewnie juz nie tak szokujaco.
Rady:
- chleba takiego jak nasz i tak tam nie ma, wiec radze zabrac ze 2 bochenki ze soba, bo to co oni sprzedaja w sklepach wola o pomste do nieba, a w dodatku mozna trafic na "chleb" slodki albo z kminkiem
- wode maja bardzo dobra w kranach, jak poprosisz gdzies o nalanie do butelki, to na pewno Ci naleja za darmo, i mozesz pic to bez gotowania

> - jak prawo Szwecji reguluje rozbijanie namiotów na polach,
> łąkach, w lasach i rozpalanie ognisk

Jest super, bo nie ma zakazu biwakowania w lesie, mozesz rozbic sie wszedzie i rozpalic ognisko - oczywiscie potem wszystko zostawiasz tak jak zastalas. Nalezy uszanowac poblize domostw, szczegolnie jesli jest tabliczka "privet" i nie rozbijac sie tam bez pytania.

> - czy łatwo poruszać się rowerem w miastach i między nimi

Szwecja to wymarzony raj dla rowerzystow! Proponuje rozpoczac wizyte w kazdym miescie od odwiedzenia informacji turystycznej, gdzie za darmo mozna zaoparzyc sie w mapy, m.in za zaznaczonymi sciezkami rowerowymi.

Jesli bedziesz plynac promem w nocy, to o ile nie bedzisz miala wykupionej kabiny (fotele lotnicze to katorga!) radze od razu wyszukac sobie jakis zaciszny kacik w korytarzu na gorych pokladach i rozlozyc tam spiwor i karimate. :)

Pozdrawiam,
Ola

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (4 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...