dętki

mam małe zapytanko... zawsze jak jadę gdzieś aby sie wyrzyć łapię flaka, to jest troche wkurzające, dziś byłem na westerplatte, zeskoczłem ze schodków i już mam dziure w dętce, co mam robić aby podczas skakania nie łapać flaków??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: dętki

Valhior napisał(a):

> mam małe zapytanko... zawsze jak jadę gdzieś aby sie wyrzyć
> łapię flaka, to jest troche wkurzające, dziś byłem na
> westerplatte, zeskoczłem ze schodków i już mam dziure w dętce,
> co mam robić aby podczas skakania nie łapać flaków??

1. dobre opony (dobre, znaczy najlepiej z systemami antyprzebiciowymi - grubsze boczne ścianki)
2. NORMALNE dętki, taki michelin, continental za 15-20 zł. Żadnych "light"
3. duze ciśnienie w oponach (przy braku techniki skakania - uratuje felgi od uderzeń, choć przeniesie się to wszzystko bardziej na amora/ręce....)

Zgadzam się z przedmówcą.Mam lekki rower ale,żadnych light nie stosuję.Ciśnienie tęż powinno byc w miarę,bo nie uniknie się "snejków".

hmm.....więc chyba kupię sobie nowe opony :)

a jeszcze sa te tasmy na obrecze... jak mialem za waska/cienka to mi sie dziurawily detki, teraz juz nie;)

masz namyśli taką taśme ktura chroni dętke przed szprychami??

Valhior napisał(a):

> masz namyśli taką taśme ktura chroni dętke przed szprychami??

pewnie tę miał na mysli.... tak czy inaczej lepiej dac te 5-6 zł za taka opaske marki Michelin i miec ja na cale zycie roweru

TJ napisał(a):

> 1. dobre opony (dobre, znaczy najlepiej z systemami
> antyprzebiciowymi - grubsze boczne ścianki)
> 2. NORMALNE dętki, taki michelin, continental za 15-20 zł.
> Żadnych "light"
> 3. duze ciśnienie w oponach (przy braku techniki skakania -
> uratuje felgi od uderzeń, choć przeniesie się to wszzystko
> bardziej na amora/ręce....)

1. w pełni popieram
2. Pamiętam jak kiedyś jeździłem na zwykłych Kendach za pare złoty, to łapałem kapcia co jakieś 2 tygdonie(ok. 300km). Sam borykałem się długo z tym problemem i sprawdziłem sporo różnych dętek. Znalazłem dla siebie złote rozwiązanie i jeżdże teraz na Continentalu MTB z przodu i Michelin'ie C4 Air STOP z tyłu(dość ciężka dętka (178g. - wg. producenta) ale za to bardzo wytrzymała). Z tyłu jest mocniejsza dętka, gdyż to przeważmnie z tyłu są większe obciążeni i słabsze tłumienie, przez co tam się łapie częściej kapcie. Z przodu jest amortyzator i nie dociska się tak dużym ciężarem opony do gleby przez co tam lżejsza dętka.
3. Odpowiednie ciśnienie to podstawa.

Inne tematy z forum

Gdzie kupić rower? (26 odpowiedzi)

Cześć! Szukam jakiegoś sklepy w Trójmieście, gdzie mógłbym kupić dobry rower po niewygórowanej...