do ślubujących w Mikołaju

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
No to my juz mamy wszystko wyklarowane z papierami, zaklepany termin i godzine (w koncu cos mamy potwierdzone! :) najwyzszy czas).
Mam do Was pytanie - czy wybieracie sobie sami ksiedza, ktory poprowadz Msze czy oni narzucaja jakiegos? Jak to wygląda w Mikołaju?
Jeziorko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: do ślubujących w Mikołaju

Dołączam sie do pytania? My chcielibyśmy, aby naszą mszę ślubną odprawiał ojciec przeor- bardzo podobają nam sie jego kazania na mszach o 21, ale jeszcze nie pytaliśmy czy możemy wybierać!

idziemy w ten piątek zobaczymy co nam powiedzą

przypominam pytanie :)

Nie zawadzi zapytać który ojciec będzie prowadził mszę. My się nie pytaliśmy, oni też nic nie mówili. Ślub się odbył, a goście byli zachwyceni kazaniem i księdzem (chyba dlatego, że był bardzo podobny do mojego brata i cały czas się zastanawiali czy to czasem nie on hihi)

My o to nie pytalismy, przeor nam kazal przyjsc z licencja kilka dni przed slubem i tez sie zastanawiam czy mozna sobie wybrac ojca? A w ogole korzystacie z uslug organisty?

no wlasnie... oni sami nie poruszaja tego tematu... hmm.. my bedziemy u nich spisywac protokol, wiec moze wtedy sie odwazymy :) co do organisty to jeszcze nie zdecydowalismy... mamy slub na poczatku lipca i jak na razie jeszcze nie doszlismy do sprawy organisty ;) wiele innych spraw jest do zalatwienia.
Jeziorko

Organista w Mikołaju jest podobno straszny. Ja miałam swojejgo z Gedanensis.
Posłuchajcie go najpierw:)

My nie chcemy korzystac, ale ponoc trzeba wtedy placic za to, ze on nie gra:)Mozna to tam jakos obejsc, niemniej presja -przy calym szacunku do ojcow - jest. SAlyszalam tez, ze tam "z urzedu" strojona jest sala w "okresie slubnym". Macie jakies szczegolowsze dane na ten temat?

ooo o strojeniu nic nie slyszalam (o "dzialce" dla organisty tak ;) - nam ojciec mowil, ze sprawe kwiatow omawia sie z braciszkiem, a ze mamy slub na 19 (na 18 jest normalna Msza) to albo ustroimy wczesniej albo ni ma.. i ze nie mozna stroic lawek - czego i tak nie chcemy ;) Ale to byla rozmowa z typu "ostrych" kolejna byla juz mila.. moze wiec nie bedzie zle :)
Moze oni robia naturalny odsiew? :D

Jeziorko

Belle
Czekam na Twoja relacje z piatkowego spotkania!

Dziewczyny i Chlopaki!
Zawsze mona poprosic swojego ulubionego Ojca lub znajomego ksiedza o udzielenie slubu! Jesli jest on z innego Kosciola przeor w Mikolaju musi mu wypisac delegacje i to wszystko. No i Wasz ksiadz/Ojciec musi sie zgodzic na udzielenie Wam slubu.
A jak z tego samego Kosciola to nie trzeba zadnych delegacji.
Pozdrawiam,
3 tygodniowa mezatka :)

Byliśmy dzisiaj. Zostawiliśmy papierki -licencje itd. Ojciec kazał przyjsć dwa tygodnie przed ślubem żeby omówić mszę. Spytał nas przy którym ołtarzu wolimy w głebi czy w środkowym. Ojciec mówił też że strojenie jest standardowo, w okresie ślubnym tak jak ktoś już wspominał na forum. Co do organisty powiedział, że bierze 100 i dał wizytówkę fabiana, mówiąc ,że jest dobry. Ja słyszałam, ze florian lepszy ale jego wizytówki nie miał. Nie wiem sama, jak z tym organistą, ktoś coś moze powiedzieć o tym fabianie{chyba dobrze zapamietałam imię) Będziemy mieli skrzypaczkę, więc może nie bedzie tak źle. Opłaty też nie chciał teraz tylko przed śubem.