formalności poślubne

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Słyszałam, że w 14 lub 30 dni po ślubie trzeba do skarbówki złożyć NIP-3, ale jak to zrobić skoro najpierw trzeba wyrobić nowy dowód (jakieś 2-3 tyg.), a żeby wyrobić dowód, najpierw trzeba odebrać akt małżeństwa z USC (też jakieś 2 tyg.)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: formalności poślubne

JESLI MASZ JUZ AKT SLUBU TO MASZ NA ZGŁOSZENIE 30 DNI A JAK BEDZIESZ MIAL NOWY DOWÓD TO ZNOWYU NIP-3 SKŁADASZ

??? 2 razy???

NIE MUSISZ DWA RAZY ALE MOŻESZ, JA ZACZEKAN NA NOWY DOWÓD I NA JEDYM DRUKI ZROBIĘ AKTUALIZACJĘ

to w końcu ten termin 14 czy 30 dni liczy się od momentu odebrania nowego dowodu, odebrania aktu małżeństwa czy od dnia ślubu??? to ważne, bo podobno w US płaci się karę jak się nie dotrzyma terminu :(

od moment zaistnienia zmiany, przeciez jesli nie masz nowego dowodu to co masz uaktualniać? to samo tyczy się nazwiska jesli masz akt ślubu to możesz dopiero wtedy dokonać zmiany

tzreba dwa razy, bo masz na to 30 dni, inaczej kara, jak zdążysz wyrobic dowód to składasz raz ale jak nie to musisz dwa razy. naprawdę jest na to 30 dni od zawarcia związku.

ale co ja mam zgłaszać, jeśli nie mam jeszcze nowego zeldowania i nowego dowodu? no chybe, że zmianę nazwiska, jeśli zdążę odebrać akt ślubu w tych 30 dniach...

dokładnie tak- ale nie ma sie co stresowac tak bardzo tymi karami

oczywiście, że zmianę nazwiska, a akt napewno zdążysz odebrac.

a z tymi karami to takie pewne, słyszała któraś z Was, żeby komuś wlepili taką karę?

oczywiście, że nie wlepiają, ale tak straszą, ja złożyłam chyba parę dni po czasie, ale przyznałam się i pani powiedziałą, że ok.

hmmm, a ja sobie myślałam, ze złoże zawiadomienie do US pod koniec wraz ze składaniem PIT-u, czyli po jakis 6 miesiacach, bo nie chce mi się zmieniać wszystkich dokumentów od razu..... myślicie, że to przejdzie....? ;)

może byc trochę późno, ostatnio złapali mojego męża, który nie wymienił prawo jazdy i chcieli mu zabrac bo powiedzieli, ze miał na to miesiąc ale jakoś ich ubłagał, szybko złożyliśmy wniosek o nowe, zeby to się nie powtórzyło